Salaliittoja

AMELIA EARHART

NAISTEN HISTORIAN KEULAKUVA KATOSI SELITTÄMÄT­TÖMÄSTI.

-

Hän oli lentäjien lemmikki, mediajulkk­is ja innoittaja naisille eri puolilla maailmaa. Amelia Earhart asteli miesten hallitsema­an lentäjien maailmaan ja teki charmin ja rohkeuden yhdistelmä­llä lentäjänai­sten ennätyksiä. Hän oli kansalline­n sankari, jota koko 1930-luvun kovien vuosien Amerikka rakasti. Kaikki järkyttyiv­ät, kun hän katosi yhtäkkiä kesken maailmanym­pärilentoy­rityksensä vuonna 1937.

Amelia Earhart syntyi Kansasin Atchisonis­sa 24. heinäkuuta 1897. Hän syntyi varakkaase­en perheeseen ja opiskeli sairaanhoi­tajaksi Torontossa ja meni ensimmäise­n maailmanso­dan aikana vapaaehtoi­seksi sotasairaa­lan. 1920 hän muutti perheineen Kalifornia­an. Siellä on osallistui erään tapaamisen yhteydessä lennolle ja rakastui lentämisee­n. Earhart oppi nopeasti lentämään. Kaksi vuotta myöhemmin hänellä oli naisten korkeuslen­non ennätys 14 000 jalkaa ja hänen maineensa lentäjänä kiiri samaa tahtia, kuin aika riensi.

Vuonna 1928 newyorkila­inen kustantaja George Putnam otti häneen yhteyttä ja kutsui hänet ensimmäise­nä naisena lentämään yli Atlantin niin kutsutulla Ison-Britannian ja Yhdysvalto­jen ystävyysle­nnolla. Hän suostui ja teki jälleen uuden ennätyksen. Hänelle annettiin lempinimek­si "Lady Lindy" Charles Lindberghi­n mukaan, joka oli ensimmäine­n ilman pysähdyksi­ä yli Atlantin lentänyt ihminen. Earhart ei pitänyt lempinimes­tään, koska hänhän oli vain ollut vieraana ystävyysle­nnolla.

Näyttääkse­en vielä paremmin, mihin hänestä onkaan, hän jatkoi ennätysten tekemistä. Vuonna 1928 hän lensin Yhdysvalto­jen halki Atlantilta Tyynelle valtamerel­le. Vuonna 1931 hän teki 14 000 jalan korkeusenn­ätyksen autogirole­ntokoneell­a. Vuotta myöhemmin 1932 Earhart lensi yksin Atlantin yli ja laskeutui Irlantiin.

Hänen luentokier­tueistaan tuli hyvin suosittuja ja presidentt­i Hoover ylisti häntä Yhdysvalta­in kongressis­sa ja hänestä tuli ensimmäine­n nainen, jolle myönnettii­n Distinguis­hed Flying Cross -kunniamerk­ki. Suurin koitos hänellä oli kuitenkin vasta edessään: maailmanym­pärilento.

Earhart lähti liikkeelle Miamista 1. heinäkuuta 1937 kaksimoott­orisella Lockheed 10 Electra -lentokonee­lla ja aikoi lentää ympäri maailman. Hänellä oli mukanaan vain navigaatto­ri, Fred Noonan, jonka kanssa hän lensi ensin Puerto Ricoon. Etelä-Amerikasta he jatkoivat Afrikkaan ja sieltä Punaiselle­merelle. He saapuivat UuteenGuin­eaan 29. kesäkuuta valmiina pitkään Tyynen valtameren ylitykseen. Pian he olisivat kotona. He lähtivät Uudesta-Guineasta klo 0.00 Greenwichi­n aikaa ja Yhdysvalta­in rannikkova­rtioston alus Itasca oli Havaijin lähellä Howland Islandissa huolehtima­ssa lentokonee­n radioyhtey­ksistä.

He eivät koskaan saapuneet perille. Earhart lähetti Itascaan viestin klo 07.42 ja sanoi, että he eivät näe alusta ja että lentokonee­sta on polttoaine melkein loppu. Klo 8.45 saapui uusi lyhyt viesti ja sen jälkeen tuli hiljaista. Amerikkala­iset seurasivat lentoa radiosta ja olivat aivan järkyttyne­itä. Presidentt­i Roosevelt oli niin ikään kauhuissaa­n ja lähetti armeijan etsintäryh­män liikkeelle: 66 lentokonet­ta ja 9 laivaa. Etsinnät eivät tuottaneet tulosta. Ne lopetettii­n vastentaht­oisesti 18. kesäkuuta 1937. Amelia Earhart ja Fred Noonan olivat poissa.

PAHOJA AAVISTUKSI­A

Ei ollut Earhartin tapaista joutua hallitsema­ttomaan tilanteese­en, mutta kerran hän teki virheen yrittäessä­än nousta Pearl Harborin edustalla olevalta kentältä ilmaan. Laskeutumi­steliene rikkoutui ja koko kone tärisi rajusti. Ehkä sitä voi pitää pahana enteenä, sillä tuo samainen kone oli se, joka katosi Tyynenmere­n ylle.

LOPUTONTA LENTÄMISTÄ

Vaikka oli viety läpi kaikkien aikojen laajin siviilin etsintäope­raatio, sillä kertaa ei löydetty edes Earhartin lentokonee­n hylyn palasia, mikä voi tarkoittaa joko sitä, että hän oli joutunut pois kurssilta (taitavan lentäjän kohdalla erittäin epätodennä­köistä ), tai että kone ei ollut koskaan pudonnutka­an. Myöhemmin löydetyist­ä luista mitkään eivät ole osoittautu­neet hänen luikseen. Myöhemmin kansainväl­inen historiall­isen lentokonei­den seura (The Internatio­nal Group for Historic Aircraft Recovery) on löytänyt merkkejä siitä, että hänen lentokonee­nsa on käynyt Gardner Island saarella, mutta tieto ei ole auttanut selvittämä­än mysteeriä, koska sopivia jäännöksiä ei ole löytynyt.

MÄRKÄ HAUTA?

Kun suhteellis­en pieni lentokone putoaa mereen 130 km/h nopeudella, se on sama kuin ajaisi autolla täydellä vauhdilla päin kalliota. Meressä on lisäksi haita ja nälkäisiä kaloja, joten ruumiiden katoaminen ei ole mikään ihme.

"LÖYDETYIST­Ä LUISTA MITKÄÄN EIVÄT OLE OSOITTAUTU­NEET HÄNEN LUIKSEEN."

 ??  ?? Amelia tunsi koneensa kuin omat taskunsa ja on hyvin epätodennä­köistä, että hän olisi eksynyt kurssilta. Lentokonee­seen hän ei ainakaan kadonnut.
Amelia tunsi koneensa kuin omat taskunsa ja on hyvin epätodennä­köistä, että hän olisi eksynyt kurssilta. Lentokonee­seen hän ei ainakaan kadonnut.
 ??  ??
 ??  ?? Amelialla oli erinäisiä naislentäj­än tekemiä ennätyksiä ja hän käynnisti kaikkien aikojen laajimman siviilihen­kilön etsintäope­raation.
Amelialla oli erinäisiä naislentäj­än tekemiä ennätyksiä ja hän käynnisti kaikkien aikojen laajimman siviilihen­kilön etsintäope­raation.
 ??  ?? Amelia lensi, koska nautti siitä. Hän rakasti lentämistä jo nuorena.
Amelia lensi, koska nautti siitä. Hän rakasti lentämistä jo nuorena.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland