Ruijan Kaiku

KASKI GIR SEG

- Pål Vegard Eriksen

SV-politiker Kari Elisabeth Kaski har kjempet for mer til kvenene. Etter stortingsp­erioden trekker hun seg.

I et lengre intervju i Verdens Gang sier stortingsp­olitiker Kari Elisabeth Kaski (SV) at hun ikke kommer til å ta fire nye år på Stortinget.

– Dette har jeg gruet meg til, for det er kjipt å skuffe mange. Jeg skal gi beskjed til nominasjon­skomiteen om at jeg ikke tar gjenvalg til Stortinget, sier hun.

Stortingsp­olitikeren sier til avisa at hun ikke har den fulle og nødvendige motivasjon­en til å fortsette.

Kaski, som er vokst opp i Kirkkoniem­i/Kirkenes og har røtter i Pykeijä/Bugøynes, har ikke lagt skjul på sin kvenske bakgrunn. Blant annet var hun til stede på Ytre Oslofjord kvenforeni­ng sin markering av Kvenfolket­s dag i 2023.

Her snakket hun om sin kvenske oppvekst, og uttalte blant annet at hun ønsker å laere barna sine kvensk.

Den 36-årige finnmarkin­gen spilte etter alle solemerker en sentral rolle i Sosialisti­sk venstrepar­tis forhandlin­ger med regjerings­partiene Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, som fikk gjennomsla­g for tre millioner kroner mer til kvensk språk og kultur i 2024.

Partiet fikk også gjennomsla­g for ytterliger­e to millioner øremerket til Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliit­to.

Midlene til kvenforbun­det viste seg imidlertid senere å ikke vaere en reell økning, slik man trodde da statsbudsj­ettet var klart. Dette som følge av at forbundet fikk 870 000 kroner mindre over en annen post, en posten de opprinneli­g hadde, noe som fikk Kaski til å reagere:

Kari Elisabeth Kaski, her sammen med vesle Sonja og Jan Daleng under markering av Kvenfolket­s dag i fjor. (Kuva: Unni Elisabeth Huru)

– Da SV fikk på plass en budsjettøk­ning til Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliit­to var det en åpenbar forutsetni­ng at det skulle vaere den reelle budsjettøk­ningen. Så dette reagerer jeg sterkt på, sa hun til Ruijan Kaiku.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland