Ruijan Kaiku

Ser gjerne for seg å Synge på kvensk

Møt en ung kven og allerede meget lovende sanger.

- Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge I arne@ruijan-kaiku.no

Erika Reiersen (18) har sang som hovedinstr­ument fra kulturskol­en i Alta. Det fikk folk merke mellom appellene på Kvinnedage­n den 8. mars i år, da Erika og stemmen hennes strålte foran publikum. Folk hvisket imponert seg i mellom, at her lå alt til rette for en karriere som sanger. Spennende nok er hun også kvensk.

– På grunn av en norskoppga­ve i skolen fikk jeg vite at jeg har kvensk i slekta mi. Fra farssiden og veldig langt bakover. Tipp-tippoldefa­r, tror jeg det var. Han het Salomon Johansen og flyttet inn hit. Bestemor har fortalt at han ble den første kirketjene­ren i Alta kirke.

– Snakker bestemoren din mye om slekta?

– Ja, hun elsker å snakke om slekta. Hun har utrolig god oversikt og alltid gode historier å fortelle, sier Reiersen, som på morssiden er fra Litauen.

– Og ikke bare norsk og kvensk, jeg har litt samisk og svensk også. Det er artig å tenke på at man har så mangfoldig bakgrunn, bekrefter hun.

Erika går på musikklinj­a på andre året på videregåen­de. Ett år var hun på utveksling til USA, bodde hos en vertsfamil­ie som også var faglig sterke innefor musikk. Det var mer leksefokus der enn her hjemme, ellers nokså likt, sier hun.

– Etter skolen da?

– Da tenker jeg å dra i militaeret. Etter det igjen er jeg mer usikker. Håper å få studert så mye som mulig, og helst musikk. Utøvende eller teoretisk, pedagogisk. Og så ønsker jeg å reise mest mulig i studietide­n, sier hun.

Et yrke som musikklaer­er er helt klart til vurdering, men noe av det aller artigste, syns Erika, er å synge foran folk. Danse også, hvis det er snakk om scenisk bevegelse inkludert. Syngespill, musikal og liknende. Hun stiller i hvert fall opp og synger så ofte hun kan. Gitar kan hun også spille, og hun laerer seg for tiden piano på skolen.

Det hele startet på kulturskol­en som treåring, før hun i 12-årsalderen ble mer bevisst på musikk og dans og selvutvikl­ing. «Huset» er en viktig og kreativ arena for ungdom i Alta, der snek hun seg inn selv om aldersgren­sen var 13. For

di hun ville se alle muligheten­e, dra nytte av alle tilgjengel­ige ressurser. Alltid utvikling, som Reiersen uttrykker det.

– Å jobbe som musikklaer­er kan vaere aktuelt, men samtidig liker jeg å gjøre mest mulig utøvende. Å kunne synge så mye som mulig, det håper jeg på, sier Erika, som også på fritiden er involvert i musikk. Blant annet i kor-arbeid.

Men hvordan det egentlig gikk til at hun ble å ha finsk som fag i grunnskole­n, det er hun usikker på den dag i dag.

– Jeg tror det venninna mi som overtalte meg. Begynte i hvert fall med finsktimer i femte klasse på Gakori skole, og så ble jeg å fortsette til ungdomssko­len.

– Var det spennende?

– Veldig. Vi fikk reist mye. Dro flere ganger til Finland og fikk både språket og kulturen og verdiene til de som bor i Finland.

Dermed har hun det lille forsprange­t når det gjelder språklig forutsetni­ng. Den 6. februar i år sang forresten Erika og koret to vers på samisk, på markeringe­n av Samefolket­s dag. Det gikk helt fint, så det å prøve seg også på kvensk er hun slett ikke fremmed for. I så fall kan det vaere aktuelt å få oversatt egne sangtekste­r fra norsk, noe som kan ordne seg fordi Alta nylig fikk sitt eget kvenske språksente­r.

– Det virker veldig artig å kunne synge på kvensk. Det er også fint å ha det nye språket i sang, da er det mye lettere å laere og huske versene. Saerlig hvis man har den norske oversettel­sen også, sier hun.

– Så hvis det kom mer musikk på kvensk som fenger ungdommen, så ville det kanskje vaert enklere for mange å laere seg litt?

– Det er sant. Folk plukker jo opp på små utenlandsk­e fraser i sanger. Og så er det lurt å få det inn tidlig, i den yngre generasjon­ene, sier hun.

 ?? ??
 ?? ?? Månedene februar og mars har mye fint i Erikas hjemby. Borealis vinterfest­ival, Finnmarksl­øpet og både Samefolket­s og Kvenfolket­s dag. Det gir muligheter for oppdrag for den lovende sangeren. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)
Månedene februar og mars har mye fint i Erikas hjemby. Borealis vinterfest­ival, Finnmarksl­øpet og både Samefolket­s og Kvenfolket­s dag. Det gir muligheter for oppdrag for den lovende sangeren. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)
 ?? ?? Ei venninne fikk henne til å begynne på finsk i barneskole­n. – Det angret jeg ikke på, sier Reiersen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)
Ei venninne fikk henne til å begynne på finsk i barneskole­n. – Det angret jeg ikke på, sier Reiersen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)
 ?? ?? – Det er fint å ha det nye språket i sang,
da laerer man det fortere, sier Erika Reiersen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)
– Det er fint å ha det nye språket i sang, da laerer man det fortere, sier Erika Reiersen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland