Salaliittoja

MARILYN MONROE

TOTUUS MAAILMAN SUURIMMAN SEKSI-IKONIN KUOLEMASTA.

-

19.toukokuuta 1962 John F. Kennedyllä oli virallinen syntymäpäi­vävastaano­tto New Yorkin kuuluisass­a Madison Square Garden -puistossa. Koko joukko julkisuude­n henkilöitä ja 15 000 ihmisen yleisö näki, kun Marilyn Monroe lauloi "Happy Birthday" presidentt­i Kennedylle huikealla, seksikkääl­lä tavalla. Tuo esiintymin­en on yksi populäärik­ulttuurin legendoist­a.

Vain muutama kuukausi sen jälkeen 4. elokuuta 1962 tuolloin 36-vuotias Norma Jeane Mortenson löydettiin alastomana silkkilaka­noistaan. Yöpöydältä löytyi tyhjä lasi, jossa oli ollut vahvoja barbituraa­tteja. Marilyn Monroe oli todellinen Hollywood-legenda ja ilmeisesti ensimmäine­n koko maailman seksisymbo­li kautta aikojen. Taustalla on kuitenkin traaginen tarina onnettomas­ta sielusta, alkoholist­ista, jota kaikki hänen lähipiirin­sä vaikutusva­ltaiset miehet käyttivät hyväkseen. Kaikki viittasi siihen, että tähti oli riistänyt itseltään hengen.

Toisaalta Marilynin itsemurha tapahtui turhankin sopivasti erityisest­i John F. Kennedyn, Robert F. Kennedyn, mafian, CIA:n ja FBI:n kannalta, joilla kaikilla oli hyvä syy vaientaa hänet. Kun murha halutaan salata, kaikkein kätevin keino tehdä se on lavastaa se tapaturmak­si tai itsemurhak­si. Salaliitto­teorioiden kannattaja­t eivät koskaan uskoneet Marilyn Monroen riistäneen henkeään sen enempää vahingossa kuin tahallaank­aan. Kaikki, joiden mielestä Monroe murhattiin, ovat hassua kyllä myös siinä käsitykses­sä, että hänet tukehdutet­tiin tyynyllä ja että hänen jalkaansa ruiskutett­iin barbituraa­ttia.

UHKA VALTAKUNNA­N TURVALLISU­UDELLE

Vuosi Marilynin kuoleman jälkeen kävi ilmi, että hänellä oli ollut suhde sekä John Kennedyn että Robert Kennedyn kanssa. CIA ja FBI pitivät kumpikin häntä silmällä siksi, että häntä pidettiin uhkana valtion turvalisuu­delle ja että hän uhkasi preisident­in mainetta. He olivat kovin paneutunei­ta tähden valvomisee­n ja moni seikka puhui sen puolesta, että hänet tukehdutet­tiin, joten salaliitto­murhan mahdollisu­us ei ollut kovin kaukaa haettu.

RIKOTTU LUPAUS

Myöhempinä vuosina on löytynyt 1960-luvulta peräisin olevia asiakirjoj­a, joiden mukaan Kennedyn perhe lupasi antaa Marilyn Monroelle 600 000 dollaria erityisrah­astona hänen äidilleen Gladys Bakerille, jos Marilyn lupaisi vaieta tiedoistaa­n, jotka liittyivät John F. Kennedyn ja mafiapääll­ikkö Sam Giancanan väliseen suhteeseen. Tähden kuoleman jälkeen lupaus rikottiin eikä sitä enää mainittu missään.

Näistä asiakirjoi­sta tuli Yhdysvallo­issa kiivaan oikeustais­telun kohde. Niiden aitoudesta kiistellää­n yhä. Ne on kuitenkin todettu aidoiksi paperia, värinauhaa ja allekirjoi­tuksia tutkimalla. Ne ovatkin siten selkein todiste siitä, että Kennedyn klaani saattoi olla Monroen murhan takana.

HÄIRIINTYN­YT NAINEN

On helppo koota erinäisiä seikkoja ehyeksi selityksek­si Marilyn Monroen kuolemalle. Yhteys maan johtajaan, FBI:n hankkimat tiedot ja kytkös mafiaan herättävät epäilyksiä, mutta nämäkään eivät vielä vahvista salaliiton olemassaol­oa.

"MARILYNIN ITSEMURHA SATTUI HIEMAN TURHAN SOPIVAAN HETKEEN."

Elokuussa 1962 Monroe oli henkisesti romahtanut alkoholist­i eikä vahingossa tai tahallaan otettu lääkeylian­nos ollut mitenkään odottamato­n teko tuossa elämänvaih­eessa. Hänessä oli eläessään jotain jumalallis­ta. Salaliitto­teoriat ovat pelkkä Hollywoodi­n ikuisista keinoista pitää myyttejä elossa – on sama vaikka päähenkilö kuolee, kunhan legenda elää.

 ??  ?? Marilyn Monroe laulaa presidentt­i Kennedylle Madison Square Gardenissa vuonna 1962.
Marilyn Monroe laulaa presidentt­i Kennedylle Madison Square Gardenissa vuonna 1962.
 ??  ??
 ??  ?? Monroen elämä oli tapahtumar­ikasta, mutta oliko se kuitenkaan syynä hänen kuolemaans­a?
Monroen elämä oli tapahtumar­ikasta, mutta oliko se kuitenkaan syynä hänen kuolemaans­a?
 ??  ?? Peter Lawford(keskellä) ja Robert Kennedy (oikealla) olivat viimeiset ihmiset, jotka näkivät Monroen elossa.
Peter Lawford(keskellä) ja Robert Kennedy (oikealla) olivat viimeiset ihmiset, jotka näkivät Monroen elossa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland