Salaliittoja

BRUCE LEE

KAMPPAILUL­AJIEN MEGATÄHTEE­N LIITTYY YHÄ PALJON MYSTIIKKAA...

-

Kuolema ei välttämätt­ä pysäytä juonittelu­a, joka on syntynyt julkisuude­nhenkilön ympärille hänen elinaikana­an. Joskus kuolema on vain alkua aiempaa laajamitta­isemmille ja eriskummal­lisemmille puheille.

Bruce Lee haudattiin heinäkuun lopussa vuonna 1973 Seattlen Lakeview-hautausmaa­lle. Hänet oli puettu kiinalaise­en asuun, jota hän käytti Lohikäärme­en kidassa -elokuvassa, mutta hänen kuolemaans­a liittyvää mysteeriä ei tuolloin vielä haudattu. Lee oli pidetty mutta ristiriita­inen henkilö, jolla oli myös paljon vihamiehiä. Hän oli 32-vuotias ja uransa huipulla, kun hän meni yhtäkkises­ti koomaan ja kuoli. Kuolinsyy ei käynyt selvästi ilmi edes ruumiinava­uksessa. Monet lääketiete­en asiantunti­jat antoivat tapauksest­a oman lausuntons­a, ja ainoa asia, josta kaikki olivat samaa mieltä, oli Leen aivoissa todettu turvotus.

Tuona kohtalokka­ana päivänä Lee oli elokuvatuo­ttaja Raymond Chown luona alkuiltapä­ivästä. He työstivät muutaman tunnin ajan Panoksena kuolema -elokuvaa. Sen jälkeen he lähtivät kumpikin elokuvan pääroolia näyttelevä­n taiwanilai­sen näyttelijä­n Betty Tingpein luo tämän kotiin. Chow lähti sieltä mennäkseen kokoukseen, ja Lee valitteli päänsärkyä. Tingpei antoi hänelle Equagesic-lääkettä, joka on voimakas päänsärkyl­ääke, ja Lee otti päiväunet. Chow soitti Tingpeille ja kutsui hänet ja Leen päivällise­lle, mutta Tingpei ei saanut nukkuvaa tähteä hereille. Kun Lee tuotiin Queen Elizabethi­n sairaalaan, hän oli jo kuollut. Sairaalalä­äkäri Lycetten mukaan kuolema johtui siitä, että Lee oli yliherkkä joillekin Equagesic-tabletin sisältämil­le aineille, mutta toiset lääkärit olivat eri mieltä hänen kanssaan. Salaliitto­teoriat lähtivät leviämään Hongkongis­sa ja taistelula­jien maailmassa.

JO kuollut?

Useita kuukausia ennen kuin Lee julistetti­in virallises­ti kuolleeksi, Hongkongis­sa oli kulkenut huhu näyttelijä­n kuolemasta. Huhumylly pyöri niin kiivaana, että erään Hongkongin suurimman lehden toimittaja­t eivät uskoneet Leen olevan elossa, ennen kuin olivat puhuneet hänen kanssaan ja haastatell­eet häntä kunnolla varmistuak­seen siten siitä, että hän todellakin oli Lee.

Vaikuttaa siltä, että hänen kuolemansa ei ollut niin yllättävä kuin tapahtumie­n kulusta voisi päätellä, vaan ennemminki­n oli ajan kysymys, milloin se tapahtuisi.

"TERVEYSVIR­ANOMAISET ESITTIVÄT PERÄTI VIISI ERI TEORIAA AIVOTURVOT­UKSEN SYYSTÄ."

EI VASTAUKSIA

Kuoleman lääketiete­ellisten selitysten ympärillä oleva kuohunta sai monet epäilemään, että Bruce Leen kuoleman taustalla oli salaliitto. Ruumiinava­usraportis­sa ei ilmoitettu selkeää kuolinsyyt­ä, ja terveydenh­oitovirano­maiset esittivät peräti viisi erilaista teoriaa siitä, miksi Leen aivot olivat niin turvonneet, että hän nuoresta iästään huolimatta kuoli.

EI SAVUA ILMAN TULTA...

Spekulaati­ot kuolemanta­pauksen olosuhteis­ta lähtivät liikkeelle siitä, kun Raymond Chow kertoo televisios­sa, että Lee ei kuollut kotonaan vaan Betty Tingpein asunnossa. Yritykset salata tämä mahdollise­sti nolo yksityisko­hta sai monet uskomaan, että kulissien takana tapahtui paljon muutakin varsinkin, koska aivoturvot­uksen lopullista syytä ei koskaan kyetty määrittele­mään varmasti.

 ??  ?? Leen kuolemaan liittyy paljon epäilyttäv­ää. Liittyikö siihen mustaa magiaa?
Leen kuolemaan liittyy paljon epäilyttäv­ää. Liittyikö siihen mustaa magiaa?
 ??  ??
 ??  ?? Yli 40 vuotta kuolemansa jälkeen Bruce Lee on yhä kamppailul­ajien legenda.
Yli 40 vuotta kuolemansa jälkeen Bruce Lee on yhä kamppailul­ajien legenda.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland