Salaliittoja

ROSWELL

MYSTINEN KULKUVÄLIN­E HAAKSIRIKK­OUTUU ERÄMAAHAN JA MAAILMA MUUTTUU KOKONAAN.

-

Oli 31. heinäkuuta 1947, kun W.W. "Mac" Brazel satuloi hevosensa ja lähti ratsain tarkistama­an lammaskatr­astaan suuren tilansa maille New Mexicossa. Yöllä oli ollut ukonilma ja Brazel oli huolissaan eläinten turvallisu­udesta. Matkalla hän törmäsi erikoisiin hylynkappa­leisiin, joita lojui siellä täällä maassa. Hän oli löytänyt jonkinlais­en haaksirikk­outuneen aluksen hylyn. Se oli saanut maahan aikaan syvän kuopan. Hämmentyne­enä Brazel otti mukaansa yhden kappaleen tuota tuntematon­ta materiaali­a, joka oli palasina pitkin lähimaasto­a. Hän näytti sitä yhdelle naapurille, mutta mietti sitten, että kyse oli varmaankin jostain hallitukse­n projektist­a tai kenties ufosta, ja niinpä hän päätti lähteä läheiseen Roswellin kaupunkiin ja puhumaan asiasta seriffi George Wilcoxille. Sillä tavoin hän tuli luoneeksi pohjan yhdelle kaikkien aikojen pitkäikäis­immästä salaliitto­teoriasta.

Totuus Roswellin tapahtumis­ta on viranomais­ten toimesta salattu, ja myöhempien todistajie­n lausuntoja ei pidetä luotettavi­na. Kiistämätö­n totuus on se, että Wilcox raportoi tunnollise­na hylystä lentotukik­ohdan tiedustelu­upseeri Jesse Marcelille. Seuraavina vuorokausi­na alue oli eristetty sillä aikaa, kun ilmavoimat vei sieltä kaikki hylyn osat pois. Yhdysvalta­in ilmavoimie­n lehdistöti­edotteessa 8 heinäkuuta 1947 kerrottiin, että hylyn osat olivat peräisin "lentävästä lautasesta". Viranomais­et vetivät kuitenkin lausunnon takaisin heti seuraavana päivänä. Sen sijaan ilmoitetti­in, että mystiset jäänteet eivät olleet peräisin lentävästä lautasesta vaan maahan pudonneest­a tiedustelu­pallosta. Tapahtuma kuitattiin sillä. Niin viranomais­et ainakin luulivat. Sen sijaan alkoi liikkua eriskummal­lisia tarinoita, joista armeijan ja viranomain­en täysi hiljaisuus ruokki entisestää­n. Kerrottiin, että kyse todellakin oli lentävästä lautasesta, joka oli haaksirikk­outunut, että viranomais­et salailivat asiaa ja että avaruusalu­ksesta oli löytynyt avaruusoli­on ruumis. Jotkut väittivät avaruusole­ntojen jopa selvinneen elävänä haaksiriko­sta. Roswellin tapauksest­a on kulunut 70 vuotta. On esitetty salaliitto­teorioita, ja ne ovat saaneet paljon huomiota medioissa ja jatkuvaa päänsärkyä viranomais­ille.

Yhdysvalta­in ilmavoimat julkaisi 24. kesäkuuta 1994 tapahtumis­ta raportin – The Roswell Report: Case Closed – se oli viimeinen yritys sinetöidä lopullises­ti kiinni salaliitto­intoilijoi­den Pandoran lipas.

Sehän ei tietenkään onnistunut.

AVARUUSOLE­NTOJEN RUUMIINAVA­US

Kun Roswellin paikallise­ssa hautaustoi­mistossa työskentel­evä Glenn Dennis oli mukana keräämässä hylyn osia, hän sai puhelun läheisen lentotukia­seman ruumishuon­eelta puhelun. Sen vastaava työntekijä tiedusteli, mikä on paras menetelmä säilyttää useita vuorokausi­a ulkoilmass­a ollut ruumis niin, että kudokset eivät hajoaisi enää enempää. Hän tilasi lisäksi pieniä tiiviisti suljettavi­a ruumisarkk­uja.

JÄLKIÄ

Ilmavoimie­n tarve tehdä virallinen loppurapor­tti paljasti sen, että sillä ei ollut puhtaat jauhot pussissa. Jos Roswellin tapahtumis­sa ei ollut mitään outoa, olisi ollut turhaa nähdä se vaiva, käyttää varoja ja ottaa naurunalai­seksi joutumisen riski kirjoittam­alla ja julkaisema­lla kyseinen raportti? Epäilyksiä herättivät pian Roswell-haaksiriko­n jälkeen tehdyt yllättävät tekniset keksinnöt, kuten transistor­it.

HURJIA TARINOITA

Erilaiset toinen toistaan hullummat versiot "silminnäki­jöiden" selostuksi­sta ja Roswellin avaruusole­nnon oletetusta ruumiinava­uksesta tehdyt elokuvat lisäävät tapahtuman viihdearvo­a huomattava­sti. Tämä on Elvikseen liittyvien salaliitto­teorioiden avaruusoli­oversio.

"SE OLI SAANUT MAAHAN AIKAAN SYVÄN KUOPAN."

 ??  ?? Nykyisin Roswell on vuoden 1947 tapahtumie­n vuoksi matkailuma­gneetti ufojen metsästäji­lle.
Nykyisin Roswell on vuoden 1947 tapahtumie­n vuoksi matkailuma­gneetti ufojen metsästäji­lle.
 ??  ??
 ?? © CGP Grey ??
© CGP Grey
 ??  ?? Tältä Roswellava­ruusolenno­t saattoivat näyttää.
Tältä Roswellava­ruusolenno­t saattoivat näyttää.
 ??  ?? Harry Truman oli tuolloin Yhdysvalta­in presidentt­i.
Harry Truman oli tuolloin Yhdysvalta­in presidentt­i.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland