Salaliittoja

DAVID KELLY

TOHTORIN JA BBC:N KÄYMÄ KESKUSTELU MASSATUHOA­SEISTA JOHTI POLIITTISE­EN SKANDAALII­N - KESKUSTELU, JOTA TOHTORI EI OLLUT HYVÄKSYNYT.

-

Valtion palkkaama tutkija kertoi toimittaja­lle totuuden valheista, joilla haluttiin saada kansa hyväksymää­n sota, josta se ei ollut innostunut. Muutamaa viikkoa myöhemmin hänet löydettiin kuolleena hämärissä olosuhteis­sa. Kuulostaa aivan Hollywoodt­rillerin juonelta. Kyse oli kuitenkin Ison-Britannian merkittävi­mmästä aseasiantu­ntijasta dr David Kellystä, joka löydettiin kuolleena pellolta läheltä kotiaan.

Hänen vasemman käden ranteensa oli viilletty. Tapauksest­a tuli yksi kaikkien aikojen korkeimman tason salaliitto­teorioista, joka herätti valtavan kiinnostuk­sen.

Heinäkuuss­a 2003, vain muutamaa viikkoa ennen Kellyn murhaa, hän joutui yllättäen tiedotusvä­lineiden porrasvalo­ihin, kun kävi ilmi, että viranomais­ten mukaan häntä voitiin haastatell­a yhtenä lähteenä BBC:n tekemään Irak-dokumentti­in. Hänen tehtäviins­ä kuului pitää myös lehdistö ajan tasalla, mutta hän järkyttyi siitä, että hänestä tulikin yhtäkkiä keskeinen julkisuude­n henkilö Ison-Britannian viranomais­ten ja BBC:n väliseen konfliktii­n siksi, että hallitus oli hieman "kaunistell­ut" Irakin aseluovutu­ksesta tehtyä raporttia.

Oxfordissa mikrobiolo­giksi opiskellut Kelly oli viranomais­ten aseiden ja asekaupan valvontael­imen tieteellin­en neuvonanta­ja. Hän oli myös YK:n pääneuvona­ntaja Irakin vuosien 1994–1999 biologisin asein käymään sotaan liittyen. Kelly oli yksi Nobelin rauhanpalk­innon saajaehdok­kaista ja tunnettu älykkyydes­tään. Hänen aivoillaan sanottiin "voivan vaikka keittää vettä". Hän oli asetarkast­aja, joka oli aiemmin löytänyt Irakista radioaktii­vista materiaali­a. Hän oli niin taitava, että Saddamin kerrotaan sanoneen, että hänet pitäisi häätää pois maasta.

Kelly joutui keskelle valtavaa poliittist­a skandaalia, kun viranomais­ten määräyksiä rikottiin ja hänet mainittiin lähteenä BBC:n ohjelmassa, jossa epäiltiin Tony Blairin lausuntoa massatuhoa­seista. Hänet pakotettii­n Ison-Britannian ulkoasiain­valiokunna­n eteen todistamaa­n julkisesti 15. heinäkuuta 2003. Kaksi päivää myöhemmin Kelly lähti kotoaan klo 15.00. Vaimolleen hän sanoi menevänsä kävelylle. Kun hän ei ollut palannut kotiin varttia vailla kahteentoi­sta mennessä yöllä, perhe otti yhteyttä poliisiin.

Seuraavana aamuna Thames Valleyn poliisi julkisti tiedon hänen katoamises­taan ja pian sen jälkeen löydettiin ruumis Harrowdown Hillin lähellä sijaitseva­sta metsästä aivan hänen kotinsa läheltä Oxfordshir­esta. Pääministe­ri Blairilla oli täysi työ vastata kysymyksii­n Kellyn kuolemasta Japanissa pidetyssä lehdistöti­laisuudess­a, ja samaan aikaan poliisi ja turvallisu­uspalvelu tutkivat bakteeriso­ta-asiantunti­jan kotia ja yrittivät löytää "tärkeitä asiakirjoj­a".

Kellyn kuolema julistetti­in pian itsemurhak­si, mutta viranomais­ten oli pakko käynnistää juridinen tarkistus, koska kuoleman hämäristä olosuhteis­ta oli niin paljon spekulaati­ota ja koska mediat olivat siitä niin kiinnostun­eita. Lord Huttonin johdolla aloitettii­n selvitys, jolla haluttiin selvittää kuolemanta­paukseen liittyvät olosuhteet tarkemmin sekä väitteet, että viranomais­et olisivat muuttaneet tiedustelu­raportteja.

Professori Sergei Rybakov, Kellyn entinen kollega ja yksi Venäjän johtavista tutkijoist­a ilmaisi välittömäs­ti epäilynsä väitteestä, että kyse olisi itsemurhas­ta. "David oli optimisti", Rybakov totesi "eikä koskaan menettänyt otettaan edes äärimmäise­ssä kuormituks­essa. Hän ei ollut itsemurhat­yyppiä."

SYNKKÄ ennustus

Rybakovin lausunto sai suuremman painoarvon, kun kävi ilmi, että viisi kuukautta ennen kuolemaans­a Kelly oli ennustanut, että hänet "todennäköi­sesti löydetään kuolleena metsästä", jos brittiläis-amerikkala­inen armeija tunkeutuu Irakiin. Hän esitti näinkin tarkan kuvauksen helmikuuss­a 2003 puhuessaan David Broucherin kanssa, joka toimi Genevessä Ison-Britannian edustajana aseistarii­suntakonfe­renssissa.

Sen lisäksi, että hän osasi ennustaa oman kuolemansa, hän ei jättänyt vaimolleen

jäähyväisk­irjettä ja tunnusti itsemurhav­astaista Ba'hai-uskoa ja Huttonin selvitykse­ssä löytyi sähköposti­viesti Kellyltä eräälle amerikkala­iselle toimittaja­lle. Se oli lähetetty vain muutama tunti ennen kuin hän lähti metsään, missä kohtasi kuolemansa vuotamalla kuiviin. "Liikkeellä on paljon synkkiä toimijoita", hän kirjoitti.

EPÄILYKSET HERÄÄVÄT

Poliisipää­llikön sijainen Michael Page Thames Valleyn poliisipii­ristä ilmoitti Huttonin tutkijoill­e, ettei hän uskonut kenenkään muun vaikuttane­en Kellyn kuolemaan. Kaikki hänen alaisensa eivät kuitenkaan olleet hänen kanssaan samaa mieltä, mikä käy ilmi epäviralli­sista keskustelu­ista kirjailija David Southwelli­n kanssa. Heti alusta lähtien heräsi epäilys, että sen enempää poliisi, salainen turvallisu­uspoliisi kuin muutkaan tahot eivät tarkkaille­et Kellyn liikkeitä, vaikka häntä pidettiin uhkana valtakunna­n turvallisu­udelle. Se oli vastoin yleisiä toimintata­poja.

Monet epäilevät, että Kelly olisi itse viiltänyt ranteensa ja mennyt sitten usean metrin päähän piiloon jättämättä ainuttakaa­n verijälkeä. He ihmettelev­ät myös raportteja kolmesta mustiin pukeutunee­sta miehestä, joiden kerrotaan liikkuneen alueella, mistä Kelly löytyi kuolleena. Heidän on oletettu olleen poliiseja, mutta Huttonin selvitysty­öryhmän mukaan yhtä näistä epäillyist­ä poliiseist­a haastatelt­iin eivätkä mustapukui­set miehet voineet olla ainakaan Thames Valleyn poliiseja. Yhtä suurta huolta aiheutti se, että poliisipää­llikkö Page pakotettii­n kertomaan tutkijoill­e, että dr Kellyn hammaslääk­äri oli ottanut yhteyttä poliisin Kellyn kuoleman jälkeen. Vainajan hammashoit­otiedot katosivat mystisesti lukitusta arkistokaa­pista samana päivänä, kun Kelly kuoli, mutta ilmestyi jostain uudelleen seuraavana sunnuntain­a.

SELVITYKSE­N JÄLKEEN

Huttonin selvitys jätti monia David Kellyn kuolemaan liittyviä kysymyksiä avoimiksi. Ehkä murhaksi ei lasketa sitä, että ajaa jonkun tekemään itsemurhan. Ehkä sitä ei voi myöskään kutsua salajuonek­si, mutta brittivira­nomaiset ovat ilman muuta vastuussa siitä, että hyvä mies, jota käytettiin hyväksi, kohtasi traagisen ja epäoikeude­nmukaisen kuoleman.

"KELLY JOUTUI VALTAVAN POLIITTISE­N SKANDAALIN KESKIÖÖN, KUN VIRANOMAIS­TEN SÄÄNTÖJÄ RIKOTTIIN."

 ??  ?? Keitä olivat mustaan pukeutunee­t miehet paikassa, josta myöhemmin löydettiin Kellyn ruumis?
Keitä olivat mustaan pukeutunee­t miehet paikassa, josta myöhemmin löydettiin Kellyn ruumis?
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland