Ruijan Kaiku

En utrolig reise er over

Fire år i lederstole­n. Kai Petter Johansen ser seg tilbake.

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Stor vekst. Mer inkluderin­g og økt åpenhet. Ja, pluss en smule mer velstand.

Det kan vaere greie stikkord for status NKF idet Kai Petter Johansens to perioder i lederstole­n er over.

– Når du ser tilbake, hvordan har det vaert?

– Det har vaert en utrolig reise. Jeg har laert så ufattelig mye, både om det kvenske og om samfunnet vi bor i. Man får brynt seg på veldig mange deler av samfunnet både på lokalt og nasjonalt plan. Men det er bra, for også vi er nødt til å laere mer om samfunnet vi lever i for å lykkes som organisasj­on, sier Johansen.

Han nytter høvet til å takke for muligheten til å represente­re Norske kveners forbund. Og de mange store opplevelse­ne det har gitt ham. Som sannhetsda­gene i juni i Oslo i fjor.

– Da rapporten ble levert på Stortinget og vi var til stede og fikk lov til å si noe i Stortingss­alen, det var en stor opplevelse. Det var også fantastisk å bli invitert til 50-årsdagen på Slottet. Sitte i lag med statsminis­teren og spise middag og prate om Kvaenangen, det vil jeg aldri glemme. Historiske øyeblikk som jeg skal takke mange for, inkludert ledere og medlemmer gjennom mange tiår. Det er et langsiktig lagarbeid som har ført oss dit vi er i dag, sier han.

Det er likevel de naere ting han kommer til å savne mest. Landsmøten­e, temasamlin­gene, kjenne på fellesskap­et i lag med folk fra lokalforen­ingene.

– Fellesskap­et og de menneskeli­ge ressursene er det viktigste vi har, minner han om, og sier seg enig i at forbundet er i en bedre posisjon enn noen sinne. Stor medlemsvek­st og nye lokalforen­inger inn, noe han mener også skyldes arbeid gjort internt.

– Vi har åpnet organisasj­onen opp, og gjort det mer tydelig hva vi står for og jobber for. Blitt bedre på kommunikas­jon og det å inkludere hele organisasj­onen i arbeidet.

Det har også vaert tøffe tider. Knapt til å unngå, sier han, når man jobber med seg selv som organisasj­on.

– Alt har ikke vaert like gøyalt. Men det er likevel ting som må gjøres, og jeg har opplevd stor støtte fra organisasj­onen i alt arbeidet som er gjort. Og den støtten er utrolig viktig når man står i det, sier han.

Johansen blir omtalt som en svaert godt likt leder. Vi hørte folk si på landsmøtet at de allerede savnet ham. Vi spør om han igjen blir å se, høyt oppe i NKF?

– Det vet man ikke. Nå skal jeg vaere ordfører i Kvaenangen i fire år, så får vi se hva som skjer etter det. Jeg skal uansett vaere medlem i Norske kveners forbund og kommer alltid til å vaere en del av fellesskap­et. Dessuten er det sunt å bytte litt, av og til. Få inn ny energi i sentrale posisjoner.

 ?? ?? Så var det slutt. Nå venter gården, familien og ordførerkl­ubba hjemme i Kvaenangen. – Men jeg skal uansett vaere medlem i Norske kveners forbund og kommer alltid til å vaere en del av fellesskap­et, sier NKFs avtroppete leder. Her sett i Oslo i lag med nestleder Unni Elisabeth Huru. Også hun har nå gitt vervet videre. (Arkivfoto: Pål Vegard Eriksen)
Så var det slutt. Nå venter gården, familien og ordførerkl­ubba hjemme i Kvaenangen. – Men jeg skal uansett vaere medlem i Norske kveners forbund og kommer alltid til å vaere en del av fellesskap­et, sier NKFs avtroppete leder. Her sett i Oslo i lag med nestleder Unni Elisabeth Huru. Også hun har nå gitt vervet videre. (Arkivfoto: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? Et håndtrykk i forbifarte­n. Valget er over, Kristin Mellem er ny leder. (Foto: Arne Hauge)
Et håndtrykk i forbifarte­n. Valget er over, Kristin Mellem er ny leder. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland