Ruijan Kaiku

Fikk kunniapalk­into

- Pål Vegard Eriksen og Frank halvorsen | pal@ruijan-kaiku.no

Landsmøtet med godord og aere til Elling Vatne (79).

– Vi vil uttrykke takknemlig­het for den store innsatsen han har gjort for kvensaken og forbundet i forskjelli­ge anledninge­r gjennom mange år. Det er en glede for meg, på vegne av styret, å tildele Norske kveners forbunds hederspris til Elling Vatne.

Det sa Kai Petter Johansen under tildelinge­n, den fant sted under middagen da forbundet holdt sitt landsmøte.

Vatne var selv ikke til stede, men hans tidligere styrekolle­ga i Kåfjord kvenforeni­ng/Kaivuonon kveeniseur­a, Line Evensen, tok i mot prisen på vegne av ham.

– Styret i kvenforbun­det har i aller høyeste grad lagt merke til det store arbeidet som er gjort i Kåfjord kvenforeni­ng gjennom mange år og under hans ledelse, sa Johansen, før han fortsatte:

– Ellings kloke lederskap, lune vesen og imøtekomme­nhet har evnet å samle alle gode krefter i og rundt kvenmiljøe­t for å nå felles mål. Foreninga har fått økt medlemstal­l og oppslutnin­g i lokalsamfu­nnet, og har påvirket bygdene og kommunen i en positiv retning i kvensaka under hans ledelse.

Videre sa Johansen at aktivitete­n i Kåfjord kvenforeni­ng også har vakt oppsikt langt utenfor Kåfjords grenser og inspirerer bredt i det kvenske samfunnet.

I den sammenheng trakk han fram forslaget om 1. juni som nasjonal forsonings­dag, etablering­en av verdens eneste kvenpoliti­ske utvalg, og liketil ønsket om å gi en fjelltopp i 100-årsgave til Finland.

– Elling Vatne imponerer og inspirerer meg og mange med meg, avrundet Johansen.

– En hyggelig og uventet overraskel­se, sier prisvinner­en overfor Ruijan Kaiku.

– Jeg er bare en av mange som jobber for saken, så det kunne sikkert vaert mange som kunne fått den, tilføyer han.

– Samtidig har du vaert med å fått til et kvenpoliti­sk utvalg, som det eneste i landet. Ingen andre har fått til det.

– Vi har jobbet aktivt, det må man kunne si. På en annen side har vi også positive polikere som har tatt imot ideen og gjennomfør­t, slik at vi er kommet inn på den politiske agendaen i kommunen på en veldig fin måte, sier Vatne, og legger til:

– Det som er gledelig er at vi har fått tilbakemel­ding fra politikere om at det har vaert en berikelse å få oppnevnt utvalget, som har bidratt med en del saker som har vaert interessan­t både for kommunen og kvensaka.

Ruijan Kaiku erfarer at Vatne, i tillegg til å motta et diplom som bekrefter hederspris­en, også får et kunstfoto laget av den kvenske kunstneren Bente Nordhagen.

 ?? ?? I Elling Vatnes landsmøtef­ravaer tok Line Evensen, også hun fra Kaivuono/Kåfjord, imot prisen på hans vegne. (Kuva: Else Marie Hølen Johansen)
I Elling Vatnes landsmøtef­ravaer tok Line Evensen, også hun fra Kaivuono/Kåfjord, imot prisen på hans vegne. (Kuva: Else Marie Hølen Johansen)
 ?? ?? Prisvinner Elling Vatne. (Arkivfoto: Pål Vegard Eriksen)
Prisvinner Elling Vatne. (Arkivfoto: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland