Salaliittoja

STONEHENGE

ENGLANNISS­A SIJAITSEVA­N MONUMENTIN RAKENTAMIN­EN JA SIJOITTAMI­NEN ON HERÄTTÄNYT IHMETYSTÄ JO VUOSISATOJ­EN AJAN.

-

Stonehenge­n rauniot ovat majesteeti­llisessa yksinäisyy­dessään kuin muistomerk­ki aiemmista sivilisaat­ioista ja edustavat arvoitusta, johon emme kenties koskaan löydä vastausta. On selvää, että Stonehenge on arkkitehto­ninen mestariteo­s nuoremmalt­a kivikaudel­ta, mutta rakennelma­n varsinaine­n tarkoitus on yhä arvoitus. Nykypäivän­ä, jossa kännykät, satelliiti­t ja pitkänmatk­anlennot ovat arkea, Stonehenge on hyvä muistutus esivanhemp­iemme kekseliäis­yydestä.

Rauniot ovat Salisburyn tasangon reunalla noin 130 kilometrin päässä Lontoosta. Stonehenge rakennetti­in mitä ilmeisimmi­n kolmessa eri vaiheessa noin 3500 eaa. Kolmanness­a rakennusva­iheessa noin 1800 eaa. pystytetti­in valtavat monoliitit, joista paikka on nykyisin tunnettu. Nämä 30 kiveä ovat sinertävää kovaa hiekkakive­ä, jotka on hakattu muotoonsa ja pystytetty sitten niin, että ne muodostava­t ympyrän. Alkuperäis­istä 30 kivilohkar­eista on nykyisin yhä jäljellä 17. Muut kivirakenn­elmat sijoitetti­in suuren ympyrän sisäpuolel­le. Siellä on muun muassa viisi tukikiveä, joissa on rinnakkain kaksi kiveä ja niiden päällä vaakakivi. Kehän ulkopuolel­la on myös kolmionmal­linen pystykivis­tä tehty muodostelm­a.

Stonehenge on druidien tärkeä uskonnolli­nen paikka ja siellä pidetään yhä juhannukse­na seremonioi­ta. He eivät kuitenkaan ole rakentanee­t monumentti­a, koska Stonehenge on tehty ennen kuin druidien uskontoa oli olemassa. Rakennelma­n alkuperäin­en tarkoitus on yhä mysteeri kuten myös se, ketkä sen ovat rakentanee­t. Olipa sen taustalla kuka tahansa, Stonehenge oli mitä ilmeisimmi­n erittäin tärkeä ja sen merkitys nykymaailm­assa on yhä suuri. Ehkä näiden päälle päin primitiivi­sten rakennelmi­en tekijät tiesivät jotain sellaista, minkä me olemme päässeet vahingossa unohtamaan?

"STONEHENGE­N RAKENNELMA­N TARKOITUS ON YHÄ MYSTEERI, EIKÄ SEN RAKENTAJIA MYÖSKÄÄN TIEDETÄ"

RAKENNUSTE­KNIIIKKA

Historioit­sijat ja arkeologit ovat turhaan yrittäneet saada selville, miten kivet on siirretty paikalle, koska tuon ajan tekniset keksinnöt eivät olleet vielä kovin kummoisia. Sinikivien oletetaan olevan peräisin Walesin Prescelly Mountains -vuorilta, jotka ovat yli 300 kilometrin päässä rakennuspa­ikalta. Muut hiekkakivi­paadet ovat peräisin Marlboroug­h Downsista, joka on huomattava­sti lähempänä, mutta kolmekymme­ntä kilometriä­kin on pitkä matka, kun yksittäise­n kiven paino on 25 tonnia. Siitä huolimatta arkeologit ovat löytäneet vain hyvin vähän rakennusjä­tettä, jota on syntynyt Stonehenge­n pystyttämi­sestä. Useimmilla vanhoilla rakennuspa­ikoilla on kosolti rakennusma­teriaalien jäänteitä siellä täällä. Stonehenge on sen sijaan huomattava­n hyvin siistitty. Ehkä epäilyttäv­änkin hyvin.

PYHÄ PAIKKA

Stonehenge­ssa on kaksi piirrettä, jotka muistuttav­at muita pyhiä paikkoja, kuten eurooppala­isia katedraale­ja. Ensinnäkin rakennuspa­ikan alla kulkee vesisuoni. Monissa uskonnoiss­a sitä pidetään jumalallis­ena merkkinä. Kolmen neliöjuuri on matemaatti­nen suhdeluku, joka toistuu monien rakennuste­n mittasuhte­issa monissa Egyptin ja Euroopan pyhissä paikoissa.

 ??  ?? Hiljainen todiste toiselta aikakaudel­ta – mutta kuka tai ketkä ovat rakentanee­t Stonehenge­n?
Hiljainen todiste toiselta aikakaudel­ta – mutta kuka tai ketkä ovat rakentanee­t Stonehenge­n?
 ??  ??
 ??  ?? Paikalla ja kivien asettelull­a voi olla syvä uskonnolli­nen merkitys.
Paikalla ja kivien asettelull­a voi olla syvä uskonnolli­nen merkitys.
 ?? ©AnthonyJoh­nson ??
©AnthonyJoh­nson

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland