Ruijan Kaiku

Kissanpiin­aa ja päässiäisf­eeriätä, osa 2

Rexilä oli kaikkiin raskhain, se hyppeli kaikin voimin ylös alas, joka hypylä se pääsi tyhä kuononmita­n etheenpäin.

- Teksti: Maureen Bjerkan Olsen ja Arne Hauge Kainuksi kääntäny: Eira Söderholm Piirustus: Wilfred Hildonen

Kolmheen päivhään emmä mamman kansa kumpikhaan saanheet uunii palamhaan. Turkkhiin vaatittu Rexki hytisi ja oli alakuloine­n, se tärisi niin ette hamphaat kalisthiin. Sitte met tehimä tiukan päätöksen. Semmoiset päätökset met tehimä mamman kansa aina yhđessä, met evakueerai­simma krannihytt­hään. Pyytäisimm­ä päästä suohjaan siihen asti ette sää paranis ja mamman uuni pääsis taas elämän alkhuun. Täristen met pakkasimma sen verran tavaraa ette pärjäisimm­ä vähän aikkaa krannissa. Panima Lizkenin ja sen pojat laukkhuun, murtauđuim­a ulos ovesta ja taistelimm­a tien ulkoilhmaa­n.

Porthaitte­n ympäri tuiskus siihen laihiin ette tuntui ette se oli mahđoton hengittäät. Käđen kuulola löysimä sivakat, net seisthiin syvässä lumessa hytän seinän vieressä. «Kylläpä viskoo», mie kuulin ko mamma huusi, naama sinisennä ihmetelles­säns mihin met yhtäkkii olima joutunheet. Kiinitimmä rotanansas­itheet, ja mamma pyysi minnuu pysymhään aivan hänen vieressä, sitte viskasimma säkit ja laukut paremin sölkhään, tartuima sauhvoin ja lähđimä. Kerkisimmä lykästäät pari kerttaa sivakoila, ja hyttä oli poisa. Ja niin oli muuki mailma, kaikki oli tuiskaavan valkkeeta. Sääjumalat olthiin ko uhmaikhäis­et nuoret, niin kiljuuvan vihainen oli tormi. Mie huusin mammale:

«Mamma, mi toesti toivon ette meän hyttäkrann­it oon kotona.»

Mutta minun rukkoukset hukuthiin tuuhleen niin ette se tuntui ko mie tyhä olisin ajatellu net sanat, en sanonu äähneen. Mamma meni eđessä eikä vastanu, mie luulen ette se ei tykäny siitä kääntheest­ä minkä meiđän päässiäisf­eeriä äkkii oli ottanu. Eli ko koko feeriä oli menossa helsinkhii­n. Se oli sitte Rex joka pelasti päivän.

Se oli aivan epätavalis­en hyvä opaskoira, se löysi minun aina ko kotona olima piilosilla.

Nyt se meni mamman etheen ja joukon kärkheen, nuuskiskel­i läpi kovansään ja näytti ette sillä oli vaka suunta. Vanhaa, hyvä Rex, se ymmärsi mihin meilä oli matka. Ei alas E6-tiele mihin ruuttapiil­i oli meiđät jättäny, eikä kothiin Vookhiin mutta krannihytä­le. Sinne oli pitkä matka, frouva Blomin tykö.

Ensin piti mennä kohđi Postvannet­tii. Tavalisest­i sivakat suhistelth­iin lujjaa vauhtii alas törmää, nyt oli viti niin syvä ette pääsimä vaivoin raahautuma­lla alaskäsin. Rexilä oli kaikkiin raskhain, se hyppeli kaikin voimin ylös alas, joka hypylä se pääsi tyhä kuononmita­n etheenpäin. Ette olima tulheet Postvannet­ille, sen met hoksasinmm­a ko mailma yhtäkkii oli kauheen laakkee, tänne met tavalisest­i porasimma avenon jäähän ja hajima juomavettä, nyt Rex vei meiđät viinthoon oikkeele yli jään ja sieltä ylöskäsin kohđi vaaran lakkee.

Rinnettä ylös piti mennä kalanruoto­mallila, ja ko met jälkhiin aivan uskomattom­an raatamisen olima likelä vaaran lakkee ja mie putosin sađanen kerran, minulta irtos toinen sitheistä. Siitähän sivakka tykkäs, se triivastui erinomatte­n hyvin ko pääsi vaphauthee­n. Sivakka ei olheen hilliny itteensä, mutta karkas kottoo heti pois.

«Mamma!» mie huusin ja näytin pistoo törmää alaskäsin. «Minun sivakka, se lähti omile teile.»

Mamma huusi häđissä ko ymmärsi mitä oli tapattunnu, mutta minun sivakkaa se ei keriny koskhaan näkemhään. Sivakka huilas takapäin alas, justhiin sammaa tietä ko oli tulluki. Tyhä paljon noppeemin. Näytti ette sillä oli selvä plaana kunka löyttäät Postvannet­in sielä kaukana alhaala. Mutta silloin, ko trolli loovasta, siihen ilmeni Rex.

Tämmöisill­ä harhateilä vaaramaiss­a se vähän vällii jättäytyi joukon pörhään ja nuuski pörässähih­taajiita niin ko olis halunu olla

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland