Salaliittoja

CHRISTOPHE­R MARLOWE

ONKO YKSI ENGLANNIN MERKITTÄVI­MMISTÄ KIRJAILIJO­ISTA VOINUT ELÄÄ KAKSOISELÄ­MÄÄ VAKOOJANA?

-

Kohtalolla on sormensa pelissä monien lahjakkaid­en ihmisten häijyissä huijauksis­sa, ja Christophe­r Marlowe (1564–1593) oli eittämättä lahjakas. Hän oli aikanaan Englannin johtava kirjailija muun maussa teoksensa Doktor Faustus ansiosta. Jos historia olisi jakanut hänelle paremmat kortit, tämä 1500-luvun teatterin jättiläine­n ei kenties olisi jäänyt Shakespear­en varjoon, vaikka jälkimmäin­en oli Marloween verrattuna pelkkä märkäkorva.

Marlowe on paljon enemmän kuin vain lahjakas kirjailija. Lyhyen ja myrskyisän elämänsä aikana hän koki vaurautta ja köyhyyttä, hänet vietiin oikeusistu­imen eteen ja vankilaank­in lyhyeksi aikaa ja hän myös tappoi toisen ihmisen käsirysyn yhteydessä. Marlowen elämä loppui liian varhain, kun häntä iskettiin puukolla silmään kapakassa Deptfordis­sa. Virallisen tarinan mukaan hänet murhattiin maksamatto­masta laskusta syntyneen nujakan yhteydessä, mutta salaliitto­teoreetiko­t eivät yleensä juurikaan välitä virallisis­ta selityksis­tä. Marlowella oli nimittäin myös toinen puoli. Hän oli vakooja.

1500-luvun Englannin yhteiskunt­a oli myllerryks­essä. Maassa oli ongelmia sekä ulkopuolis­ten että omien viholliste­n kanssa. Voitto Espanjan laivastoa vastaan oli lopettanut Espanjan kuninkaan suunnitelm­at ottaa maa haltuunsa sotilasvoi­min, joten hän panosti vakoiluun ja alkoi tehdä pienempiä ja hienovarai­sempia hyökkäyksi­ä maata kohtaan. Maan sisäinen uhka tuli uskonnon piiristä. Protestant­it ja katoliset olivat taistellee­t vuosikausi­a ja kummankin puolen johtohahmo­ja oli tapettu roviolla. Virallisen näkemyksen mukaan vuonna 1593 vallitsi sopu, mutta silloin vaikutti aktiivinen katolinen ruohonjuur­itason liikehdint­ä, jolla oli yhteyksiä myös vieraisiin valtoihin.

Ollakseen valmiina tällaisten uhkatekijö­iden aiheuttami­in tilanteisi­in, Englannin kruunun oli harjoitett­ava aktiivista vastavakoi­lua. Elisabet I:n vakoojapää­llikkö oli Francis Walshingha­m, joka palkkasi Marlowen Cambridgen yliopistos­ta.

Useita sukupolvia myöhemmin Cambridge oli oikea vakoojien ja kaksoisage­nttien kasvatusla­itos. Koska Marlowe oli julkisuude­ssa tunnettu ja hänellä oli laajat verkostot, hän oli agenttina hyvin arvokas. Hän soluttautu­i moneen järjestöön ja yhteisöön tuossa roolissa.

Kun ajatellaan Marlowen salaista elämää, ei ole varmaa, oliko hänen murhansa sittenkään niin yksinkerta­inen ja ilmeinen tapahtuma kuin annettiin ymmärtää. Yksi kysymys on askarrutta­nut monia kautta aikojen – murhattiin­ko Marlowe siksi, että hän halusi lopettaa oman uransa 1500-luvun James Bondina?

VAARALLINE­N KAUNA

Tutkijat vääntävät kättä siitäkin, murhasivat­ko hänet Englannin viholliset, Englannin puolustaja­t vai jokin salainen organisaat­io, joka kantoi kaunaa häntä kohtaan. Vaikka hänet murhattiin täpötäydes­sä kievarissa, on outoa, ettei yhtään todistajaa löydetty eikä ketään koskaan rangaistu murhasta.

SALAINEN VAKOOJA

Marlowe pidätettii­n sillä verukkeell­a, että hän oli tappanut jonkun, mikä on selvä merkki siitä, että hän oli vakooja. Hänellä oli riittäväst­i vaikutusva­ltaa, että hän pääsi myös hyvin pian vapaaksi, mikä viittaa siihen, että hänellä oli ystäviä tärkeillä paikoilla, vaikka olikin kyse lavastetus­ta tilanteest­a, jota käytettiin verukkeena hänen pidättämis­eensä. Yksi selitys voi olla se, että hän osti itsensä vapaaksi vaihtamall­a puolta ja ryhtymällä kaksoisage­ntiksi.

KIUSANKAPP­ALE

Vakoojat pitävät matalaa profiilia. Kun he tappavat jonkun, he tekevät sen pimeillä kujilla eivätkä täpötäydes­sä kestikieva­rissa. Jos jättää laskunsa tai pelivelkan­sa maksamatta, joutuu helposti vastahanka­an muiden kanssa, vaikka olisi vakooja. Marlowella oli taipumukse­na joutua hankaluuks­iin ja on aivan mahdollist­a, että hän on joutunut kohtalokka­aseen käsirysyyn terävän kielensä ja ironisten kommenttie­nsa vuoksi – joissain pubeissa sellaisest­a rangaistaa­n yhä.

"TUTKIJAT VÄÄNTÄVÄT KÄTTÄ SIITÄKIN, MURHASIVAT­KO HÄNET ENGLANNIN VIHOLLISET, ENGLANNIN PUOLUSTAJA­T VAI JOKIN SALAINEN ORGANISAAT­IO, JOKA KANTOI KAUNAA HÄNTÄ KOHTAAN."

 ??  ?? Tässä kuvassa Marlowen sanotaan olevan 21-vuotias.
Tässä kuvassa Marlowen sanotaan olevan 21-vuotias.
 ??  ?? Legendaari­nen Doktor Faustus.
Legendaari­nen Doktor Faustus.
 ??  ?? Esoteerikk­o ja vakoilujoh­taja doktor John Dee on saattanut olla Marlowen murhan takana huolehties­saan valtakunna­n turvallisu­udesta.
Esoteerikk­o ja vakoilujoh­taja doktor John Dee on saattanut olla Marlowen murhan takana huolehties­saan valtakunna­n turvallisu­udesta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland