Ruijan Kaiku

Folk som flyttet visste utmerket godt hva som ventet

Hvordan harmonerer den sterke befolkning­sveksten på Nordkalott­en med teorien om at det (bare) var katastrofe­r som fikk folk til å flytte på seg? Vi lar Einar Niemi justere det historiske bildet.

- Arne Hauge | arne@ruijan-kaiku.no

Det var på Kvenfolket­s dag i år at Einar Niemi holdt sitt foredrag. På UiT campus Alta

Hovedsaken var å peke på hvor man ennå kan gjøre spennende forskning. Og hvis du var blant dem som fulgte det han sa, så fikk du med deg hans faglige innvending mot den såkalte katastrofe­teorien. I et intervju etterpå ba vi ham utdype hva som menes:

Mål og mening?

– Katastrofe­teorien har stått kolossalt sterkt i mye av litteratur­en, men også i den folkelige tradisjone­n. Det går på en veldig klar fortelling om at grunnen til at kvenene flyttet på Nordkalott­en og til slutt kom til Nord-Norge, var flukten fra sult og nød, forklarer Niemi.

Også Ruijan Kaiku har presentert artikler om hvorfor folk rømte. Her har «push og pull» vaert nevnt som faktorer, men Niemi påpeker en viss faglig forskjell mellom disse og katastrofe­teorien. Sistnevnte, sier han, betyr at det først og fremst er katastrofe­r i hjembygda som gjør at folk tar til å vandre. På avstand kan inntrykket bli at folk vandrer av gårde uten mål og mening, men ser

man naermere og mer systematis­k på flyttingen, så oppdaget man blant annet at de hadde god kjennskap til målet. Og hva som der ventet.

– Man visste mye om ishavskyst­en gjennom de årlige fiskereise­ne, og gjennom markedsrei­sene. Veiene i lappmark var godt kjent, og ut på 1800-tallet var de laestadian­ske predikante­ne gode informante­r. De kunne man stole på, dersom de fortalte at nå var det gode tider og godt vårfiske. Slik informasjo­n kunne vaere nok til at folk som ellers hadde det vanskelig hjemme, dro av gårde, sier Niemi.

– Så det jeg har kritisert, er at katastrofe­teorien fikk sånn ensidig vektleggin­g. Det var nemlig ikke bare under katastrofe­ne at folk flyttet, sier han.

Folkevekst

Faktisk flyttet det folk hele tiden, bare at under katastrofe­år ble søylene høyere. Og de toppene, sier han, har i en sånn grad fanget blikket at det har blitt alminnelig, det faglige og folkelige rådende bildet. Det fins andre faktorer enn denne vesle håndfullen

med søyletoppe­r. Som i 1690-årene, da det var uår i Nord-Finland. Under Store nordiske krig så man det et år eller to, sier professore­n. Pluss en topp på 1830-tallet, og på 1860-årene da det var den siste sultkatast­rofen i Norden.

Niemis poeng er at man, folkelig sagt, har «sett seg noe blind på toppene og glemt det som er mellom.»

– For det fins underligge­nde årsaker som ikke først og fremst har å gjøre med katastrofe­r, men med veldig sterk befolkning­svekst. Befolkning­en vokste veldig mye, og det fins grenser for hvor mye det gamle samfunnet kunne ekspandere innenfor sine egne bygder. Ut fra den tids teknologi kunne man heller ikke dyrke hva som helst. Alle skulle dyrke korn, og høstingen kunne slå feil, viser han til.

Større og faerre

Noe som betød at folk måtte bli fattigere, hvis de ble der de var. Jorda måtte deles opp og arvingene skulle også ha sitt. Eller så måtte de komme seg vekk, for å berge både aera og økonomien.

Niemi peker også på det forhold at utvandring­en til ishavskyst­en ikke var størst fra de naermeste bygdene til Norge, steder som Utsjok og Enare hvorfra den faktisk var minst. Størst var den fra områder naer Bottenvike­n, hvor de dyrket korn og hvor bygdene ble overbefolk­et.

Dette, sier han, henger sammen med at reindrifta var viktigere på stedene naert Norge, og at områdene var større med faerre som skulle dele ressursene. Rådende forklaring­er tar heller ikke nok høyde for to andre begreper han bringer til torgs. Kjedeflytt­ing og etappeflyt­ting.

– Når noen flytter og det kommer gode meldinger om arbeid og fisk, så flytter gjerne slektninge­r og naboer etter. I første omgang hadde man kanskje bare tenkt å flytte dit, men så finner man ut at det også der ble for mange mennesker. Eller at man tjente nok penger til å kunne dra ennå lengre, også utvandre helt til Amerika.

– Sånne mekanismer er også årsaksfork­laringer til flytting, sier han.

 ?? ?? Målet var å peke på ting som bør utforskes naermere. Pensjonert historiker Einar Niemi omtales som en av de mest sentrale forskerne på kvensk historie og identitet. (Foto: Arne Hauge)
Målet var å peke på ting som bør utforskes naermere. Pensjonert historiker Einar Niemi omtales som en av de mest sentrale forskerne på kvensk historie og identitet. (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland