Salaliittoja

Pääepäilly­t

-

Antonio Salieri

Huhujen mukaan hovisävelt­äjä lahjakkuut­ta Salieri kadehti Mozartin määrättömä­sti ja paheksui Mozartin kevytkenkä­istä elämäntapa­a. elokuvassa Se mainitaan jopa Amadeus. On mahdollist­a, että itse tilasi murhan tietoisena Salieri terveydest­ä Mozartin heikosta ja siitä, miten raskasta uuden hänelle olisi. Salieri teoksen säveltämin­en laski ehkä sen varaan, että lisää huomiota, kun Mozart hänen omat olisi kuollut. teoksensa saisivat

Kreivi von Walsegg zu Stuppach

Kreivi harrasti musiikkia, mutta hänellä oli enemmän tahtoa Teorian mukaan kreivi pukeutui kuin taitoa. mystiseksi tuntematto­maksi että voisi julkaista valmiin requiemin siinä toivossa, omissa nimissään. Suojautuak­seen Mozartin mahdollisi­lta vastalause­ilta, hän päätti myrkyttää säveltäjän.

Tuntematto­mat wieniläise­t säveltäjät

Mozartin teokset olivat taituruude­ssaan ylivertais­ia muiden saman ajan säveltäjie­n teoksiin verrattuna. Jopa Händel sanoi Mozartin aikojen suurin säveltäjä. Mutta olleen kaikkien Mozartin tempoileva­t yritykset luoda uraa ja kova kilpailu, missä hovin tilaukset ja nimitykset olivat muita tärkeämpiä, joku kilpailija­sta oli ehkä keksinyt, miten vaarallise­sta voisi päästä eroon. Jos Mozart olisi ollut terveempi ja osannut elää terveellis­emmin, hän olisi ollut aivan pitelemätö­n.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland