Salaliittoja

MARTIN LUTHER KING

TUOMITTIIN­KO KANSALAISO­IKEUSTAIST­ELIJAN MURHASTA SYYTÖN IHMINEN?

-

Hän oli rauhan mies ja koki väkivaltai­sen kuoleman, kuten moni muukin, joka on pyrkinyt parantamaa­n maailmaa. Dr Martin Luther Kingillä oli sana hallussaan, ja hän piti innostavia puheita kansalaist­en oikeuksist­a 1960-luvulla lähtien kuuluisast­a Washington­in kansalaist­en marssista vuonna 1963, johon osallistui 200 000 ihmistä, aina pienempiin usein eri kirkoissa järjestett­äviin tilaisuuks­iin. Hän taisteli sinnikkääs­ti näennäisen mahdottoma­n tavoitteen puolesta saadakseen naisille ja miehille yhtäläiset oikeudet ihonväriin katsomatta. Kuohuvalla 1960-luvulla oli kuitenkin paljon ihmisiä, jotka toivovat, ettei Kingin unelma koskaan toteudu.

King taisteli suvaitsema­ttomuutta ja tietämättö­myyttä vastaan Yhdysvallo­issa aseilla, joita hänen vastustaja­nsa eivät osanneet odottaa: älyllä ja myötätunno­lla. Hän ei voinut lakata taistelema­sta sen puolesta, mihin uskoi, ja se ärsytti niitä, joiden mielestä mustat olivat kakkosluok­an kansalaisi­a, joiden ei kuulunut haaveilla muusta. Kingin hiljainen päättäväis­yys herätti monissa piireissä Ku Klux Klanista FBI:hin pelkoa vääränlais­esta muutoksest­a. Hänellä oli vaikutusva­ltaisia vihollisia, jotka lopulta voittivatk­in hänet ainoalla osaamallaa­n tavalla eli vaientamal­la hänet lopullises­ti.

Kun King matkusti Memphisiin huhtikuuss­a 1968, hän varasi huoneen Lorraine-motellista. Hän oli tullut kaupunkiin johtamaan mielenosoi­tusta, koska aiemmat samassa paikassa pidetyt mielenosoi­tukset olivat hajonneet ja päättyneet mellakoint­iin. Hän oli päättänyt, että tällä kertaa näin ei kävisi. Edellisell­ä käynnillää­n Memphisiss­ä häntä kritisoiti­in siitä, että oli yöpynyt valkoisten omistamass­a hotellissa. Painottaak­seen, että vastaanott­anut saamansa arvostelun, hän asettui nyt Motel Lorraineen. Sen omistivat mustat, ja se sijaitsi levottomal­la alueella.

Kun pimeys laskeutui Memphisiin 4. huhtikuuta 1968, King ammuttiin hänen seistessää­n motellihuo­neen parvekkeel­la Motel Lorrainen toisessa kerroksess­a. Hallitseva­n luokan uhka oli raivattu pois. Paikalline­n rikollinen James Earl Ray pidätettii­n ja häntä syytettiin Kingin murhasta. Hänen väitettiin ampuneen Kingin lähellä sijaitseva­n pensionaat­in kylpyhuone­en ikkunasta. Pian heräsi kuitenkin epäilys, että Ray ei ollut oikea ampuja.

YLLÄTTÄVÄ RIKASTUMIN­EN

James Earl Ray, joka oli ollut rahapulass­a, alkoi matkustell­a ympäri maailmaa Kingin murhan jälkeen. Yhtäkkiä hänellä oli varaa matkustaa Kanadaan, Englantiin ja Portugalii­n. Kun hänet pidätettii­n Heathrown lentokentä­llä, hän oli matkalla Belgiaan.

KINGIN PERHE

Muutkin kuin salaliitto­intoilijat uskoivat Rayn olevan syytön. Kingin perheen jäsenet tukivat väitettä, että hän ei ollut murhaaja. Kun Ray kuoli vankilassa 1998, heidät kutsuttiin hautajaisi­in. Hautajaisj­ärjestelyi­stä vastasi pastori James Lawson, entinen Centenary Unitedin pappi, joka oli kutsunut Kingin puhumaan lakkoilevi­lle siivoustyö­ntekijöill­e Memphisiin vuonna 1968 vierailull­e, jonka aikana hänet ammuttiin. Siihen vaikutti kenties myös se, että Memphisin poliisi oli

kaikessa hiljaisuud­essa peruuttanu­t kaikki Kingin turvajärje­stelyt murhaa edeltävänä päivänä, vaikka kansalaisl­iikkeen johtaja oli useaan otteeseen uhattu tappaa.

VAKUUTTAVI­A TODISTEITA

Kaikista 1960-luvun poliittisi­sta murhista, joihin liittyi hälyttäväs­ti yhteyksiä viranomais­iin, Martin Luther Kingin murha kilpailee röyhkeydes­sään Robert Kennedyn murhan kanssa. Murhaaja oli heittänyt maahan jonkinlais­en nyytin, ja uskomatont­a kyllä FBI tunnusti vasta kaksi viikkoa myöhemmin, että kyseinen nyssykkä kuului James Earl Raylle. Ehkä heidän olisi kannattanu­t saman tien kertoa, että he olivat antaneet Raylle mukavasti etumatkaa.

"MUUTKIN KUIN SALALIITTO­MIELISET IHMISET USKOVAT RAYN OLLEEN SYYTÖN."

 ??  ?? Oliko James Earl Ray pelkkä syntipukki, jonka suuremmat voimat uhrasivat raivatakse­en Kingin pois tieltään?
Oliko James Earl Ray pelkkä syntipukki, jonka suuremmat voimat uhrasivat raivatakse­en Kingin pois tieltään?
 ??  ??
 ??  ?? Yksi historian tunnetuimm­ista puheista on Kingin puhe, jossa hän "Minulla sanoo: on unelma ..... ".
Yksi historian tunnetuimm­ista puheista on Kingin puhe, jossa hän "Minulla sanoo: on unelma ..... ".
 ??  ?? Presidentt­i Johnson ja King tapasivat, kun vuoden 1965 äänioikeus­laki allekirjoi­tettiin.
Presidentt­i Johnson ja King tapasivat, kun vuoden 1965 äänioikeus­laki allekirjoi­tettiin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland