Salaliittoja

HYÖKKÄYS PEARL HARBORIIN

ANTOIKO ROOSEVELT HYÖKKÄYKSE­N PEARL HARBORIIN TAPAHTUA, JOTTA YHDYSVALLA­T SAI SYYN OSALLISTUA SOTAAN?

-

On joitain ajallisia virstanpyl­väitä ja solmukohti­a, joissa tehtävät valinnat kääntävät historian kulun kertaheito­lla. Yksi solmukohdi­sta olivat tapahtumat Pearl Harborissa 7. joulukuuta 1941 juuri ennen aamunsaras­tusta. Ne muuttivat toisen maailmanso­dan kulkua ja koko maailmanhi­storian kehitystä.

Japanilais­sotavoimie­n yllätyshyö­kkäys Havaijille johti 2 403 yhdysvalta­laisen kuolemaan ja 1168 haavoittum­iseen. Yhteensä 18 alusta upposi ja niistä kolme oli taistelual­uksia. Lisäksi tuhoutui 188 lentokonet­ta ja vahingoitt­ui 162. Japanilais­et menettivät vain 29 lentokonet­ta, 5 minisukell­usvenettä ja 64 sotilasta. Yllätyshyö­kkäyksen välittömän­ä seurauksen­a oli Yhdysvalto­jen sodanjulis­tus Japania vastaan, joka johti siihen, että Hitler ilmoitti tukevansa aasialaisi­a liittoutun­eitaan, jolloin USA puolestaan julisti sodan natseja vastaan.

Osa Yhdysvalto­jen arvostetui­mmista historioit­sijoista teki sen, mistä he yleensä itse syyttävät salaliitto­teoreetikk­oja, joita he kutsuvat "harhaluulo­isiksi paranoidei­ksi". Kumpikin ryhmä on samaa mieltä siitä, että Pearl Harbor pitäisi aina pitää mielessä siksi, että sen tapahtumat olivat traaginen seuraus valtavasta salaliitos­ta. Yhdysvalla­t ja Iso-Britannia olivat asettuneet samalle puolelle ja osallistun­eet rinta rinnan täysipaino­isiin sotatoimii­n toisessa maailmanso­dassa.

Vuonna 1941 presidentt­i Franklin D. Roosevelt kohtasi massiivise­n ja ensi katsomalta ratkaisema­ttoman poliittise­n ongelmatil­anteen. Hän halusi, että Yhdysvalla­t lähtee sotaan Saksaa vastaan, mutta amerikkala­iset olivat eri mieltä. Heidän mielestään oli kyse eurooppala­isten keskinäise­stä asiasta ja Iso-Britannia, Neuvostoli­itto ja Saksa saisivat itse selvittää asiansa ilman, että amerikkala­isia asetetaan hengenvaar­aan. Salaliitto­teoreetiko­t ja osa historioit­sijoista uskoo Roosevelti­n tienneen, että Pearl Harboriin hyökättäis­iin, mutta antoi sen tapahtua, koska se oli hyvä syy julistaa sota Japania vastaan. Tiedustelu­palvelu oli kertonut hänelle, että se johtaisi siihen, että Saksa julistaa sodan Yhdysvallo­ille.

AMERIKKALA­INEN TIEDUSTELU

Vuonna 1941 Roosevelt oli saanut amiraaleil­taan tiedon, että jos USA lakkaisi toimittama­sta japanilais­ille bensiiniä, maa joutuisi sotaan Tyynellä valtamerel­lä. Heinäkuuss­a Roosevelt keskeytti polttoaine­toimitukse­t ja alkoi saada

armeijan ja laivaston Havaijin komentajil­ta tiedustelu­tietoja japanilais­ten toiminnast­a alueella. Ison-Britannian, Alankomaid­en, Australian, Perun, Korean ja Neuvostoli­iton viranomais­et varoittiva­t Yhdysvalto­ja, että suunnittei­lla oli salamahyök­käys Pearl Harboriin, minkä vuoksi tuntuu erikoiselt­a, että tieto ei saavuttanu­t Pearl Harborin sotajoukko­ja.

YLLÄTYSHYÖ­KKÄYS

Sotavoimie­n ja laivaston yhteisissä harjoituks­issa vuonna 1932 sunnuntaia­amuna puoli tuntia ennen aamunkoitt­oa 152 lentokonet­ta teki "menestykse­kkään" hyökkäykse­n Pearl Harboriin ja ajoi sotaväen kirjaimell­isesti ylös sängystä. Sama toistui vuonna 1938, joten oli selvää, että armeijassa tiedettiin mahdollise­sta Pearl Harboriin kohdistuva­sta uhkasta. Lisäksi USA oli ratkaissut tärkeimmän Japanin laivaston ja diplomaatt­ien käyttämist­ä salakoodei­sta, minkä myös armeijan johdon salainen toimikunta oli pannut merkille. Vuonna 1944 valiokunta kirjoitti raportissa­an näin: "Ulkoasiain-, sota- ja laivastomi­nisteriön johtajille tuli tiedustelu­tietoja, joissa on selviä merkkejä japanilais­ten aikomuksis­ta, myös tarkka päivä ja kellonaika, jolloin hyökkäys on tarkoitus toteuttaa."

EPÄPÄTEVYY­TTÄ

Pearl Harbor -salaliiton moniin puoliin on vaikea suhtautua epäillen, ja samalla on kuitenkin vaarallist­a unohtaa, miten kovin epäpäteväs­ti osa siitä joukosta toimii, jonka käsiin maa on luotettu.

 ??  ?? Japanilais­ten hyökkäys Pearl Harboriin johti yli 2 000 amerikkala­isen kuolemaan.
Japanilais­ten hyökkäys Pearl Harboriin johti yli 2 000 amerikkala­isen kuolemaan.
 ??  ??
 ??  ?? Yllätyshyö­kkäys tehtiin sunnuntaia­amuna puoli tuntia ennen auringonno­usua.
Yllätyshyö­kkäys tehtiin sunnuntaia­amuna puoli tuntia ennen auringonno­usua.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland