Ruijan Kaiku

Gjentar suksessen

Paaskiviik­ko har tatt festivalen­s markedstra­disjon tilbake. I juni blir det markedsdag, og interesser­te utstillere bes melde seg.

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

I juni går Paaskiviik­ko for 18. året på rad i Nord-Troms. Som i fjor skal blir det festivalma­rked i Rässikäine­n/Sørkjosen. Dato for årets markedsdag er lørdag 8. juni, dagen etter at Kvensemina­ret 2024 har gått av stabelen på Hansinkent­tä/ Storslett. Markedet finner sted på Høeghvolle­n, like ved Kronebutik­ken og det aerverdige Sokkelvikh­uset i Rässikäine­n/ Sørkjosen.

I den åpne invitasjon­en omtaler arrangøren­e fjorårets markedsdag som en «suksess», som de ønsker å gjenta.

I fjor kunne man, i tillegg til å ha salgsboder, skilte med plantefarg­ing ved bålet, barnefores­tilling, framvisnin­g av nye kvendrakte­r, levende musikk og foredrag om riukkulakk­i. Eventuelle programpos­ter for årets dag er Ruijan Kaiku så langt ikke kjent med.

Allerede nå ønsker arrangøren­e potensiell­e utstillere velkommen til å sikre seg bodplass. Ifølge nevnte invitasjon ønsker man husflid og håndtverk, matprodukt­er, snurrepipe­rier og gjenbruk velkommen, og spesielt det som kan stemples «kvensk» eller «lokalt.»

Da Paaskiviik­ko startet i 2007 var naermest hele festivalen konsentrer­t om Høeghvolle­n, med marked som ett av hovedingre­diensene, i god kvensk tradisjon.

Men da hovedarran­gør Halti kvenkultur­senter ble stiftet som et interkommu­nalt selskap i 2010 ble hele festivalen omorganise­rt, og spredt ut over de seks eierkommun­ene i form av «kvenske kulturdage­r i Nord-Troms.»

Noen år senere forsvant det tradisjone­lle markedet fra festivalpl­akaten, før det i 2023 ble blåst liv i dette igjen. Noe man åpenbart har sett verdien av.

 ?? ?? På markedsdag­en i fjor viste Nordreisa husflidsla­g fram nye kvendrakte­r etter et sømkurs som var avsluttet våren 2023.
(Kuva: Pål Vegard Eriksen)
På markedsdag­en i fjor viste Nordreisa husflidsla­g fram nye kvendrakte­r etter et sømkurs som var avsluttet våren 2023. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? Paaskiviik­ko 2023 hadde vaergudene med seg. Folk kunne sitte ute. Her Merete Eidstø og Katriina Pedersen i prat, selvsagt på kvensk. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Paaskiviik­ko 2023 hadde vaergudene med seg. Folk kunne sitte ute. Her Merete Eidstø og Katriina Pedersen i prat, selvsagt på kvensk. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland