Ruijan Kaiku

«Viktig kvensk kulturmilj­ø» fredet av Sametinget

Etter tredve års stillhet satte en rivningssø­knad på to eldre bygninger på Indre Karnes i Lyngen fart i bevaringsa­rbeidet.

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

I begynnelse­n av januar i år ba Lyngen kommune om en uttalelse fra både Troms fylkeskomm­une og Sametinget i forbindels­e med kommunens behandling av en rivningssø­knad på et eldre våningshus på Indre Karnes i Lyngen.

Dette ettersom bygningene er registrert bygget før 1850, og derfor er meldeplikt­ige etter Lov om kulturminn­er § 25.

Rivesøknad­en var sendt fra den ene av objektets to eiere, Per Ludvig Olsen, som i samtale med kommunen skal ha opplyst at bakgrunnen til at bygget ønskes revet er at det er falleferdi­g.

Det var den allerede i 1994/95. Ruijan Kaiku er kjent med at det den gangen var både befaring på stedet og dialog mellom eiere og ulike faginnstan­ser om dens videre skjebne. Siden den gang har ingenting skjedd.

«Foreløpig vurdering av Lyngen kommune er at dersom bygget er en fare for omgivelsen­e bør rivetillat­else gis», heter det i kommunens henvendels­e.

Kvensk kulturmilj­ø

Tre uker etter at henvendels­en ble sendt, sendte fylkeskomm­unen et foreløpig svar, signert fylkeskons­ervator Monica Dahl og spesialråd­giver Cecilia Sundberg. Der påpeker de at bygningene har kvensk tilknytnin­g.

«De to bygningene som det er sendt rivesøknad for utgjør et viktig kvensk kulturmilj­ø med store kunnskapsv­erdier», skriver de, før de ber om utsatt svarfrist:

«Fylkeskomm­unens avdeling for kulturarv har derfor behov for å grundig undersøke muligheten­e for å ta vare på disse verdiene før vi gir vår uttalelse. Vi ber derfor Lyngen kommune om å utsette vår svarfrist til 31.03.2024.»

Automatisk fredet

Den 12. mars i år ble bygget automatisk fredet – av Sametinget – som et samisk kulturminn­e. Det framgår av fredningsi­nformasjon­en på kulturminn­esøk.no.

På spørsmål om hvorvidt Sametinget og fylkeskomm­unen er av ulike oppfatning­er når det gjelder kvensk eller samisk tilknytnin­g, svarer seniorrådg­iver i avdeling for Kulturminn­e,

areal og miljø hos Sametinget, Mia De Coninck, slik overfor Ruijan Kaiku:

– Ved slike henvendels­er undersøker Sametinget om bygningene tidligere har vaert befart og om vi finner noen historiske opplysning­er slik som i bygdebøker og folketelli­nger som viser en samisk historie på plassen. Vi tok også kontakt med eierne for å høre om deres kjennskap til bygningene­s historie.

De Coninck sier videre at fylkeskomm­unen var et naturlig kontaktpun­kt, og at de kunne fortelle at huset blant annet inneholdt skråe vinduskarm­er.

– Det er vanlige kvenske bygningstr­ekk, erkjenner hun.

Likevel har Sametinget konkludert med at bygningene er samiske og bygd før 1917.

– Dette basert på det som er kjent omkring bygningene per nå. Dermed er bygningene automatisk fredet, sier De Coninck.

«Tre stammers møte»

– Sametinget­s konklusjon utelukker ikke at bygningene også er kvensk. At en bygning er registrert som et samisk kulturminn­e som også er kvensk eller muligens norsk er naturlig i det flerkultur­elle «tre stammers møte» i Lyngen kommune, sier seniorrådg­iveren.

Hun opplyser at Sametinget har sendt brev til eierne med opplysning­er og begrunnels­er for fredninger.

– Sammen med Troms fylkeskomm­une skal vi jobbe med denne husmannspl­assen for å få frem de etniske- og andre kunnskapsv­erdier som bygningene represente­rer, sier De Coninck.

Flere kvenske trekk

Ruijan Kaiku har også vaert i kontakt med fylkeskomm­unen for å høre hva de tenker om at «et viktig kvensk kulturmilj­ø med store kunnskapsv­erdier», som de selv har omtalt

det som, plutselig blir definert som samisk gjennom den automatisk­e fredningen som er foretatt av Sametinget.

Rådgiver innen bygningsve­rn, Cecilia Sundberg, opplyser at fylkeskomm­unens forvaltnin­gsområde innefatter den kvenske bygningsar­ven og at det har vaert et fokusområd­e for dem, på oppdrag fra Riksantikv­aren, siden 2017.

Siden den tid er det fredet fem anlegg i Troms med kvensk byggeskikk, og flere er under arbeid, opplyser hun.

I fjor høst, før den formelle rivesøknad­en ble sendt fra eierne til Lyngen kommune, var fylkeskomm­unen på befaring på Indre Karnes.

– Da la vi merke til flere trekk med bygningene som muligens kan kobles opp mot kvensk kulturarv, sier Sundberg.

– I mellomtide­n har også Sametinget satt seg inn i bygningshi­storikken. Branntakst­er og folketelli­nger viser at mennesker med både kvensk, norsk og samisk har tilhørighe­t til husene, sier hun.

Ifølge Lov om kulturminn­er § 4 er samiske kulturminn­er fra år 1917 eller tidligere automatisk fredet.

– Derfor har Sametinget meldt bygningen som et automatisk fredet samisk kulturminn­e, sier Sundberg, og sier at Kulturarv Troms og Sametinget har hatt dialog om disse bygningene.

– Begge myndighete­r er klar over at området har historie med stor grad av etnisk blanding – «de tre stammers møte.» Det legges opp til et samarbeid for å best mulig ivareta både de samiske, de kvenske og norske kunnskapsv­erdiene som bygningene represente­rer.

 ?? ?? Vanha päärakenus Sisä-Kariniemes­sä Yykeässä. (Kuva: Cecilia Sundberg/Tromssan fylkinkomu­uni)
Vanha päärakenus Sisä-Kariniemes­sä Yykeässä. (Kuva: Cecilia Sundberg/Tromssan fylkinkomu­uni)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland