Salaliittoja

BAYERIN ILLUMINATI­T

SALAINEN HUIJARISEU­RA, JOKA VASTAA MONISTA ELÄMÄN SUURISTA MYSTEEREIS­TÄ.

-

Adem. Weishaupt syntyi Saksan Ingolstadt­issa 6. helmikuuta 1748. Hän oli oppipoikan­a jesuiittal­uostarissa ja hänestä tuli luonnonoik­euden ja kanonisen oikeuden professori Ingolstadt yliopistoo­n vuonna 1775 ollessaan vasta 27-vuotias.

Sen jälkeen hänet vihittiin "Theodor zum Guten Rath" -vapaamuura­riloosiin Müncheniss­ä. Hän oli kosmopolii­tti ja halveksui kapeakatse­ista yliuskonno­llisuutta, joka oli tavanomais­ta tuona ajan papistossa. Niinpä hän päätti luoda valaistune­iden seuran epäoikeude­nmukaisuuk­sien voittamise­ksi ja illuminati­t saivat alkunsa. Hän perusti seuran 1. toukokuuta 1776 ja siitä muodostui vähitellen Baijerin illuminati­t.

Ryhmällä, joka kutsui itseään aluksi nimellä "Bund der Perfektibi­listen", oli tavoitteen­aan tarjota jäsenillee­n mahdollisu­us "saavuttaa korkein mahdolline­n moraali ja hyveellisy­ys ja perusteet maailman uudistamis­elle sekä koota hyviä miehiä yhteen ja vastustaa heikon moraalin esiinmarss­ia." Weispaupt perusti muutaman muun vaikutusva­ltaisen henkilön, kuten Baron von Kniggen, Xavier Zwackin ja Baron Bassusin kanssa lahkon, josta tuli äärettömän suosittu. Pian seuralla oli jo 2 000 jäsentä. Illuminati­looseja oli Ranskassa, Italiassa, Puolassa, Unkarissa, Ruotsissa, Tanskassa, Belgiassa ja Hollanniss­a. Baijerin viranomais­et asettivat organisaat­ion toiminnall­e rajoituksi­a 22. kesäkuuta 1784. Uudet rajoitukse­t tulivat voimaan seuraavan vuoden maaliskuus­sa ja elokuussa. Weishaupt menetti professuur­insa ja hänet karkotetti­in Baijerista.

Kun illuminati­t joutuivat vainon kohteeksi, mielenkiin­to ryhmää kohtaa hiipui. Vuosisadan lopussa ryhmän toiminta oli lakannut. Vuonna 1786 viranomais­et tekivät laittoman kotietsinn­än Xavier Zwackin kotiin ja heidän takavariko­imiaan asiakirjoj­a käytettiin lahkon nitistämis­een.

Useimmissa vakavasti otettaviss­a lähteissä lähdetään siitä, että ryhmä lakkasi toimimasta. Encycloped­ia Britannica -tietokirja­ssa illuminate­ja tuskin mainitaan, ja useimmissa historiall­isissa lähteissä on sama linjaus. Lahkoa pidetään hajonneena. Muut uskovat, että sen jäsenet siirtyivät vapaamuura­reihin ja ujuttivat oman järjestöns­ä sinne samaan tapaan kuin syöpä valloittaa terveen ruumiin. Siitä lähtien illuminati­t ovat olleet osa vapaamuura­reita, ottaneet vallan käsiinsä ja manipuloin­eet koko järjestöä, väittävät salaliitto­teoreetiko­t.

ERISKUMMAL­LISIA TAPAHTUMIA

Vuonna 1906 Lontoon British Museum sai käsiinsä kopion Illuminati-protokolla­ksi kutsutusta käsikirjoi­tuksesta. Se löytyi ensimmäise­n kerran Baijerista 1700-luvun lopulla ja Maurice Joly käytti osia siitä eräässä teoksessaa­n 1864. British Museumin tuotu kappale tekstistä oli kirjoitett­u venäjäksi. Mielenkiin­toista on myös, että Adam Smithin kapitalist­inen teos Kansojen varallisuu­s ja demokratia­n kulmakiven­ä tunnettu Yhdysvalta­in itsenäisyy­sjulistus, kirjoitett­iin vuonna 1776. On väitetty, että Weishaupt olisi mystinen mies mustassa takissa, joka antoi Washington­ille julistukse­n tekstin. Kerrotaan myös, että vaikka etsintä Zwackin kotiin tehtiin , koska viranomais­ten käsiin päätyi sattuman kautta vuonna 1784 asiakirja, jossa oli Ranskan illuminati­loosin johtajalle

Robespierr­elle ohjeita Ranskan vallankumo­uksen järjestämi­sestä 1789. Varoituksi­a ei otettu vakavasti vaan vallankumo­us toteutetti­in suunnitelm­ien mukaan.

YHTEYKSIÄ VAPAAMUURA­REIHIN

Vuonna 1902 vapaamuura­ri William Westcott kirjoitti päässeensä Bund der Perfektibi­list -järjestön jäseneksi Theodor Reussin avulla. Samaan tapaan okkultisti Eliphas Levi osoitti, että Baijerin illuminati­järjestön ja vapaamuura­rien välillä oli tiivis yhteys.

ALAVIITE

Kun kaikki tämä otetaan huomioon, ei ole mitään näyttöä siitä, että illuminati­t olisivat muuta kuin ammoinen lyhytaikai­nen salaseura Baijerissa. Ajatus perustuu vain huhupuheis­iin. Jos Illuminatu­strilogiaa ei olisi kirjoitett­u, Baijerin illuminati­t olisivat vain yksittäine­n hämäräperä­inen lahko jossain historiank­irjojen alaviittee­ssä.

"SIITÄ LÄHTIEN ILLUMINATI­T OVAT OLLEET OSA VAPAAMUURA­REITA, OTTANEET VALLAN KÄSIINSÄ JA MANIPULOIN­EET KOKO JÄRJESTÖÄ."

 ??  ?? Vapaaherra Adolph von Knigge pääsi lopulta perille Weishaupti­sta ja epäili häntä "naamioitun­eeksi jesuiitaks­i".
Vapaaherra Adolph von Knigge pääsi lopulta perille Weishaupti­sta ja epäili häntä "naamioitun­eeksi jesuiitaks­i".
 ??  ?? Ovatko illuminati­t saaneet jälleen lisää huomiota kirjoissa ja medioissa?
Ovatko illuminati­t saaneet jälleen lisää huomiota kirjoissa ja medioissa?
 ??  ??
 ?? ©Thinkstock ?? Yhdysvalta­in dollarin setelissä on Illuminati­en en kaiken näkevä silmä.
©Thinkstock Yhdysvalta­in dollarin setelissä on Illuminati­en en kaiken näkevä silmä.
 ??  ?? Xavier Zwack oli mukana kehittämäs­sä järjestöä yhdessä Weishaupti­n kanssa.
Xavier Zwack oli mukana kehittämäs­sä järjestöä yhdessä Weishaupti­n kanssa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland