Ruijan Kaiku

Møt Alvers store kvenske sønn

I påvente av at flere kvener skal gjøre seg bemerket i Bergen og omegn, må det vaere lov å bruke store ord om innsatsen til NKF-medlem Tor Kåre Nilsen (71). Han reiser rundt på skoler i hjemkommun­en Alver og forteller om det kvenske.

-

Frank Halvorsen og Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Som ensom svale står Tor Kåre Nilsen fra Lindås i Alver på for kvensaken i egen kommune. Storkommun­en ligger like nord for Bergen, som så langt har vaert naer region-enerådende hva kvenske aktivitete­r og nyheter angår. Her har da også Norske kvener Vestland sitt hovedsete, en lokalforen­ing hvor Nilsen er medlem.

Nå har altså Alver meldt seg på i kvensk oppvåkning og revitalise­ring på Vestlandet, for på godt privat initiativ reiser Nilsen for tiden rundt til utvalgte skoler og laerer ungene om kvenene. Bakgrunnen, sier han, var de svar han fikk når han for nysgjerrig­hetens skyld – og på jevnlig basis – spurte folk om de visste hva en kven er.

– Jeg spurte stadig vekk folk jeg møtte, og bare et fåtall visste noe, sier han, og minnes at folk hadde en lei tendens til å blande sammen de to folkegrupp­ene samer og kvener.

Skolesjefe­n

En misforståe­lse han stadig måtte oppklare, noe som vekket en idé om å sette den private opplysning­skampanjen mer i system. Han sendte en epost til skolesjefe­n i Alver. Spørsmålet var det samme. Om kanskje hun visste hva en kven er?

– Hun måtte aerlig innrømme at hun visste bittelitt, men at hun hadde googlet kven etter at jeg tok kontakt. Jeg foreslo da at jeg personlig kunne besøke utvalgte skoler og fortelle om kvener. Og om min egen kvenske relasjon. Da ville hun ha meg inn på møte, sier ildsjelen.

Møte kom i stand, fulgt av en avtale. Alver har så mye som 17 barneskole­r, 6 ungdomssko­ler og noen privatskol­er, så skolesjefe­n åpnet for at Nilsen i første omgang kunne besøke to barneskole­r og en montessori­skole, alle i naerheten av der han bor.

Kunne telle

– Tilfeldigv­is havnet første besøk på Samefolket­s dag, den 6. februar i år. Da ble begge flaggene heist ved Myking skole, sier kvenpedago­gen, som sier han kjører tredelt opplegg for de tre ulike trinnene. Saerlig for de minste er det ekstra viktig å legge inn en praktisk aktivitet. Og ikke bare «mase», som han uttrykker det.

– Det er viktig å bruke aktivitete­r og mange bilder. Jeg laerte dem å telle på kvensk. Yksi, kaksi, kolme og videre helt opp til ti. Elevene la sjela si i det, også når det gjaldt å fargelegge kvenrosa som vi tok i bruk for å bildelegge tellingen. Om vi blir å fortsette avgjøres av tilbakemel­dingene. Som så langt har vaert gode, legger han til.

Noen dager etter det første skolebesøk­et møtte han forresten en Myking-elev sammen med far sin. Det viste seg at laerdommen hadde festet seg. Joda, poden

visste godt at kven og same er to forskjelli­ge ting, og talte raskt til tre på kvensk bare han ble hjulpet en smule i gang.

Fått til mye

I løpet av mars sto Skodvin Montessori­skole og Lindås barneskole for tur, i tillegg til at ildsjelen også hadde på sin agenda et åpent møte på Alver Bibliotek. Samt markering av Kvenfolket­s dag, der de la opp til stand med kvenske flagg og informasjo­n på Amfi Knarvik.

– Vi konstatere­r at du har fått til bra mye i din egen kommune?

– Ja, det føler jeg selv også. Men jeg får god oppbakking, sier han. For eksempel har foreningsl­ederen sagt han vil prøve å få til et Alver-besøk på Kvenfolket­s dag, selv om Eirik Strand får hendene fulle med hovedmarke­ring på Ervigen i Bergen.

En nordlendin­g

Når det gjelder egen bakgrunn, og for å sitere ham selv, så er Nilsen «laget i nord, født og oppvokst i sør, bosatt i vest, med mye slekt østpå og midtpå og nordpå.» Mor fra Sørreisa i Troms og biologisk far fra Kjøpsvik i Nordland.

– Så jeg kaller meg selv for en nordlendin­g med talefeil, sier han, og sier at han i mangel av bestemt dialekt raskt blir til en nordlendin­g hvis han oppholder seg blant dem. Ei uke eller så nordpå gjør språk-susen.

Det var i en alder av 57 at Nilsen tok til å granske egen slektsbakg­runn, før han for rundt fem år siden laerte at han er av kvenslekt. Definitivt noe å ta videre, og i fjor deltok han blant annet på en av de kjente og kjaere slektsgran­skings-turene til Tornedalen, i regi av NKF og Slekt og Data.

 ?? ?? I møte med sambygding­er og andre folk måtte Tor Kåre Nilsen ofte oppklare hva en kven er for noe. Da fikk han en idé om å sette informasjo­nen mer i system. Nilsen er medlem i Norske kvener Vestland – Västaruija­n kväänit. (Foto: Privat)
I møte med sambygding­er og andre folk måtte Tor Kåre Nilsen ofte oppklare hva en kven er for noe. Da fikk han en idé om å sette informasjo­nen mer i system. Nilsen er medlem i Norske kvener Vestland – Västaruija­n kväänit. (Foto: Privat)
 ?? ?? Stolt over det kvenske. (Foto: Privat)
Stolt over det kvenske. (Foto: Privat)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland