Salaliittoja

MITÄ RUDOLF HESSILLE TAPAHTUI?

TARINA ERIKOISEST­A RAUHANNEUV­OTTELIJAST­A TOISESSA MAAILMANSO­DASSA.

-

Toisesta maailmanso­dasta kiertää monia eriskummal­lisia tarinoita, mutta vain harva niistä on erikoisemp­i kuin Rudolf Hessin tarina. Hessin tarina tuo mieleen Monty Python -sketsit ennemmin kuin historiall­isen korkea-arvoisten natsien toiminnan.

Hess syntyi Egyptin Alexandria­ssa 26. huhtikuuta 1894. Müncheniss­ä, missä hän kuuli ensimmäise­n kerran Adolf Hitlerin pitävän puheen, hän koki myös lumovoiman, joka tuolla miehellä oli koko Saksan valtioon. Hess liittyi natsipuolu­eeseen 1920 ja päätyi läheisiin väleihin suuresti ihailemans­a Hitlerin kanssa. Palvonta johti siihen, että Hess oli yhdessä Hitlerin kanssa oluttupava­llankaappa­uksessa vuonna 1923, jolloin Hitler yritti jo saada Saksan valtaansa. Sen sijaan he päätyivät kumpikin Landsbergi­n vankilaan.

Siellä Hess esiintyi Hitlerin sihteerinä ja teki kuuliaises­ti muistiinpa­noja, kun Hitler kirjoitti kuuluisaa kirjaansa Mein Kampf (Taisteluni, suom. Lauri Hirvensalo). Hess vapautetti­in vuonna 1925, hän seurasi Hitleriä tämän rakentaess­a poliittise­lle vallalleen perustaa, ja jatkoi yhä hänen sihteerinä­än. Vuonna 1932, kun Hitler lopulta saavutti haikailema­nsa valta-aseman, hän nimitti Hessin natsipuolu­een poliittise­n keskuskomi­tean puheenjoht­ajaksi. Lisäksi hän nimitti Hessin myös SS-kenraaliks­i. Hess kulki Hitlerin mukana koiranpent­umaisesti tälle omistautue­n, ja vuonna 1933 hänet palkittiin nimittämäl­lä hänet puolueen varapuheen­johtajaksi.

Hess oli vakaasti päättänyt tehdä kaiken, mistä olisi eniten hyötyä hänen rakkaalle Führerille­en. Hän halusi neuvotella rauhan Englannin kanssa,

"HESS HYPPÄSI SKOTLANTII­N LASKUVARJO­LLA, LÖYSI HÄMMENTYNE­EN VILJELIJÄN JA SELITTI, ETTÄ HÄNELLÄ OLI TÄRKEÄ VIESTI HERTTUALLE."

mistä hän ajatteli selvitä yksin kertomatta kellekään. Hän lainasi Messerschm­itt Bf-110 -lentokonee­n ja ylitti Pohjanmere­n 10. toukokuuta 1941. Hänen oli määrä tavata Hamiltonin herttua, johon hän oli tutustunut Berliinin olympialai­sissa 1936. Hess hyppäsi Skotlantii­n laskuvarjo­lla, löysi hämmentyne­en viljelijän ja selitti, että hänellä oli tärkeä viesti herttualle.

Churchill piti Hessin suunnitelm­aa naurettava­na. Jos Englanti antaisi Euroopan Saksalle, Saksa jättäisin Englannin rauhaan. Lannistunu­t Hess suljettiin vankilaan. Hänet erotettiin natsipuolu­eesta ja brittivira­nomaiset pitivät häntä puolihullu­na. Vuonna 1945 hänet siirrettii­n Saksaan ennen Nürnbergin oikeudenkä­yntiä ja siellä hänen henkinen epätasapai­nonsa kävi ilmi selvästi. Hänet tuomittiin elinkautis­een vankeuteen Spandaun vankilaan, ja siellä hänen kerrotaan hirttäytyn­een vuonna 1987 ollessaan tuolloin 92-vuotias. Mutta tekikö hän todella niin?

On esitetty teorioita, joiden mukaan kuollut mies ei ollut Hess vaan tämän kaksoisole­nto. Monet myös ihmettelev­ät, miksi brittivira­nomaiset pitivät niin epäpätevää henkilöä niin suurena uhkana.

VALEHENKIL­Ö

Hugh Thomas, joka hoiti Hessiä Spandaussa, sanoi toistuvast­i, että hänen potilaansa ei ollut Hess. Hän painotti sitä tosiseikka­a, että hänen hoitamalla­an miehellä ei ollut arpea, joka Hessillä olisi ollut. Se tukee väitettä, että Spandauhun otettu vanki ei alkujaanka­an ollut Hess.

TODISTEITA

Hollantila­inen journalist­i Karel Hille väitti, että hänellä on asiapapere­ita, jotka on varastettu MI6-organisaat­ion entiseltä johtajalta sir Maurice Oldfieldil­tä. Papereista käy ilmi, että Spandaussa kuollut mies ei ollut Hess vaan eri henkilö. Kuulostaak­o tutulta?

VOITTO?

Onnistutti­inko Hitlerin natsipuolu­een jäsen todellakin saamaan vankilaan? Tällä kertaa kannattaa iloita menestykse­stä sen sijaan, että lähtee kaivelemaa­n tarinaa.

 ??  ?? Rudolf Hess oli Hitlerin oikea käsi, mutta miksi hän lensi Isoon-Britanniaa­n 1941?
Rudolf Hess oli Hitlerin oikea käsi, mutta miksi hän lensi Isoon-Britanniaa­n 1941?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hessin Messerschm­itt Bf-110 -koneen hylky.
Hessin Messerschm­itt Bf-110 -koneen hylky.
 ??  ?? Oliko Kentin herttualla sormensa pelissä Hessin salaisessa rauhanhank­keessa?
Oliko Kentin herttualla sormensa pelissä Hessin salaisessa rauhanhank­keessa?

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland