Ruijan Kaiku

Folkefest langs løypa

- Pål Vegard Eriksen | pal@ruijan-kaiku.no

Nord-Troms: Nordnorsk mesterskap på ski ga en gylden anledning til å løfte fram den lokale kulturen.

Den 12. til 14. april var det NNM på ski i Raisi/Nordreisa. En sjelden begivenhet som gjester Nord-Troms kun hvert tolvte år, da det ellers går på rundgang.

Naeringsli­vet kjørte på med utvidet åpningstid, og en rekke små og store arrangemen­ter – utover det som foregikk på skistadion­et – gikk av stabelen gjennom hele uka.

Det sistnevnte i form av ei «Vinterfest­uke i Nordreisa», med et variert program der også kvensk språk og kultur hadde sin plass.

Blant annet «Åpen sauna i Elveparken», et tilbud i regi av Halti kvenkultur­senter.

– Det var veldig god stemning. Vi hadde kvenflagg, spilte kvensk musikk og serverte bålkaffe, sier daglig leder Annie Blomli.

Christin Andersen sitter i styret i Nordreisa IL Ski og skiskyting og i arrangemen­tkomiteen med ansvar for markedsfør­ing og sosiale medier, bekrefter dette.

– Badstu var utrolig populaert. Det var fullt hus og flere slapp ikke inn, sier hun.

Hun laget blant annet video til sosiale medier fra Elveparken med teksten «Badstukult­uren er en del av vår kvenske kulturarv.»

Dette for å gjøre folk oppmerksom og lokke til deltakelse.

– Og det klarte vi. Men det var enkelt, for tilbudet spredte seg som ild i tørt gress sier Andersen

Journalist Kristina Båtnes Hestdahl, som dekka mesterskap­et for lokalavisa Framtid i nord, sier til Ruijan Kaiku at kvenflagge­t var godt synlig under mesterskap­et:

– Det var mange som hadde kvenflagg med seg, man så det både her og der, sier Hestdahl.

På musikkfron­ten var det kvensk livemusikk, med Peter Vang, Øystein Fredriksen og Daniel Wikslund i spissen. Og de spilte naer sagt «overalt.»

Den fargerike trioen spilte både under åpningsser­emonien og på banketten, samt at de holdt NNM-konserten «Kevättalve­n juhlat/Vårvinterf­est» i Nordreisa kirke.

I tillegg skal Wikslund og Fredriksen vaere observert langs løypene i Saga, med fele, torader og omgitt av folk med kvenske flagg.

Fredriksen bekrefter overfor Ruijan Kaiku at kvensk musikk stod på NNM-repertoare­t:

– Ja, absolutt, det kvenske er alltid med.

 ?? ?? Daniel Wikslund og Øystein Fredriksen spilte «overalt» under NNM, her langs løypa på Saga skistadion i Kildalen. (Kuva: Kristina Båtnes Hestdahl)
Daniel Wikslund og Øystein Fredriksen spilte «overalt» under NNM, her langs løypa på Saga skistadion i Kildalen. (Kuva: Kristina Båtnes Hestdahl)
 ?? ?? Ellen Wahlgren var en av flere som tok med seg kvenflagge­t. (Kuva: Christer André Henriksen)
Ellen Wahlgren var en av flere som tok med seg kvenflagge­t. (Kuva: Christer André Henriksen)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland