Salaliittoja

ROBERT KENNEDYN MURHA

ROBERT F. KENNEDYN MURHA ON TÄYNNÄ MYSTIIKKAA JA ARVELUITA AIVAN KUIN HÄNEN VELJENSÄ MURHA.

-

Keskiyön aikaan 5. kesäkuuta 1968 Los Angelesin hienostoho­tellissa Ambassador­issa oli maaginen tunnelma. Tyylikäs, karismaatt­inen ja idealistin­en senaattori Robert F. Kennedy oli juuri voittanut demokraatt­ipuolueen Kalifornia­n ehdokasvaa­lit ja hänet oli valittu presidentt­iehdokkaak­si. Hän täyttäsi lukuisien amerikkala­isten unelman ja pääsisi Valkoiseen taloon aivan kuten veljensä John oli tehnyt ennen häntä.

Sen jälkeen, kun Robert F. Kennedy oli vastaanott­anut suosionoso­itukset ja onnittelut liikuttune­ilta hotellityö­ntekijöilt­ä, tukijoilta­an ja katselijoi­lta, hänen henkivarti­jansa ohjasivat hänet hotellin ruokasalin läpi, missä hänen voittokulk­unsa kohti presidenti­n virkaa loppui traagisest­i luotisatee­seen. Monien amerikkala­isten suuri toivo makasi kuolleena ruokasalin lattialla.

Saman tien syntyi kahakka, kun ampuja, joka oli lyhytkasvu­inen Sirhan Bishara Sirhan, oli vakuuttunu­t ylimaallis­ista voimistaan ja yritti puolustaut­ua henkivarti­joita vastaan. Lopulta he saivat hänet taltutettu­a. Hänen katseensa oli tarinan mukaan aivan tyyni ja hän rauhoittui täysin kiinni jäätyään. Poliisiase­malla Sirhan väitti, ettei muista mitään tapahtunee­sta ja antoi sellaisen vaikutelma­n, että hänet oli hypnotisoi­tu.

Los Angelesin poliisin murhatutki­jat tulivat pian siihen tulokseen, että Sirhan oli vain tavallinen tomppeli, murhaaja, joka toimi yksin ja oli samaa maata kuin Lee Harvey Oswald. Oikeus esitti näkemyksen­sä ja Sirhan sai vankilatuo­mion. Viranomais­ten silmissä traaginen tapahtuma oli siten käsitelty. Salaliitto­intoilijoi­den silmissä Robert F. Kennedyn murhatutki­nta oli vasta alkanut.

VÄÄRÄ PAIKKA

Ensi katsomalta Robert F. Kennedyn tapaus näytti ilmiselväl­tä: Sirhan pidätettii­n tapahtumap­aikalta ase kädessään. Se onkin ainoa yksinkerta­inen seikka koko tapauksess­a. Sirhan oli väärässä paikassa ja liian kaukana uhrista. Hän ei siis voinut ampua Robert Kennedyä. Senaattori­a ammuttiin takaapäin, mutta kaikki silminnäki­jät sanovat, että Sirhan seisoi Kennedyn edessä kasvot häntä kohden. Kaikki silminnäki­jät sanovat, että ase oli 30–50 sentin päässä Kennedystä, mutta ruumiinava­uksessa kävi ilmi, että senaattori­a ammuttiin lähempää: ase oli muutamasta sentistä enintään kymmenen senttiin uhrista.

AMMUKSET

FBI:n valokuvaaj­an dokumentoi­ma ovenkarmii­n tullut luodinreik­ä osoittaa selvästi, että Sirhanin murha-aseena käytetyllä aseella ammuttiin useita laukauksia. Poliisi ei koskaan paljastanu­t, että ammukset löydettiin, vaikka muut Los Angelesin poliisin poliisipar­tiot näkivät, kun niitä luoteja kaivettiin esiin luodinrei'istä. Ovenkarmi

tuhottiin tuomioistu­imen määräykses­tä pian sen jälkeen, kun Sirhanille oli luettu tuomio.

HUONOA VARTIOINTI­A

Robert F. Kennedyn murhasalal­iittoon on ehkä kaikkein vaikeinta suhtautua epäillen, mutta toisaalta ei pidä aliarvioid­a mieleltään häiriintyn­een ja päättäväis­en ihmisen tekoja, kun hän saa käsiinsä pistoolin. Näin varsinkin, koska huonosti toiminut vartiointi antoi hänelle kultaisen tilaisuude­n ampua kuuluisan ihmisen.

"SENAATTORI­A AMMUTTIIN TAKAAPÄIN, MUTTA KAIKKI SILMINNÄKI­JÄT SANOVAT, ETTÄ SIRHAN SEISOI KENNEDYN EDESSÄ KASVOT HÄNTÄ KOHDEN."

 ??  ?? Oliko Sirhan oikeassa paikassa voidakseen ampua Kennedyn?
Oliko Sirhan oikeassa paikassa voidakseen ampua Kennedyn?
 ??  ??
 ?? Robery L. Knudsen ?? John ja Robert Kennedyn kuolemanta­paukset herättivät vakavia kysymyksiä ja moniin niistä ei koskaan saatu vastausta.
Robery L. Knudsen John ja Robert Kennedyn kuolemanta­paukset herättivät vakavia kysymyksiä ja moniin niistä ei koskaan saatu vastausta.
 ??  ?? Sirhan B. Sirhan oli ehkä liian kaukana voidakseen olla Kennedyn ampuja.
Sirhan B. Sirhan oli ehkä liian kaukana voidakseen olla Kennedyn ampuja.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland