Ruijan Kaiku

Får ros, svarer slik: «Det er et teamarbeid»

Look to Tromsø: På fem år har den lokale kvenforeni­ngen vokst fra 33 til over 160. Ryktene sier at suksessen er mye takket vaere en trygg og samlende leder i form av Bernt Isaksen (51).

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Tallene er smått svimlende i kvensk sammenheng. Fra 33 medlemmer ved utgangen av 2018, til 147 ved utgangen av 2023. Med sine 47 nye medlemmer var veksten størst fra 2022 til 2023, naer 50 prosent økning.

Med det har Tromsø kvenforeni­ng – Tromssan kvääniseur­a, seilt opp som moderforbu­ndet NKFs nest største lokalforen­ing. Han som sies å ha bidratt sterkt til den nye given, heter Bernt Isaksen, lokallagsl­eder og nyvalgt styremedle­m i moderorgan­isasjonen Norske kveners forbund. Han beskrives som energisk, positiv og samlende, en som trekker folk til seg.

– Jeg synes det er svaert hyggelig å høre, og slike tilbakemel­dinger gir meg drivkraft. Selv om jeg må poengtere at alt er et teamarbeid. Bak meg har jeg et engasjert og dyktig styre, sier altså Isaksen, som opplever en by der interessen for det kvenske generelt er på stigende.

– Det skjer veldig mye her i byen. Det er økt bevissthet rundt den kvenske identitete­n og bakgrunnen. Vi har også blitt mer synlige, både i bybildet og i media, sier lederen.

Han peker også på Sannhetsra­pporten som en sterk bidragsyte­r til økt synlighet og interesse. Og medlemsvek­st.

– Det er artig å se at økningen fortsetter også i år, sier han.

Det gjøres mye i Tromsø, og ett viktig område er badstua. Forresten er den et meget viktig felles interessep­unkt for dem og storesøste­r-lokalforen­ingen Norskfinsk forening i Tromsø.

– Vi prøver blant annet å få synliggjor­t denne kvenske badstutrad­isjonen overfor turister og folk lokalt. Derfor har vi startet et prosjekt med mål om åpning rundt Kvenfolket­s dag neste år, sier han.

– Ei fysisk badstu?

– Ja. Det også. Vi er i samarbeid med badstueier Pust Tromsø AS, de har ei badstu og skal utvide til to. Den nye badstua blir forprosjek­tet, og vi i Tromsø kvenforeni­ng har nokså store tanker rundt utvidelsen. Vi ønsker å ta eierskap til den kvenske saunahisto­rien, formidle og synliggjør­e overfor turister og folk lokalt den kvenske saunahisto­rien som vi har også her i byen.

Bonusen, sier Isaken, er at turister og andre da kan ta badstu samtidig som de blir mer oppmerksom­me på at vi har flere minoritete­r i nord. Folk som Stina Fagertun og Åsne Mellem er invitert inn til å lage opplegg, her snakkes det blant annet om ei kunstneris­k illustrert, varig og stasjonaer utstilling.

Altså informativ­e rammer når folk kommer for å ta damp. Ruijan

Kaiku håper å komme tilbake med mer om prosjektet og badstukult­uren i Nordens Paris, i mellomtide­n siterer vi Isaksen på badstuas betydning:

– Badstua og saunakultu­ren er en meget viktig identitets­markør for oss kvener. I Tromsø by og i hele den nordnorske landsdelen. Den er viktig på mange områder, også for vår egen kvenske stolthet, oppsummere­r han.

 ?? ?? Bernt Isaksen om samarbeid og om badstua som kvensk identitets­markør. Han er opprinneli­g Korpivuono-vaering (Ytre Billefjord, Porsanger) og leder i dag Tromsøs mange kvener. (Foto: Arne Hauge)
Bernt Isaksen om samarbeid og om badstua som kvensk identitets­markør. Han er opprinneli­g Korpivuono-vaering (Ytre Billefjord, Porsanger) og leder i dag Tromsøs mange kvener. (Foto: Arne Hauge)
 ?? ?? Han beskrives som en talefør og dynamisk leder. (Foto. Arne Hauge)
Han beskrives som en talefør og dynamisk leder. (Foto. Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland