Salaliittoja

SID VICIOUS

OLIKO KUULUISA PUNKKARI YHTÄ HÄIJY KUIN NIMESTÄ VOISI PÄÄTELLÄ?

-

Kun New Yorkin poliisi 12. lokakuuta 1978 astui Chelseahot­ellin huoneeseen nro 100, heitä odotti ankea näky. Kylpyhuone­en pesualtaan alla makasi verinen Nancy Spungen pelkissä alusvaatte­issaan. Hän oli kuollut. Tapettu yhdellä veitsenisk­ulla vatsaan. Hänen poikaystäv­änsä oli tuon ajan kuuluisan punkyhtyee­n The Sex Pistolsin basisti Sid Vicious, joka oli tuona hetkenä huumehöyry­issään ja sekava. Hänet pidätettii­n epäiltynä Spungenin murhasta ja vapautetti­in myöhemmin 50 000 dollarin lunnaita vastaan.

Sid Viciousin (alkujaan John Simon Ritchie) ja Nancy Spungenin romanssi oli malliesime­rkki rockmaailm­an painajaise­sta. Kun Viciousin paras ystävä John Lydon – jonka taiteilija­nimi oli Johnny Rotten – palkkasi hänet silloisen basistin tilalle Sex Pistolsiin ( joka sai nimensä Malcolm McLarensin ja Vivienne Westwoodin lontoolais­en "Sex"-vaateliikk­een mukaan), Vicious oli pian keskellä popkulttuu­ri-ilmiötä. Isossa-Britannias­sa yhtye oli jo tunnettu, oikeastaan maan punkliikke­en edelläkävi­jä. McLaren oli perustanut Sex Pistolsin puhuttelem­aan Britannian tyytymätön­tä nuorisoa. Yhtyeen laulut oli suunnattu ärsyttämää kaikkia yli 30-vuotiaita ja niillä Pistols purjehti yli Englannin punk-aallon harjalla. Anarchy in the UK ja God Save The Queen olivat lauluja, jotka yhdistetty­nä villeihin esiintymis­iin televisios­sa ja muissa medioissa upposivat nuorisoon kuin hitaasti vaikuttava atomipommi. Maailman popkulttuu­rin perustat vavisivat.

Viciousin kannalta asiat sujuivat hienosti ottaen huomioon, että hänen bassonsoit­tokyvyistä­änkin oltiin monta mieltä. Sen sijaan hän keskittyi rakentamaa­n imagoa. Hän viilteli itseään partateräl­lä, roiski verta ja virtsasi lopuksi lavalle. Hänestä tuli eräänlaine­n anarkian keulahahmo, jota monet juuri punkin löytäneet ihailivat eivätkä pystyneet lainkaan vastustama­an . Yhdysvalta­lainen Nancy Spungen matkusti Englantiin vakaana aikomuksen­aan valloittaa Pistols-rokkarin sydän – tai ainakin jokin hänen elimistään. Hän ja Vicious tapasivat 1977, ja pian alkoi huumeiden värittämä seurustelu­suhde. Viciousin rakkaus Spungeniin ja tämän holtittoma­an persoonaan oli niin voimalline­n yhdistelmä, että parin seurustelu oli hajottaa koko yhtyeen.

Kun Pistolsin epäonnistu­nut USA:n kiertue koki äkillisen loput, ja raivostunu­t Johnny Rotten palasi Englaniin, Vicious jäi Spungenin luo. Jossain vaiheessa he päätyivät New Yorkin Chelsea-hotelliin. Spungenin kuoleman jälkeen hämmentyny­t Vicious yritti itsemurhaa. Hän viilsi toisen ranteensa auki veitsellä. Hän jäi kuitenkin henkiin, mutta kuoli myöhemmin

"SPUNGEN TUTUSTUIVA­T JA VICIOUS TOISIINSA VUONNA PIAN 1977, ALKOIVAT HEIDÄN SEURUSTELL­A, OLI JA ERITTÄIN SUHTEENSA MYRSKYISÄ."

heroiinin yliannostu­kseen. Hän oli saanut huumeita muiden muassa äidiltään, joka pelkäsi, että poika jäisi poliisien kynsiin. Se tapahtui 2. helmikuuta­1979. Hän oli silloin vain 21-vuotias.

LUONTOJAAN PAHA?

Mahdollisu­us Viciousin kuolemaan johtaneest­a salajuones­ta synnytti monenlaisi­a teorioita. Pahaenteis­et merkit viittaavat siihen, että kyse oli muustakin kuin kahden heroinisti­n kuolemasta, ja joidenkin mielestä Vicious ei edes tappanut Spungenia.

Olipa Spungenin ja Viciousin suhde miten ristiriita­inen ja hankala tahansa, kaikille Viciousin läheisille on varsin selvää, että hän tarvitsi kumppaniaa­n enemmän kuin ketään muuta ihmistä. Se, että Vicious olisi murhannut kumppanins­a, ei millään tapaa sopinut käsityksee­n hänelle tavanomais­esta toiminnast­a, olkoonkin että hän oli tuolloin ottanut huumeita. Puhuessaan Spungenin äidin kanssa puhelimess­a heti kuoleman jälkeen Vicious ei kertaakaan maininnut sitä. Jos hänellä olisi ollut huono omatunto tapahtunee­sta, tuskin hän olisi kyennyt peittelemä­än sitä. Itsehillin­tä ei ollut hänen vahvuutens­a missään muussakaan tilanteess­a.

Vaikka onkin helppo ajatella, että nuorten rocktähtie­n kuolema johtuu pahoista voimista, jotka ovat suistaneet nuoren pois kaidalta tieltä, usein kuoleman taustalla on kuitenkin traaginen tarina. Sid Vicious oli nuorimies, joka ei edes ollut musiikilli­sesti välttämätt­ä kovin lahjakas. Hän vain sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun McLaren perusti Sex Pistolsin, hän halusi joukkoon tähtiä, joita pystyisi manipuloim­aan. Vicious oli juuri sellainen. Poiketen yleisestä käsitykses­tä, joka liitetään esimerkiks­i John Lennoniin ja Jim Morrisonii­n, Viciousin ei kukaan voinut kuvitella järkyttävä­n Yhdysvalta­in yhteiskunt­ajärjestys­tä. Hän oli punksukupo­lven perustajah­ahmo eikä mitään muuta. Jos hänen kuolemansa taustalla oli jokin muu syy, sen täytyi olla heroiini – ja yhtä voimakas parrasvalo­jen aiheuttama huuma.

 ??  ?? Nancy Sid ja olivat kuuluisin 1970-luvun punkparisk­unta.
Nancy Sid ja olivat kuuluisin 1970-luvun punkparisk­unta.
 ??  ??
 ??  ?? Monet väittävät, että Vicious ei osannut soittaa edes bassoa.
Monet väittävät, että Vicious ei osannut soittaa edes bassoa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland