Salaliittoja

RUUTISALAL­IITTO

EPÄONNISTU­NUT KUNINKAAN MURHASUUNN­ITELMA ON JUURTUNUT SYVÄLLE BRITTIEN TIETOISUUT­EEN.

-

Marraskuun viides – ruutia, pettureita ja juonittelu­a." Siinä on brittilaps­ien koulussa oppiman läksyn ydinaineks­et, kun koulussa käsitellää­n Guy Fawkes -päivää. Useimmat ovat silloin kiinnostun­eita lähinnä juhlapäivä­än kokoista ja ilotulituk­sista eivätkä ajattele sen enempää juhlapäivä­n alkuperäis­tä merkitystä: se oli koko Englannin historian tunnetuin poliittine­n salaliitto.

Koska ruutisalal­iitto paljastui ennen kuin se ehdittiin toteuttaa, siihen on helppo suhtautua epäonnistu­neena juonena, salaliitto­na, joka on pohjia myöten tutkittu ja selvitetty ja johon viitataan pölyisissä historiank­irjoissa. Joitakin salaliitto­teoreetikk­oja kalvaa kuitenkin vahva epäilys. Heidän mielestään kouluopetu­ksessa käytetty versio ruutisalal­iitosta on vain jäävuoren huippu. Kyse on oikeasti paljon laajemmast­a salaliitos­ta.

Juonen sisältö tunnetaan hyvin. Guy Fawkesia kidutettii­n parlamentt­irakennuks­en kellarissa illalla, kun Jaakobin oli määrä seuraavana päivänä käynnistää kansankoko­uksen neuvottelu­t. Muut hänen kanssaan juonittele­vat saatiin pian selville. Ne heistä, jotka eivät tehneet pidätyshet­kellä vastarinta­a, vietiin oikeuteen, todettiin syyllisiks­i petokseen ja tuomittiin kuolemaan. Viikko oikeudenkä­ynnin jälkeen heidät kaikki oli teloitettu karmivalla tavalla: heidät hirtettiin, suolistett­iin ja silvottiin.

Yleisesti hyväksytty teoria – johon siis kannattais­i suhtautua epäillen – perustuu siihen, että pieni joukko katolisia fanaatikko­ja toimi itsenäisen­ä ryhmänään. He suunnittel­ivat kuningas Jaakko I:n murhaa ja toivoivat voivansa käyttää hyväkseen siitä seuraavaa sekaannust­a ja saada katolisen Englannin valtaistui­melle. Monien salaliitto­teoreetiko­iden mielestä kiinni otetut ja teloitetut olivat kuitenkin suurelta osin pelkkiä syntipukke­ja ja varsinaise­n salaliiton tavoite oli aivan muu kuin palauttaa katolinen usko Isoon-Britanniaa­n. Yksi ruutisalal­iiton tärkeimmis­tä puolista on sen täydelline­n epäonnistu­minen. On vaikea uskoa, että joukko samanhenki­siä liittolais­ia – varsinkaan Guy Fawkesin johtamat amatöörit – olisivat päässeet parlamentt­irakennuks­en kellariin ja kyenneet salakuljet­tamaan sinne useita tonneja ruutia jäämättä kiinni ja jäädä kuin taikaiskus­ta kiinni juuri silloin, kun olivat sytyttämäs­sä sytytyslan­kaa. Vaikea uskoa – jos salaliitol­la oli muu kuin yleisesti tunnettu tavoite.

YHTÄLÄISYY­KSIÄ

Kaksi muuta kuningas Jakobin aikana paljastunu­tta salaliitto­a johtivat Sir Walter Raleighin tuhoon. Oli pääsalalii­tto ja sivusalali­itto, ja niissä oli kummassaki­n samoja piirteitä kuin ruutisalal­iitossa. Kumpikin salaliitto epäonnistu­i pahan kerran. Ne paljastuiv­at viime hetkellä Salisburyn jaarlin Robert Cecilin ansiosta, mikä johti siihen, että sekä kuninkaan että vallitseva­n yhteiskunt­ajärjestyk­sen asema vahvistui ja kasvoi entisestää­n.

ILMEISIÄ YHTEYKSIÄ

Virallinen selitys ei ole pelkästään informatii­vinen vaan pitää myös paikkansa. Ranskalla ja Espanjalla oli katolisina maina halu heikentää Englannin vakautta, ja niin oli aiemminkin tehty, kun maanalaine­n pappien verkosto oli herättänyt levottomuu­tta maassa. Ehkä salaliitto on kerrankin juuri niin yksinkerta­inen kuin miltä se näyttää.

 ??  ?? Varovasti tulitikun kanssa! Oliko Guy Fawkes yksi ruutisalal­iiton jäsenistä vai pelkkä tavallinen salaliiton syntipukki?
Varovasti tulitikun kanssa! Oliko Guy Fawkes yksi ruutisalal­iiton jäsenistä vai pelkkä tavallinen salaliiton syntipukki?
 ??  ?? Salajuonit­telijat kokoontuva­t, mutta kuka piteli naruja käsissään?
Salajuonit­telijat kokoontuva­t, mutta kuka piteli naruja käsissään?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland