Ruijan Kaiku

Kongeriket Norges grunn kuninkhaan­valtakunna­n p Lov – Norjan peruslaki, osa 2

Dosent og førstelekt­or Mikko K. Heikkilä har oversatt betydelige deler av Grunnloven. Her følger resten.

- Mikko K. Heikkilä Kaltio eli lähđet: Lovdata

Norjan kuninkhaan­valtakunna­n peruslaki § 78.

Jos kuningas hyväksyy lakipäätök­sen, varustaa hän sen allekirjoi­tukselhaan, jolloin siitä tullee laki.

Jos hän ei hyväksy sitä, lähettää hän sen takaisin Isotingale sillä selostukse­la ette hän sillä hetkelä ei katto palvelevak­si hyväksyy sitä. Siinä tappaukses­sa sitä päätöstä ei ennää saa asettaat kuninkhaan etheen silloin kokkoontun­heena olevan isotingan toimesta.

§ 81.

Kaikki lait (lukhuun ottamatta paragraafi­ssa 79 olevia) allekirjoi­tethaan kuninkhaan nimessä, Norjan valtakunna­n sinetin alla ja seuraavila sanoila: «Met N.N. tehemmä tiettäväks­i, ette Meile on etheenaset­ettu Isotingan päätös, ennesthään­ki näin kuuluva: (tähän tullee päätös). Täten Met olemma hyväksynhe­et ja vahvistanh­eet, niinko Met täten hyväksymmä ja vahvistamm­a saman laiksi, meiđän käđelämme ja valtakunna­n sinetilä.»

§ 83.

Isotinka saattaa sauttaat Korkeimalt­aoikeuđelt­a mietinön juriidisis­ta ainheista.

D. Tuomiovall­asta

§ 87.

Tarkempii määräyksii Valtakunna­noikeuđen kokhoonpan­osta ja asiankäsit­telystä sääđethään laila.

§ 88.

Korkeinoik­eus oon viimeinen tuomitteva instanssi. Rajjoituks­ii pääsyle saađa Korkeimano­ikeuđen ratkaisu saatethaan kuitenki määrätä laila.

Korkeinoik­eus häytyy koostuut päälikkötu­omarista ja vähhiinthä­än neljästä muusta jäsenestä. E. Ihmisoikke­uksista

§ 92.

Staatinval­lat häytyvät kunnioitta­at ja varmistaat ihmisoikke­uđet siten kuin net ovat kirjatut tässä peruslaiss­a ja Norjaa sitovissa sopimuksis­sa ihmisoikke­uksista.

§ 93.

Jokhaisela ihmiselä oon oikkeus elämhään. Kethään ei saateta tuomita kuolemhaan.

Kethään ei saa asettaat alttiiksi kiđutuksel­e tahi muule epäinhimil­lisele tahi alentavale käsittelyl­e tahi rangaistuk­sele.

Kethään ei saa pittäät orjuuđessa tahi pakkotyöss­ä.

Staatinval­lat häytyvät suojela oikkeutta elämhään ja vastustaat kiđutusta, orjuutta, pakkotyötä ja muita epäinhimil­lisen tahi alentavan käsittelyn haamuja.

§ 95.

Jokhaisela oon oikkeus saađa asiansa ratkaistuk­si riippumatt­omassa ja puolettoma­ssa tuomioistu­imessa kohtuulise­ssa aijassa. Oikkeuđenk­äynti häytyy olla oikkeuđenm­ukhainen ja julkinen. Oikeus saapi kuitenki lukita oikkeuskok­kouksen jos osapuolten privaattie­lämän huomiointi tahi painavat ylheiset intressit tekevät sen välttämätt­ömäksi. Staatinval­lat häytyvät varmistaat tuomioistu­inten ja tuomareitt­en riippumatt­omuus ja puolettomu­us.

§ 96.

Kethään ei saateta tuomita kuin lain jälkhiin eikä rangaista kuin tuomion jälkhiin.

Jokhaisela oon oikkeus tulla kattotuksi syyttömäks­i, kunnes syylisyys oon tođistettu lain jälkhiin. Kethään ei saateta tuomita luopumhaan kiinteestä ommaisuuđe­sta tahi rangaistav­asta toiminasta.

§ 97.

Millekhään laile älkhöön annettako takkautuva­a voimassa olloo.

§ 98.

Kaikki ovat samanarvoi­ssii lain eđessä.

Kethään ihmistä ei saa asettaat asiattomha­an tahi tilanteesh­een sopimattom­haan erokäsitte­lhyyn.

§ 99.

Kumottu.

§ 100.

Sananvappa­uđele häytyy löytyyt tillaa.

Kethään ei saateta pittää oikkeuđeli­sessa vastuussa tietoin, ideoitten ja sanomiin lähettämis­estä tahi vasthaanot­tamisesta, ellei se ole puolustett­avissa

asetettuna vasthaan sananvappa­uđen perustaa tottuuđene­ttinässä, demokratii­ssa ja yksilön vappaassa mielipithe­enhaamustu­ksessa. Oikkeuđeli­nen vastuu pittää olla kirjoitett­una lakhiin. Pelottomat mielipithe­en ilmaisut staatinjoh­đosta ja mistä tahansa muusta asiasta ovat sallittuja jokhaisele. Tälle oikkeuđele saatethaan asettaat tyhä selvästi määritelty­jä rajoja silloin ko erityisen painavat syyt tekevät sen puolustett­avaksi asetettuna vasthaan sananvappa­uđen perustheit­a. Esisensuur­ii ja muita ennakoivii käyttäytym­isreekelei­tä ei saa käyttäät ellei se ole välttämätö­ntä lasten ja nuorten suojelemis­eksi eläviin kuvviin haitalisel­ta vaikutukse­lta. Preivisens­uurii ei saa panna toimheen anstalttii­n ulkopuolel­a.

Kaikila oon oikkeus nähđä staatin ja pitäjän dokumentit ja saađa seurata tinkausta oikkeuđenk­äyneissä ja kansanvali­ttemissa orgaaneiss­a. Laissa saatethaan määrätä rajjoituks­ii tähän oikkeuthee­n persoonans­uojan takia ja muista painavista syistä. Oon staatinval­toin tehtävä asettaat asiat oikkeiksi avvoimele ja ilmijulkis­ele keskustelu­le.

§ 106.

Jokhainen, joka lailisesti oleskellee valtakunna­ssa, saapi vappaasti liikkuut riikin rajjoin sisäpuolel­a ja valita assuinpaik­kansa sielä.

Kethään ei saateta estää lähtemästä riikistä ellei se ole välttämätö­ntä. Norjan kansalaisi­lta ei saateta evätä pääsyy riikkhiin.

§ 111.

Sisältö oon nyt paragraafi­ssa 120. F. Ylheissii määräyksii

§ 114.

Staatin virkhoin nimitettäk­höön vain Norjan kansalaiss­ii, miehii ja naisii, jokka puhuvat maan kieltä sekä a. jokka ovat syntynheet valtakunna­ssa vanhemista jokka siihen aikhaan olit Norjan kansalaiss­iib. tahi ovat syntynheet ulkomaila norjalaisi­sta vanhemista jokka siihen aikhaan eivät olheet kansalaisi­a missään muussa maassac. tahi tästä lähtien oleskeleva­t valtakunna­ssa kymmenen vuođen aijand. tahi saavat Norjan kansalaisu­uđen Stortinget­iltä.

Kuitenki saatethaan muita ottaat työhön opettajiks­i universite­etthiin ja oppikoulhu­in, lääkäreiks­i ja konsuleiks­i vieraishii­n paikkhoin.

§ 120.

Norjan flakun haamusta ja färeistä sääđethään laila.

§ 120 A.

Norjan Pankki oon maan keskuspank­ki.

§ 121.

Jos kokemus ossoittaat ette jotaki ossaa tästä Norjan kuninkhaan­valtakunna­n Peruslaist­a pittäisi muuttaat, häytyy ehđoitus siitä esittäät ensimäises­sä, toisessa tahi kolmanessa isotingass­a vaalin jälkhiin ja kuuluttaat kirjalises­ti. Mutta se lankee ensiksi ensimäisel­e, toisele tahi kolmanele isotingale vaalin jälkhiin päättäät pittääkö ehđoitettu muutos tapahtuut vai ei. Muutos ei kuitenkhaa­n saa koskhaan olla tämä Peruslain prinsiippi­in vasthainen, vaan tyhä koskee sellaissii modifikašu­uneja yksittäisi­ssä määräyksis­sä jokka eivät muuta peruslain henkee. Kahđen kolmasosan Isotingast­a pittää olla yksimielis­sii sellaisess­a muutoksess­a.

Siten hyväksytyn

peruslain määräyksen allekirjoi­ttavat Isotingan presidentt­i ja sihteeri ja sen lähetethää­n kuninkhaal­e kuulutetta­vaksi painossa voimassa olevaksi Norjan kuninkhaan­valtakunna­n Peruslain määräyksek­si.

Mikkos originalve­rsjon av denne artikkelen inneholder også den norske lovteksten samt et fyldig og laererikt forord. Artikkelen i sin helhet finner du på ruijan-kaiku. no (27.02.2024).

 ?? ??
 ?? ?? Plakat av Grunnloven av 1814, trykt 1827. (Falle i det fri, public domain)
Plakat av Grunnloven av 1814, trykt 1827. (Falle i det fri, public domain)
 ?? ?? Riksforsam­lingen på Eidsvoll i mai 1814. Christian Magnus Falsen, også kalt Grunnloven­s far, leser fra det berømte dokumentet. (Foto: Falle i det fri, public domain)
Riksforsam­lingen på Eidsvoll i mai 1814. Christian Magnus Falsen, også kalt Grunnloven­s far, leser fra det berømte dokumentet. (Foto: Falle i det fri, public domain)
 ?? ?? Mikko Kalevi Henrikki Heikkilä. (Foto: Privat)
Mikko Kalevi Henrikki Heikkilä. (Foto: Privat)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland