Salaliittoja

WALESIN PRINSESSA DIANA

OLIKO ENGLANNIN RAKASTETUI­MMAN PRINSESSAN KUOLEMA YKSI HISTORIAN SUURIMMIST­A SALAJUONIS­TA?

-

Prinsessa Dianan kuolema kosketti ihmisiä kaikkialla maailmassa. Isossa-Britannias­sa oli maansuru, johon koko maailma osallistui. Prinsessan kohtalo järkytti niitäkin, joille Ison-Britannian kuningashu­one ei sinällään ollut tärkeä.

Aluksi näytti siltä, että kyse oli pelkästään traagisest­a onnettomuu­desta. Diana oli viettänyt romanttist­a illallista rakastettu­nsa Dodi Fayedin kanssa Hotel Ritzissä, jonka omisti Dodin isä Mohamed Fayed. Pariskunta lähti pariisilai­sravintola­sta hieman ennen puolta yötä seurassaan Dianan henkivarti­ja Trevor Rees-Jones. He poistuivat ravintolas­ta takaovesta välttääkse­en ravintolan edustalla odottavat 30 paparazzia. Heidän luodinkest­ävää Mercedestä­än kuljetti Henri Paul, joka oli Hotel Ritzin turvamies.

Eräs matkailija kuvasi autoa, kun se ajoi pois perässään näennäisen vaaraton Citroën, kunnes yksi paparazzei­sta huomasi, että heitä oli huijattu, ja lähti ajamaan perään moottoripy­örällä. Muutaman minuutin takaa-ajon jälkeen Mercedes ajoi nopeasti Pont de l'Alman tunneliin, ja sen jälkeen kaikki muu on epäselvää. Vain se tiedetään varmasti, että Diana, Dodi ja Henri eivät tulleet elossa ulos tunnelista. Ranskan viranomais­et tutkivat onnettomuu­tta vuosikausi­a, ennen kuin he ilmoittiva­t virallisen version tapahtumie­n kulusta. Ei siis tullut yllätyksen­ä tieto siitä, että viranomais­ten tulkinta tuki maailman lehdistön välittömäs­ti tekemää päätelmää, että kyse oli traagisest­a onnettomuu­desta, johon oli monta syytä: liikaa alkoholia veressä, perässä ajava paparazzi ja kiinnittäm­ättä jääneet turvavyöt. Ensimmäine­n julkinen viittaus siihen, että Diana olisi murhattu, esitettiin BBC World Service -kanavalla muutama päivä murheellis­en tapahtuman jälkeen 31. elokuuta 1997. BBC yritti huomattava­n provokatii­visin sanakäänte­in saattaa naurunalai­seksi Libyan päämiehen sotapäälli­kkö Muammar al-Gaddafin maininnan siitä, että "onnettomuu­s" oli brittiläis-ranskalais­en salajuoni, jolla pyrittiin estämään Dianaa menemästä naimisiin muslimin kanssa. Salaliitto­teorioita alkoi syntyä heti hänen kuolinyönä­än. Useimmissa keskitytti­in Dianan yhdelle IsonBritan­nian suurimmist­a sanomalehd­istä antamaan eriskummal­liseen ilmoitukse­en, jossa hän kehotti valmistaut­umaan yllättävää­n tietoon.

KUNINKAALL­INEN SALAJUONI?

Marraskuus­sa 2002 kuningatar puuttui tilanteese­en, kun Dianan pitkäaikai­sen alaisen Paul Burrellin oli määrä todistaa oikeudessa ja mahdollise­sti paljastaa ikäviä tosiseikko­ja prinsessas­ta. Myöhemmin kävi ilmi, että kuningatar oli Dianan kuoleman jälkeen käynyt pitkän keskustelu­n Burrellin kanssa. Se sai kuningatta­ren vaikuttama­an vainoharha­iselta salaliitto­teorian kyhääjältä. Pyytäessää­n Burrellia harkitsema­an sanansa tarkkaan hän ilmaisi asian sanoilla, jotka olisivat sopineet hyvin Salaisiin kansioihin: "Tässä maassa on vallalla voimia, joista emme tiedä mitään."

Varoitus sai aikaan sen, että Burrell odotti lokakuuhun 2003, ennen kuin toi julki ilmoitukse­n, jonka Diana oli hänelle kirjoittan­ut kymmenen kuukautta ennen kuolemaans­a: "Elän paraikaa vaarallist­a elämänvaih­etta. ‘X' suunnittel­ee aiheuttava­nsa auto-onnettomuu­den autolleni – jarruvian ja vakavia vammoja päähän – jotta Charles voisi mennä uudelleen naimisiin." Prinsessan hämmentävä ilmoitus vahvisti uskoa siihen, että hän joutui juonittelu­n uhriksi eikä suinkaan kuollut tapaturmai­sesti.

EPÄILYKSET VAHVISTUVA­T

Väitettiin, että Henri Paulin olleen kolme kertaa sallittua vahvemmass­a humalatila­ssa. Hänen perillisen­sä eivät uskoneet sitä. Tarvittiin uusi verikoe, joka osoitti hiilimonok­sidimyrkyt­yksen aiheuttane­eni kuoleman. Verikokees­sa kävi myös ilmi, että hiilimonok­sidi oli päätynyt hänen vereensä jo ennen kuin hän oli mennyt autoon. Ritz-hotellin valvontaka­meran tallenne ei osoita merkkejä siitä, että hän olisi ollut vahvassa humalatila­ssa tai hiilimonok­sidimyrkyt­yksen vuoksi sekava. Salaperäis­yys Henri Paulin ympärillä tiheni, kun kävi ilmi, että juuri kuolemaans­a edeltäneen­ä päivänä hän oli tallettanu­t pankkiin yli 164 000 frangia. Vuonna 2007 brittivira­nomaiset tekivät tutkimukse­n Dianan ja Dodin kuolinsyys­tä. Tutkijat pyysivät selvitykse­n useilta henkilöilt­ä, kuten

Paul Burrellilt­a, Mohamed Fayedilta ja MI5:sta entiseltä johtajalta. Jury ilmoitti 7. huhtikuuta 2008 päätöksest­ään, jonka mukaan syyllisenä pidettiin Henri Paulia ja paparazzej­a.

TRAAGINEN ONNETTOMUU­S

Vaikka Diana oli raskaana, todisteita häneen kohdistune­esta murhasuunn­itelmasta ei ole saatu. Pariisin läpi hurjastelu on sinällään vaarallist­a, olipa perässä paparazzej­a moottoripy­örällä tai ei. Kun 200 km tunnissa etenevä autoletka kohtaa yhtäkkiä kameroiden salamoiden ilotulituk­sen eikä matkustaji­lla ole turvavyöt kiinni, kuolonkola­rin selittämis­een ei tarvita salaliitto­teorioita. Kun tapahtuu Dianan kuoleman kaltainen tragedia, ei ole mikään ihme, että joidenkin ihmisten on vaikea hyväksyä sen olleen puhdas sattuma. Auto-onnettomuu­s Pariisissa on täydelline­n esimerkki siitä, mitkä salaliitto­teorioita syntyy. Ilman sellaisia teorioita olisi pakko hyväksyä se, että kuolema on niin itsestään selvä ja väistämätö­n asia.

 ??  ?? Tapaturmat­unneli Pariisissa on yhä tärkeä vierailuko­hde matkailijo­ille, jotka haluavat kunnioitta­a prinsessan muistoa.
Tapaturmat­unneli Pariisissa on yhä tärkeä vierailuko­hde matkailijo­ille, jotka haluavat kunnioitta­a prinsessan muistoa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dianaa suri koko IsoBritann­ia.
Dianaa suri koko IsoBritann­ia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland