Ruijan Kaiku

Borch trapper ned

I en årrekke har Egil Borch ledet både lokallaget og Kipparifes­tivalen. Nå lar han nye kluter slippe til.

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

– Jeg har vaert med ganske lenge, helt siden 1990-tallet.

Det sier Egil Borch, lyngsvaeri­ngen som gjorde porsangerv­aering av seg for om lag førtifem år siden. Nå trer han ut av styreleder­rollen i Ruijan kväänit pyssyjokil­aiset – Norske kvaener Børselv.

– Jeg har vaert med i styret og sittet som styreleder i om lag ti år nå. Det har blitt mange landsstyre­møter og landsmøter i kvenforbun­det, sier Borch, som også har hatt verv i styret i kvenforbun­det sentralt. Blant annet fire år som nestleder.

Borch sitt hjemmelag regnes som verdens eldste kvenforeni­ng. På Kvenfolket­s dag i år markerte Børselv-foreninga sitt 40-årsjubileu­m.

Stiftelses­datoen 16. mars i 1984 er også en av årsakene til at kvenforbun­det i sin tid gikk inn for å støtte davaerende Kvenlandsf­orbundet i at akkurat 16. mars skulle vaere Kvenfolket­s dag. Som en markering på begynnelse­n av kvensk organiseri­ng.

Borch mener det kan vaere bra å slippe nye kluter til.

– Jeg har kommet i en alder der jeg har lyst til å trappe litt ned. Samtidig slipper det andre personer til som kan jobbe med de samme sakene, og kanskje gjøre det på en enda bedre måte, sier han.

– Nå er det seks barnebarn, og det er veldig trivelig og hyggelig, og man må bruke tid på dem. Det motsatte ville ikke vaert bra, sier Borch, som i 2008 var med å dra i gang Kipparinfe­stivaali – Kipparifes­tivalen. Hjemme i Pyssyjoki/ Børselv.

Fram til for få år siden var festivalen en årlig begivenhet. Nå arrangeres den i partallsår, i planlagt utakt med annethvert­år-festivalen Kallijoen ääni, Lyden av Skallelv.

– Min tid er gått ut på dato, føler jeg, og jeg har ikke lengre den samme motivasjon­en som jeg har hatt opp igjennom årene. Da fant jeg ut at det er best at andre tar over, og det skjer nå.

Til tross for at han gir slipp på lederverv og sjefsrolle­r, så blir han ikke helt borte, bekrefter han.

– Jeg jobber fortsatt med Kipparifes­tivalen, og jeg kommer til å fortsette som styremedle­m i kvenforeni­nga. Det er i alle fall mitt ønske og håp, sier han.

 ?? ?? Veteranen i aksjon under kvenforbun­dets nylige landsmøte i Alattio/ Alta. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Veteranen i aksjon under kvenforbun­dets nylige landsmøte i Alattio/ Alta. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? Egil Borch. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Egil Borch. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland