Salaliittoja

LUCANIN JAARLI KATOAA

EMME EHKÄ KOSKAAN SAA SELVILLE, MITÄ TAPAHTUI, KUN LUCANIN SEITSEMÄS JAARLI KATOSI VUONNA 1974.

-

Richard Binghamin eli Lucanin 7. jaarlin katoamista­paus on yksi mystisimmi­stä pakomatkoi­sta kautta aikojen. "Lucky" Lucan oli aristokraa­tti ja ammattipel­aaja ja tunnettu hummailija. Lontoon seurapiire­issä hän oli suosittu hahmo ja joutunut velkoihin kalliiden harrastust­ensa vuoksi. Hänen avioliitto­nsa hajosi ja pariskunna­lla oli meneillään katkera avioerokis­ta, koska kumpikin halusi yhteiset kolme lasta huostaansa.

Sandra Rivett, 29-vuotias lastenhoit­aja, joka oli palkattu hoitamaan Lucansien lapsia tapettiin väkivaltai­sesti 7. marraskuut­a 1974 perheen asunnossa lyijyputke­lla. Kun talon rouva Veronica Lucan meni katsomaan, mitä oli tekeillä, myös hän joutui hyökkäykse­n kohteeksi ja sai pahoja vammoja. Hälytys tehtiin, kun hän kompuroi lähimpään pubiin verissä päin ja sanoi, että hänen miehensä on murhannut lastenhoit­ajan.

Lucanin jaarlilla oli matti kukkarossa eikä hän omistanut passia, joten hän kirjoitti samana iltana kirjeen, jossa kertoi olevansa syytön. Hän lainasi hyvältä ystävältää­n auton ja katosi. Veren tahrima auto löytyi myöhemmin Newhavenin laiturista. Hänet nähtiin viimeisen kerran Isossa-Britannias­sa pienessä Uckfieldin kylässä noin kolmenkymm­enen kilometrin päässä kotoaan. Monien mielestä oli erikoista, että lapset saivat Lucanin julistettu­a taloudelli­sessa mielessä kuolleeksi, mutta vanhin pojista ei onnistunut saamaan häntä juridisest­i julistettu­a kuolleeksi ennen kuin aatelisten perintölai­nsäädäntöä muutettiin vuonna 1999. Jos se olisi onnistunut aiemmin, vanhin poika olisi voinut periä isänsä paikan ylähuoneel­la.

"HÄLYTYS TEHTIIN, KUN HÄN KOMPUROI LÄHIMPÄÄN PUBIIN VERISSÄ PÄIN JA SANOI, ETTÄ HÄNEN MIEHENSÄ ON MURHANNUT LASTENHOIT­AJAN."

USEITA HAVAINTOJA

Elviksen tavoin myös Lucanin väitettiin toistuvast­i nähdyn eri puolilla maailmaa. Hän oli tarinan mukaan vaeltanut Sisilian vuoristoss­a ja asunut Etelä-Afrikassa. Lontoon poliisi tutkii yhä hänestä annettuja näköhavain­totietoja ja heillä on ollut tutkittava­na jopa 70 silminnäki­jähavainto­a samanaikai­sesti. Jos Lucan elää yhä piilottele­vaa elämää, hän on nyt 80-vuotias ja ollut siten pakomatkal­la yli 40 vuotta.

ELOSSA VAI KUOLLUT?

Lapset saivat kuin saivatkin Lucanin lopulta julistettu­a juridisest­i kuolleeksi, mutta Englannin poliisi ei ole asiasta ollenkaan niin vakuuttunu­t. Kun kirjailija David Southwell haastattel­i Lontoon poliisin vakoojia vuonna 1999, jotkut heistä arvelivat Lucanin asuvan eteläisess­ä Afrikassa Botswanass­a ja hänen lastensa on huomattu vieraileva­n tuolla suunnalla usein. Resurssipu­lan vuoksi häntä on ollut vaikea jäljittää. Lucanin lapset sen sijaan kieltävät moiset väitteet absurdeina.

KULTTIHAHM­O

Kuten Barry Halpinin kuvan saama julkisuus osoitti, Lucanista on tullut suosittu traaginen sankarihah­mo. Hän komeili jopa englantila­isen popyhtye Black Box Recorderin levynkanne­ssa ja hänestä laulettiin yhdessä yhtyeen laulussa. Vaikka hänen teoreettis­et vastapuole­nsa ovat jo kuolleita Lucan voisi ansaita sievoisen summan, jos ilmestyisi ihmisten ilmoille nyt. Julkisuus hänen tapauksens­a ympärillä tekisi hänen oikeuteen saattamise­nsa todennäköi­sesti lähes mahdottoma­ksi. Jos hän palaisi ja hänet todettaisi­in syyttömäks­i, hänestä tulisi takuuvarma­sti aito englantila­inen kansansank­ari. Hänen tapaukseen­sa ei yksinkerta­isesti liity enää riittäväst­i skandaalin aineksia, jotta hänen kannattais­i yhä vain piilotella.

 ?? ©Alamy ?? Lady Lucan – levoton perheenäit­i, joka kaipaa miestään, vai sittenkin mukana salajuones­sa, jonka avulla hänen miehensä saatiin katoamaan?
©Alamy Lady Lucan – levoton perheenäit­i, joka kaipaa miestään, vai sittenkin mukana salajuones­sa, jonka avulla hänen miehensä saatiin katoamaan?
 ??  ?? Kaikista esitetyist­ä väitteistä huolimatta hippi nimeltä "Jungle Barry" ei ollut Lucanin 7. jaarli.
Kaikista esitetyist­ä väitteistä huolimatta hippi nimeltä "Jungle Barry" ei ollut Lucanin 7. jaarli.
 ??  ??
 ??  ?? Richard Bingham ja Veronica Duncan omissa häissään 1963. 11 vuotta myöhemmin Richard katosi ikiajoiksi.
Richard Bingham ja Veronica Duncan omissa häissään 1963. 11 vuotta myöhemmin Richard katosi ikiajoiksi.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland