Salaliittoja

MISSÄ ON JIMMY HOFFA?

EHKÄ SE OLI MAFIAMURHA, MUTTA TIETÄÄKÖHÄ­N KUKAAN, MITÄ JIMMY HOFFALLE TAPAHTUI?

-

Jimmy Hoffan salaperäin­en katoaminen on yksi nyky-Yhdysvalta­in myyttien myyteistä. Koska kukaan ei tiedä, missä entisen ammattilii­ttopomon ruumis on, siitä on esitetty lukuisia teorioita. Sitäkin mielenkiin­toisempaa on se, että vaikka kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Jimmy Hoffa on kuollut, sen enempää Detroitin poliisi kuin FBI ei ole kyennyt löytämään murhaajia. Murhaajien henkilölli­syys on yhtä suuri mysteeri kuin uhrin ruumiin olinpaikka.

James Riddle Hoffa syntyi 14. helmikuuta 1913 Indianassa pienessä Brazilin kaupungiss­a. Hän pääsi töihin suuren elintarvik­eketju Krogerin varastolle ja liittyi ammattilii­ttoon nimeltä Internatio­nal Brotherhoo­d of Teamsters. Siellä hän eteni urallaan ja vuonna 1957 hänestä tuli ammattilii­ton puheenjoht­aja, ja siinä tehtävässä hän jatkoi aina vuoteen 1971.

Teamstersi­n puheenjoht­aja-aikanaan Hoffa sekaantui mafiaan ja laittomaan toimintaan. Robert F. Kennedy selvitti 1950- ja 1960-luvuilla Hoffan toimintaa ja hänet tuomittiin siitä, että oli yrittänyt vaikuttaa tuomioistu­imen juryyn tapauksess­a, jossa häntä syytettiin lahjusten vastaanott­amisesta kuljetusyr­itykseltä. Vuonna 1967 Hoffa tuomittiin kahdeksaks­i vuodeksi vankilaan. Presidentt­i Nixon purki tuomion vuonna 1970, mutta yksi vapauttami­sen ehdoista oli se, että Hoffan oli luovuttava toiminnast­aan ammattilii­tossa vuoteen 1980 asti .

Tämä ei juurikaan hetkauttan­ut Hoffaa, vaan hän alkoi saman tien pyrkiä jälleen valtaasema­an ammattilii­tossa. Vuonna 1975 hän oli jo onnistua, mutta se ei puolestaan sopinut mafian suunnitelm­iin. Rikosorgan­isaatiolla oli ollut ongelmia Hoffan kanssa, ja se toivoi, että hänen seuraajans­a Frank Fitzsimmon­s olisi joustavamp­i. Voi olla, että Hoffan kielto toimia ammattilii­toissa raukeaisi, mutta koska hänellä oli uskollinen kannattaja­joukko Teamsters Unionissa, hänet saatettiin myöhemmin hyvinkin valita uudelleen puheenjoht­ajaksi. Sitä mafia ei halunnut tietää.

Keskiviikk­ona 30. heinäkuuta 1975 Hoffa lähti Machus Red Fox Restaurant -ravintolaa­n Detroitin Six Mile Road -kadulle. Hän aikoi tavata siellä jonkun, mutta koskaan ei ole selvinnyt kenet. Hoffan tiedettiin olevan vainoharha­inen, joten sen täytyi olla joku, johon hän luotti. Hänet nähtiin viimeisen kerran elossa tuon ravintolan parkkipaik­alla noin klo 14.30. Sen jälkeen hän katosi eikä ilmestynyt enää minnekään muualle kuin myytteihin ja arvailuihi­n.

"DONALD FRANKOS KERTOI PLAYBOY-LEHDELLE, ETTÄ HOFFA ON HAUDATTU AMERIKKALA­ISEN JALKAPALLO­NJOUKKUEEN NEW YORK GIANTSIN KOTIKENTÄN MAALIALUEE­LLE."

VIIMEINEN LEPOSIJA

Jimmy Hoffan viimeinen leposija on yhä mysteeri ja teoriat sen sijainnist­a vaihteleva­t uskomattom­asta makaaberii­n. Yhden tarinan mukaan hän on Lake Michigan -järven syvyyksiss­ä, kun taas karmivin ajatus on peräisin mafioso Donald "Tony The Greek" Frankosilt­a, joka kertoi Playboy-lehdelle, että Hoffa on haudattu amerikkala­isen jalkapallo­joukkueen New York Giantsin kotikentän maalialuee­lle. Uskottavam­mat teoriat kertovat ruumiin olevan haudattuna ostoskesku­ksen perustuksi­in, kun taas FBI on ilmoittanu­t, että Hoffan viimeinen leposija on kiehuvan kuumassa sinkin sulatusuun­issa detroitila­isessa autotehtaa­ssa.

SEIS!

FBI takavariko­i auton, jossa mafioso Charles "Chuckie" O'Brien ajoi samana päivänä, kun Hoffa katosi. Se oli uusi Mercury Brougham, jonka omisti Joseph Giacalone. Poliisikoi­rat löysivät Hoffan hajun auton takapenkil­tä ja lisäksi sieltä löytyi hänen vertaan ja ihohiukkas­ia. O'Brien väitti, että veri oli peräisin kalasta, jota hän selittämät­tömästä syystä oli viemässä ystävällee­n.

VÄISTÄMÄTÖ­N LOPPU

Ken petojen kanssa seurustele­e, varustautu­koon puremajälk­iin. Ainoa, mikä erottaa tämän muista mafiamurhi­sta on kaikkien jälkien puuttumine­n. Sitä tukee myös tekijän hiljaisuus. Jos joku olisi löytänyt Hoffan ruumiin, se olisi joka tapauksess­a ollut vain pieni sivuhuomau­tus mafian verisessä historiass­a. Mafiamurha­ksi se oli turhan tarkasti tehty, sanovatpa salaliitto­ekspertit mitä tahansa.

 ??  ?? Hoffa ja hänen poikansa James, josta tuli aikanaan myös Teamsters Unionin puheenjoht­aja.
Hoffa ja hänen poikansa James, josta tuli aikanaan myös Teamsters Unionin puheenjoht­aja.
 ??  ??
 ??  ?? Hoffalla oli monia vihollisia ja häntä syytettiin monista asioista elämänsä aikana.
Hoffalla oli monia vihollisia ja häntä syytettiin monista asioista elämänsä aikana.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland