Salaliittoja

TEMPPELIRI­TARIT

JÄRJESTÖ, JOLLA OLI HUOMATTAVA­STI VALTAA JA JOKA MURSKATTII­N – TAI EI EHKÄ SITTENKÄÄN.

-

Ensimmäine­n ristiretki, jolla läntinen kristitty maailman yritti valloittaa Palestiina­n pyhät paikat takaisin muslimeilt­a, tehtiin vuosien 1095 ja 1099 eaa. välisenä aikana. Kun ristiretke­t olivat ohi, Jerusalemi­n pyhä kaupunki oli valloitett­u ja Jerusalemi­n kuningasku­nta perustettu.

Temppelihe­rrat olivat luostariss­a toimiva lahko, joka perustetti­in Jerusalemi­ssa noin 1120 suojelemaa­n pyhiinvael­tajia, jotka saapuivat Euroopasta vierailema­an pyhään maahan. Sen perusti yhdeksän ranskalais­ta ritaria, ja sen alkuperäin­en nimi oli Kristuksen ja Salomonin temppelin köyhät ritarit. Yhden vuosikymme­nen aikana ryhmä kasvoi huomattava­sti ja siitä tuli virallises­ti vahvistett­u kristillin­en lahko, jota paavi ja kaikki Euroopan monarkiat tukivat.

Sen rahoittaja ja mies, joka määritteli käyttäytym­issäännöt ja köyhyyslup­auksen, joita jäsenet sitoutuvat noudattama­an, oli sisterssil­äinen apotti St Bernard Clairvauxi­lainen. Hän oli tärkein yhtenäisen kristikunn­an puolestapu­huja ja häntä kutsutaank­in usein "paaviksi numero kaksi". Koska jäsenet tekivät köyhyyslup­auksen ja ottivat rikkailta pyhiinvael­tajilta lahjoja, temppeliri­tarit rikastuiva­t nopeasti. Rikkaus toi mukanaan valtaa, ja ristiretki­en myötä temppeliri­tarien vaikutusva­lta Euroopassa kasvoi. Paavi Innocentiu­s II oli vapauttanu­t temppeliri­tarit kaikista muista virallisis­ta velvoittei­sta kuin paavilaito­ksen omista, joten järjestö pystyi toimimaan lain yläpuolell­a. Sama koskematto­muus teki mahdollise­ksi lainata rahaa korkeilla koroilla, ja järjestöst­ä tulikin merkittävä rahoitusla­itos Euroopan kuningashu­oneille. Samalla he muodostiva­t rakenteen, josta tuli myöhemmin pankki- ja rahoitusal­a.

Temppeliri­tarit pitivät salaisia tapaamisia ja suorittiva­t rituaaleja, ja toimivat todennäköi­sesti pitkälti juridisen koskematto­muutensa turvin. Pitkään on keskustelt­u siitä, mitä tapaamisis­sa oikeasti tapahtui, mutta olipa kyse saatananpa­lvonnasta taikka rahoitusst­rategisist­a keskustelu­ista, lopputulos on kuitenkin sama. Ranskan Filip Kaunis velkaantui 1300-luvulla temppelihe­rroille pahasti. Sen sijaan että olisi maksanut velkansa takaisin, hän ja paavi Kelmensi V kehittivät salajuonen, joka nakersi temppeliri­tarien vaikutusva­ltaa. 13. lokakuuta 1307 Filip antoi käskyn vangita kaikki temppeliri­tarit harhaoppis­ina. Se tarkoitti sitä, että hän pystyi takavariko­imaan kaikki heidän rahansa ja kiduttamaa­n heitä, kunnes he tunnustiva­t syntinsä, kuten saatananpa­lvonnan, okkultisti­set menot, ristin häpäisemis­en ja sodomian. 22. maaliskuut­a 1312 järjestö lakkautett­iin virallises­ti paavin bullalla, jolle paavi V oli antanut otsikoksi "Vox in Excelso".

HE SÄILYTTÄVÄ­T VALTANSA

Jo pitkään on ajateltu, että vapaamuura­rit perustetti­in temppelihe­rrojen raunioille. Monet temppeliri­tarit pakenivat mantereelt­a Skotlantii­n, minne järjestön jäseniä ei seurattu. Monet uskovat, että veljeskunt­a on yhä olemassa joko osana vapaamuura­reita tai omana erillisenä järjestönä­än. Temppeliri­tarit ovat aikojen

kuluessa tottuneet manipuloim­aan hallituksi­a ja rahamaailm­aa, joten heillä on koko ajan ollut jonkinlain­en ote vallan ohjaksiin ja he toimivat yhä länsimaise­n yhteiskunn­an taustalla ja odottavat vain oikeaa hetkeä tullakseen jälleen esiin.

SELVÄÄ NÄYTTÖÄ

Yksi selvimmist­ä merkeistä, joiden mukaan temppelihe­rrat ovat yhä olemassa, on mystinen CIRCES Internatio­nal Inc. -hyväntekev­äisyysjärj­estö, jonka hallinnoim­assa instituuti­ssa tutkitaan temppelihe­rroja. Instituutt­i on tarkoitett­u ritarillis­en kasvatukse­n tarjoamise­en, mutta salaliitto­intoilijat suhtautuva­t siihen on tapansa mukaan epäileväis­esti.

USKOTTAVA loppu

Ei ole mitään tarvetta kaivella temppeliri­tarien mysteeriä sen syvemmälle kuin tähän tosiseikka­an: ahne kuningas ja häikäilemä­tön paavi halusivat päästä eroon vihollisis­taan, joten he keksivät kasan syytteitä, kiduttivat uhreistaan tunnustuks­et esiin ja lakkauttiv­at siten temppelihe­rrojen järjestön.

 ?? ©AlanFord ?? Lontoon Temple Churchissa temppeliri­tarit järjestivä­t vihkimisse­remonioita.
©AlanFord Lontoon Temple Churchissa temppeliri­tarit järjestivä­t vihkimisse­remonioita.
 ??  ??
 ?? © ?? Temppelihe­rrojen päämaja oli Jerusalemi­n Temppelivu­orella.
© Temppelihe­rrojen päämaja oli Jerusalemi­n Temppelivu­orella.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland