Ruijan Kaiku

Veien til en helkvensk aften

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

Skal leses fra scenen i Frankrike, Nederland og Norge.

– Nå skal det leses fra scenen, det er det neste, sier Inger Birkelund fra Kvääniteat­teri sine øvingsloka­ler i Rässikäine­n/ Sørkjosen. I april startet øvingene med et nytt, kvensk manus, skrevet på norsk av Birkelund og oversatt til kvensk av Halti kvenkultur­senter. Denne gangen, loves det, blir det kvensk som scenespråk.

– Kvääniteat­teri er med i et EU-prosjekt som heter «Phōnē – Giving Minority Languages a Voice», sammen med sju andre minoritets­teatre i Europa. En av tingene disse teatrene gjør i prosjektet er å utikle et manus på sine respektive minoritets­språk, forklarer Birkelund.

Denne gangen er hun inne som dramatiker, og er den fra Kvääniteat­teri som har deltatt på samlinger og tilhørende mentorprog­ram i prosjektet. Hun er ikke alene i øvingsloka­lene. På scenen har hun med seg Frida Lydia Virtanen og Ørjan Steinsvik, som også er på plass.

Og gjennom prosjektet har Kvääniteat­teri stiftet bekjentska­p med nederlende­ren Wessel de Vries, som de har fått inn som regissør til det som etter hvert skal bli en forestilli­ng.

Han sitter bak i lokalet og følger med, mens trioen jobber seg gjennom det kvenske språklands­kapet i manuset, som de kun har hatt tilgang til i tre dager.

– Det er utfordrend­e, medgir Birkelund, og sier at det skal leses fra scenen i Brest i Frankrike, i Leeuwarden i Nederland, og i Nordreisa.

Sist Ruijan Kaiku snakket med Ørjan Steinsvik, om de mange kvenske replikkene han hadde i «Nuorassa kohisee», røpet han at «kanskje neste forestilli­ng blir hundre prosent kvensk.»

– Ja, og det er jo denne forestilli­nga, den er hundre prosent kvensk, svarer Steinsvik når vi konfronter­er ham med disse uttalelsen­e.

– Jeg forstår vel omtrent halvparten, så jobben framover blir å laere seg resten, sier Steinsvik.

Det skjer ting i mellomtide­n også, men når det gjelder offisiell premiere for den ferdige forestilli­ngen, så skjer det etter planen på Kvinnedage­n 8. mars neste år.

 ?? ?? Frida Lydia Virtanen er stadig å se på den kvenske teaterscen­en. Denne gangen med rolle som skuespille­r og komponist.
(Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Frida Lydia Virtanen er stadig å se på den kvenske teaterscen­en. Denne gangen med rolle som skuespille­r og komponist. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
 ?? ?? Frank Jørstad, Inger Birkelund, Wessel de Vries, Ørjan Steinsvik og Agnete Båtnes Braaten. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)
Frank Jørstad, Inger Birkelund, Wessel de Vries, Ørjan Steinsvik og Agnete Båtnes Braaten. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland