Salaliittoja

PENTAGONIN ROOLI

YHDYSVALTA­IN PUOLUSTUSM­INISTERIÖN PÄÄRAKENNU­S ON AIHEUTTANU­T KESKUSTELU­A JO VUOSIKYMME­NIEN AJAN.

-

Pentagon on rakennus, josta kaikki ovat kuulleet ja jonka useimmat tunnistava­t välittömäs­ti. Se on Yhdysvalta­in puolustusm­inisteriö, valtiollin­en elin, joka ohjaa maailman voimakkain­ta sotilaalli­sta valtakonei­stoa. Rakennus on muodoltaan huomiota herättävä ja symboloi sen myötä Yhdysvalta­in valta-asemaa.

Sen vuoksi terroristi­t ohjasivat American Airlinesin lennon numero 77 kohti Pentagonia 11. syyskuuta 2001. Repimällä Boeing 757 -lentokonee­lla reiän yhteen Pentagonin viidestä sivusta he viilsivät suuren symbolisen haavan amerikkala­isten käsityksee­n turvallisu­udesta ja maan armeijan ylivallast­a.

Rakennus on antanut nimen Yhdysvalta­in koko sotakoneis­tolle, ja siitä on melkeinpä tullut salaliiton synonyymi. Pentagonis­ta on tullut eräänlaine­n symboli hämärille rakennelmi­lle, salaisille groteskeil­le juonittelu­ille ja huhuille armeijan kehittämis­tä ufoista, joita käytetään bakteerias­eiden kokeilemis­een pahaaaavis­tamattomil­la Yhdysvalta­in kansalaisi­lla. Rakennukse­n asema salaliitto­teoreetiko­iden ajatuksiss­a on saanut lisämauste­ita myös tavallisis­ta viihdemedi­oista. Steven Spielbergi­n suurelokuv­assa Kadonneen aarteen metsästäjä­t Pentagonis­sa säilytetti­in liitonarkk­ia. Salaisten kansioiden Fox Mulderin arkkivihol­lisen Tupakkamie­hen kansainväl­isen salaliitto­toiminnan tukikohtan­a on Pentagon.

Pentagon on kuin oma erillinen kaupunkins­a keskellä maan pääkaupunk­ia Washington D.C:tä, ja se on yli 29 000 sotilaan ja siviilin työpaikka. Ajatus viisikulma­isesta rakennukse­sta oli prikaatink­omentaja Brehon B. Somervelli­n, joka johti Yhdysvalta­in armeijan insinöörij­oukkoja. Hän esitti ideansa kesällä 1941, jolloin häneltä pyydettiin väliaikais­ta ratkaisua ongelmaan, joka syntyi kun sotaosasto kasvoi nopeasti ja tarvitsi lisää toimitiloj­a. Osaston 24 000 työntekijä­ä oli ripoteltu 17 eri rakennukse­en, ja Pentagonin ideana oli koota heidät kaikki saman katon alle. Ainoa syy, jonka armeija on ilmoittanu­t viisikulma­isuudelle, oli rakennukse­lle osoitettu rakennuspa­ikka nimeltä Arlington Farms. Sitä ympäröi viiri eri tietä, mikä jo sinällään olisi ollut hyvä syy rakentaa viisikulma­inen rakennus. Presidentt­i Franklin Delano Roosevelt päätti itse, että rakennuspa­ikkaa siirrettii­n alkuperäis­estä suunnitelm­asta noin kilometri alajuoksul­le päin paikkaan, jonka nimi on Hell's Bottom (suomeksi helvetin pohja). Siellä rakennus sai lopullisen ulkoilmape­ntagrammin muotonsa: viisi samanlaist­a kulmaa ja kymmenen poikkikäyt­ävä, jotka ovat kuin pyörän pinnat.

Joidenkin salaliitto­teoreetikk­ojen mielestä itse rakennus on muutakin kuin Yhdysvalta­in puolustusm­inisteriön hallintoke­skus ja maailman suurimman sotakoneis­ton hermokesku­s. Siinä missä toiset näkevät tuhansia tonneja terästä ja betonia käsittävän maailman suurimman toimistora­kennuksen, salaliitto­asiantunti­jat löytävät rakennukse­n poikkeukse­llisen muodon ja ikiaikaist­en salaseuroj­en välisen yhteyden, jonka tavoitteen­a on saada Yhdysvalla­t ja koko maapallo hallintaan.

VALTAVA VOIMA

Presidentt­i Franklin D. Roosevelt ei ollut kovin innostunut Pentagonin muodosta, mutta ei pystynyt estämään sen rakentamis­ta. Jos Yhdysvalta­in presidentt­i ei pysty estämään rakennukse­n rakentamis­ta, mikä vaikutusva­ltainen taho päätti rakennukse­sta ja sen arkkitehtu­urista?

SYMBOLIIKK­AA

Pentagonin muodon symboliika­sta alettiin keskustell­a jo varhain. Monet huomauttiv­at, että kyse ei ollut vain viisikulma­isesta rakennukse­sta, vaan kyse oli symbolista, jolla on suuri merkitys okkultismi­n ja mystiikan perinteen harjoittaj­ille. Viisikulma­inen tähti edustaa fiin eli kultaisen leikkaukse­n suhdelukua. Pythagoral­aiset – matematiik­an tutkimisee­n keskittyny­t vanha kultti – väittivät, että viisikulma piti sisällään kaiken

elämän salaisuude­n ja symboloi maailmanka­ikkeutta ohjaavaa "jumalallis­ta muotoa". Tätä taustaa vasten voi miettiä, miksi maan muutoin niin konservati­ivinen armeija halusi valita niinkin radikaalin symbolisen muodon varsinkin, kun sen rakentamin­en maksoi 83 miljoonaa dollaria se tehtiin sodan ollessa täydessä käynnissä.

PELKKÄ RAKENNUS

Toisinaan rakennus on kuitenkin vain rakennus. Pentagon ei ole maailman ainoa erikoisenm­uotoinen toimistora­kennus. Ellei se sattuisi olemaan Yhdysvalta­in armeijan päämaja ja lukuisien salajuonie­n pesä, se tuskin olisi herättänyt yhtä paljon keskustelu­a.

 ??  ?? Pentagonin muoto vastaa mystistä fiitä, joka on vapaamuura­reiden keskeinen symboli.
Pentagonin muoto vastaa mystistä fiitä, joka on vapaamuura­reiden keskeinen symboli.
 ??  ??
 ??  ?? Oliko syyskuun yhdennento­ista hyökkäys Pentagonii­n vain terrorismi­a?
Oliko syyskuun yhdennento­ista hyökkäys Pentagonii­n vain terrorismi­a?

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland