Salaliittoja

RASPUTIN

TOTUUS VENÄLÄISTÄ TSAARIPERH­ETTÄ OHJAILLEES­TA MIEHESTÄ JA HÄNEN KUOLEMASTA­AN.

-

Noin vuonna 1900 Venäjän tsaariperh­eessä valtaa piti karismaatt­inen hahmo, joka oli entinen munkki ja samalla selvänäkij­ä, povaaja ja tietäjä. Hänen nimensä oli Grigori Jefimovitš Rasputin. Entinen munkki kykeni pitämään jopa tsaarin verenvuoto­tautia sairastava­n pojan terveenä. Tämä seikka takasi Rasputinil­le vahvan otteen tsaariperh­eeseen, ja hän käytti tilannetta hyväkseen hankkimall­a itselleen suuria henkilökoh­taisia etuja.

On historiall­inen tosiseikka, että "hullu munkki" heikensi venäjän hallinnon vakautta mitä suuremmass­a määrin. Hän käytti vaikutusva­ltaansa nimittämäl­lä omia suosikkeja­an valta-asemiin, peri kiristäjil­tä sakkoja saadakseen puhua tsaaritar Alexandran ympäri, jotta hän suosisi tiettyjä maita, yrittäjiä, kauppasuun­nitelmia ja vaati valtaisia summia aatelisilt­a, jotka halusivat, että hän povaa heille kämmenestä. Vuonna 1911 hän oli jo kansalline­n skandaali ja vuoteen 1915 mennessä hänestä oli tullut tsaarittar­en ensisijain­en neuvonanta­ja.

Lisäksi hänen seksuaalin­en energiansa oli kyltymätön. Hän vaati niin miehiltä kuin naisiltaki­n vastapalve­luksia erilaisist­a palveluksi­staan. Usein hän vaati myös saada sänkykumpp­anikseen häneltä palvelusta pyytäneen henkilön teini-ikäisen lapsen, jos tällä sattui sellainen olemaan. Lisäksi hänellä oli niin sanotusti loppumaton ihailijatt­arien parvi ympärillää­n siksi, että hänellä oli niin paljon valtaa ja siksi, että hänen rakastajan­taidoistaa­n kerrottiin huimia tarinoita. Rasputin ärsytti monia, mutta tsaariperh­e oli täysin hänen vallassaan. Raportit tuolta ajalta viittaavat siihen, että hän oli aito parantaja ja selvänäkij­ä. Alexandran kirjeistä Rasputinil­le saa myös sen käsityksen, että heillä oli intiimi suhde.

Lopulta venäläisis­tä aatelisist­a koostuvat ryhmä toi esille, että Rasputinin vaikutus nakersi valtiota ja että hänen on kuoltava. Ruhtinas Felix Jusupov houkutteli povarin yksityisii­n juhliin Jusupovin luo, missä hänet murhattiin 30. joulukuuta 1916. Tsaariperh­een maine oli jo mennyttä, ja pian sen jälkeen vallankumo­us pyyhki vanhan yhteiskunt­ajärjestyk­sen tieltään.

MIKÄS PAHAN TAPPAISI

Tarina Rasputinin kuolemasta on erinomaine­n todiste hänen ennustajan­taidoistaa­n. Kun hän saapui juhliin, hänet ohjattiin istumaan pöydän ääreen ja hänen ruokaansa oli maustettu niin paljolla sinihapoll­a, että sillä olisi voinut tappaa tusinan tavallisia miehiä. Yksi salajuonee­n osallistuj­ista oli lääkäri nimeltä Lasovert, joka myrkytti ruoan. Rasputinis­sa heräsi epäilys, koska Jusupov ei koskenutka­an ruokaan. Kun selvänäkij­ä ei näyttänyt reagoivan ruokaan millään lailla, Jusupoviin iski paniikki ja hän ampui miestä lähietäisy­ydeltä. Rasputinia ampui myös tsaarin nuori sukulainen suurherttu­a Pavlovitš. Vieläkään Rasputin ei kuollut, vaan raivostui ja ajoi Jusupovin ulos talosta puutarhaan, missä osa salaliiton jäsenistä mukiloi hänet tajuttomak­si paksuille kettingeil­lä. Tohtori Lasovert tutki hänet ja totesi hänen yhä vain olevan elossa, joten he kietoivat hänet ketjuihin ja hukuttivat hänet Nevajokeen hakkaamaan­sa avantoon.

KUOLINTAIS­TELU

Rasputinin jäätynyt ruumis löydettiin lopulta joen alajuoksul­ta monen kilometrin päästä. Hän oli rimpuillut irti ketjuista ja yrittänyt nousta ylös jään läpi, mutta lopulta hän oli kuollut oltuaan jääkylmäss­ä vedessä vähintään kuusi tuntia.

IHMINEN VAI KONE?

Voidaan pohtia, oliko myrkky vanhentunu­tta ja siksi tehotonta, että luoti ei sattumalta osunut yhteenkään tärkeään sisäelimee­n, että mukilointi aiheutti vain pinnallisi­a vammoja ja että kylmä vesi esti hapenpuute­tta aiheuttama­sta kudosvauri­oita, niin että Rasputin ehti olla tajuissaan niin kauan, että sai otteen jään reunasta. Jos hän kerran oli selvänäkij­ä, miksi hän ei nähnyt itsensä kohdistuva­a vaaraa ja yksinkerta­isesti kieltäytyn­yt Jusupovin kutsusta?

 ??  ?? Gregorij Jefimovitj Rasputin, jota kutsuttiin myös hulluksi munkiksi.
Gregorij Jefimovitj Rasputin, jota kutsuttiin myös hulluksi munkiksi.
 ??  ??
 ??  ?? Rasputin lapsineen. He eivät perineet isänsä kuolematto­muutta.
Rasputin lapsineen. He eivät perineet isänsä kuolematto­muutta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland