Ruijan Kaiku

Ser for seg «Reidun Mellems gate»

Går det veien for gateforsla­get fra Tromsø kvenforeni­ng?

- Pål Vegard Eriksen pal@ruijan-kaiku.no

«Det finnes for få kvinnelige vegnavn i Tromsø og menn et overrepres­entert. Det er derfor viktig å løfte frem kvinnelige forbilder i Tromsø», skriver Tromsø kvenforeni­ng i sin begrunnels­e til Tromsø kommune. Der foreslår de «Reidun Mellems veg» eller «Reidun Mellems gate» som framtidig vegeller gatenavn i byen.

Mellem har blant annet to perioder bak seg som leder av Norske kveners forbund, fra høsten 1997 til høsten 2001. Som forfatter har hun gitt ut mange bøker, hvorav flere sakprosabø­ker om kvenske forhold. I 2021 mottok hun Kongens fortjenest­emedalje for sin innsats for kvensaken.

Så sent som i november i fjor uttalte også varaordfør­er Sigrid Bjørnhaug Hammer (SV) at hun ønsket kvinnelig gatenavn. Polarforsk­eren Brit Hofseth. Da skrev avisa Nordlys at av Tromsøs

404 gater er kun seks oppkalt etter kvinner: Wanny Woldstad veg, Inga Sparboes vei, Hansine Hansens vei, Gitta Jønssons vei, Anna Eides vei, og Cora Sandels gate.

– Vi ønsker å oppkalle flere gatenavn etter kvinner i Tromsø, uttalte Hammer overfor Nordlys.

«Det er også viktig å synliggjør­e den kvenske historien og dens tilknytnin­g til byen. Et vegnavn med Reidun Mellem vil vaere en varig og synlig markør på kvensk tilstedeva­erelse i byen», skrev kvenforeni­ngen videre i sitt innspill. Et tiltak som koster lite, men som gir så mye, mente de, til støtte fra blant andre Hammer.

– Jeg støtter helhjertet at ei Reidun Mellems gate kan vaere aktuelt en gang i framtiden, sier hun, som påpeker et prinsipp om å ikke navngi gate etter nålevende person.

Vi tar med at Tromsø har fått mange gode forslag om kvinnelige gatenavn etter at Hammer først belyste emnet. Samt at Tromsø kvenforeni­ng har bedt kommunen om tilbakemel­ding på sitt forslag.

 ?? ?? Sigrid Bjørnhaug Hammer (23) er varaordfør­er i Tromsø kommune. Også hun har tatt til ordet for flere «kvinnegate­r.»
(Kuva: Marius Fiskum)
Sigrid Bjørnhaug Hammer (23) er varaordfør­er i Tromsø kommune. Også hun har tatt til ordet for flere «kvinnegate­r.» (Kuva: Marius Fiskum)
 ?? ?? I november 2021 hadde Gunnar Wilhelmsen gleden av å gi Kongens fortjenstm­edalje til Reidun Mellem. Vil Tromsø-ordføreren oppleve at veteranen også får ei gate oppkalt etter seg? (Foto: Arne Hauge)
I november 2021 hadde Gunnar Wilhelmsen gleden av å gi Kongens fortjenstm­edalje til Reidun Mellem. Vil Tromsø-ordføreren oppleve at veteranen også får ei gate oppkalt etter seg? (Foto: Arne Hauge)

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland