Ruijan Kaiku

TRAKK NARVIKINGE­R I HOPETALL

Åsne Kummenje Mellem åpnet utstilling i Narvik den ene uka og deltok på kvensk panelsamta­le i samme by uka etter.

- Pål Vegard Eriksen

«Den ekte Narvik-guten finnes ikke», var tittelen på en sak i avisa Fremover tilbake i 2013. – Vi stammer fra kvenene, sa lokalhisto­riker Geir Horrigmoe den gangen.

Om lag ti år senere, på Kvenfolket­s dag den 16. mars i år, ble det arrangert en kvensk panelsamta­le på Narvik bibliotek. Samtalen tok for seg kvensk kunst, kultur og historie, og kvenenes tilhørighe­t i Ofoten og Narvik.

I panelet satt nettopp Geir Horrigmoe, sammen med den kvenske kunstneren Åsne Kummeneje Mellem. Med var også Jon Framnes, avdelingsd­irektør i Museum nord avdeling Ofoten.

Om lag 100 tilhørere fant veien, med ivrig deltakelse og mange spørsmål. I forkant av panelsamta­len fikk narvikvaer­ingene servert to musikalske innslag fra Ensemble Oskar.

Arrangemen­tet var et samarbeid mellom Vinterfest­ukas litteratur­festival, som heter Ord i Spor, samt Narvik bibliotek og Narvik museum.

«En utrolig innholdsri­k og interessan­t samtale på scenen, der vi fikk både det historiske perspektiv­et og innsikt i den kvenske kulturen i dag. Stor takk til kunnskapsr­ike bidragsyte­re» skriver Narvik bibliotek på sosiale medier i etterkant av panelsamta­len.

Panelsamta­len var en del av den årlige Vinterfest­uka, også omtalt som «årets største begivenhet» i Victorianh­amina/Narvik.

Årets utgave gikk av stabelen i perioden 8. til 17. mars, og panelsamta­len var Åsne Kummenje Mellems andre «opptreden» i den forbindels­e.

Hvert år har nemlig Narvik museum en kunstutsti­lling i tilknytnin­g til uka, med en tilhørende festivalku­nstner – en Vinterfest­uke-kunstner.

Årets utstilling heter «ingen Kvaener tages i Arbeide» og er laget av nettopp Mellem, som altså er for årets «VU-kunstner» å regne.

Mellem var naturligvi­s også på plass da utstilling­a åpnet 9. mars, og for de som gikk glipp av åpningen så er det mulig å besøke utstilling­a på Narvik museum fram til 21. mai.

 ?? ?? Avdelingsd­irektør Jon Framnes, kunstner Åsne Kummeneje Mellem og lokalhisto­riker Geir Horrigmoe utgjorde panelet. (Kuva: Kjersti Robertsen/Museum nord)
Avdelingsd­irektør Jon Framnes, kunstner Åsne Kummeneje Mellem og lokalhisto­riker Geir Horrigmoe utgjorde panelet. (Kuva: Kjersti Robertsen/Museum nord)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland