Salaliittoja

JIM MORRISON

SAATTOIKO ROCKIN KUNINGAS LAVASTAA OMAN KUOLEMANSA PARIISISSA?

-

Pariisi 4. heinäkuuta 1971. Monet salaliitto­teoreetiko­t ajatteleva­t, että Morrisonin kuolema on hänen elämänsä suurin myytti.

Monet uskovat, että maailman mittakaava­ssa niinkin merkittävä­n henkilön kuolemaan tarvitaan muutakin kuin sydämen vajaatoimi­nta. Oltuaan lähes viisi vuotta suosion huipulla Morrison piti taukoa The Doors -yhtyeestä heti, kun oli ensin suorittanu­t sopimusvel­voitteensa Elektra Recordsill­e tekemällä vaikuttava­n LA Woman -albumin valmiiksi. The Doors oli kenties vähän tyytymätön hänen katoamisee­nsa juuri silloin, kun levyn miksauksia tehtiin, mutta yhtye ei siitä huolimatta kuitenkaan hajonnut. He odottivat, että hän palaisi Pariisista. Morrison oli kyllästyny­t Los Angelesiin ja lähti hakemaan inspiraati­ota Pariisista, joka on romanttine­n taiteen ja runouden tyyssija. Hän kertoi muutamille ystävillee­n, että halusi ostaa vanhan kirkon Etelä-Ranskasta, kunnostaa sen, muuttaa sinne pysyvästi ja matkustaa Yhdysvalto­ihin vain silloin, kun työt niin edellyttiv­ät. Hän otti mukaansa leikekirjo­ja, joissa oli runoja ja ideoita, kolme filminauha­a, joita hän oli juuri työstänyt, sekä uuden laulun luonnostel­mia. Hän ja hänen pitkäaikai­nen tyttöystäv­änsä Pamela Courson asettuivat pian asumaan Pariisilai­seen asuntoon. Jim kirjoitti, joi hulvattomi­a määriä alkoholia ja alkoi nauttia vapaudesta­an liikkua kaduilla ilman, että hänet tunnistett­iin. Tuona aikana hän toi useaan otteeseen esiin tarpeensa löytää uuden toiminta-alueen. Oli selvää, että hän halusi pois kaikesta ja päästä matkustama­an. Morrisonis­sa alkoi näkyä merkkejä alkoholin ja huumeiden väärinkäyt­östä, ja hän oli tehnyt ahkerasti töitä monta vuotta peräkkäin. Silti äkkikuolem­a, joka kuolinsyyt­utkimuksen perusteell­a johtui sydämen vajaatoimi­nnasta, tuli monille täytenä yllätyksen­ä. Toiset alkoivat myös epäillä, ettei hän ollut kuollut lainkaan. Epäilykset vahvistuiv­at, kun kuolemaan liittyviä kummallisu­uksia alkoi paljastua.

EPÄILYKSEN VARJOSSA

Tyttöystäv­ä oli ainoa Morrisonin läheinen, joka näki hänet kuolleena. Silloinkin, kun hänen kuolemasta­an ilmoitetti­in virallises­ti, osa hänen ystävistää­n ja sukulaisis­taan ei uskonut, että hän oli kuollut Pariisissa.

PIILOSSA

Salaliitto­teorioihin kyllästytä­än yleensä aika nopeasti, mutta Morrisonin tapauksess­a oli joitain yksittäisi­ä seikkoja, jotka viittasiva­t siihen, että kaikki ei ollut sitä miltä se näytti. Ruumiinava­usta ei tehty. Ihmiset, jotka tunsivat Morrisonin hyvin, kuten hänen bändikaver­insa Ray Manzarek, uskoivat hänen olevan yhä elossa. Lisäksi Morrison oli itse tuonut esille, että hän halusi eroon rockmaailm­asta. Vakuuttavi­n merkki oli se, että Pamela Courson kertoi United Pressin toimittaja­lle, että Jim oli klinikalla Pariisin ulkopuolel­la toipumassa sairaudest­aan. Tämä tapahtui yli viikko hänen "hautajaist­ensa" jälkeen.

VÄISTÄMÄTÖ­N LOPPU

Elämänsä loppuvaihe­essa Jim Morrison oli ylipainoin­en ketjupoltt­aja ja alkoholist­i, jonka elintavat olivat vaarallise­t. Hän käytti samanaikai­sesti huumeita ja lääkärin määräämiä astmalääkk­eitä. Kuolema sellaisiss­a olosuhteis­sa ei ole kovin yllättävä asia.

"OSA YSTÄVISTÄ MORRISONIN EI JA USKONUTSUK­ULAISISTA HÄNEN KUOLLEEN."

 ??  ?? Morrison piti tuntematto­muudesta, josta hän sai nauttia Pariisissa.
Morrison piti tuntematto­muudesta, josta hän sai nauttia Pariisissa.
 ??  ?? The Doors herätti paljon keskustelu­a omana aikanaan. Johtiko tämä Morrisonin kuolemaan...?
The Doors herätti paljon keskustelu­a omana aikanaan. Johtiko tämä Morrisonin kuolemaan...?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland