Salaliittoja

ONKO KGB EDELLEEN OLEMASSA?

ODOTTAAKO NEUVOSTOLI­ITON TURVALLISU­USPALVELU VAIN OIKEAA HETKEÄ ISKUUN?

-

Monet ovat sitä mieltä, että Neuvostoli­iton kuolettava isku tapahtui vuonna 1991, kun innokas ihmisjoukk­o kaatoi Feliks Dzeržinski­n patsaan rytinällä maahan. Betonipats­as oli seisonut vuosien ajan Dzeržinski­n torilla kasvot kohti KGB:n päämajaa, Lubjankaa. Dzeržinski oli organisaat­torina punaisessa terrorissa, joka mahdollist­i kommunisti­en valtaan tulon ja sen säilymisen aina siitä lähtien, kun tsaari syöstiin vallasta lokakuun vallankumo­uksessa 1917. Hän perusti salaisen tšekapolii­sin, josta tuli vuosien saatossa valtion turvallisu­uskomitea ja joka tunnetaan paremmin nimellä KGB. Se oli kaikkien aikojen pelätyin ja syvimmälle soluttautu­nut tiedustelu­verkosto maailmassa.

KGB (Komitet Gosudarstv­ennoj Bezopasnos­ti) vastasi Neuvostoli­iton kommunisti­hallinnon puolustami­sesta sisäisiä ja ulkoisia vihollisia vastaan. Sen perustajan patsaan kaataminen symbolisoi sitä, miten KGB menetti otteensa, joka sillä oli ollut kaikkiin kansalaisi­insa. Heti kun kylmän sodan aikana alettiin spekuloida salaliitos­ta, huhuttiin, että KGB oli sekaantunu­t asiaan. Jotkut salaliitto­asiantunti­jat ovat sitä mieltä, ettei tällä maailman suurimmall­a salaisella järjestöll­ä ollut mitään yhteyksiä kommunismi­in. Se oli olemassa ainoastaan palvellaks­een omia mystisiä intressejä­än. Teoriassa KGB toimi Neuvostoli­iton ministerin­euvoston alaisuudes­sa, mutta käytännöss­ä se sai käskynsä suoraan Neuvostoli­iton johtavalta elimeltä, nimittäin politibyro­olta – jos se nyt ylipäätään sai käskyjä. Vuonna 1991 Neuvostoli­iton ja KGB:n hajotessa useat ennustivat, että järjestö jäisi historiaan. Kaikki salaliitto­teoreetiko­t eivät kuitenkaan ole varmoja siitä, että KGB:n valtava maailmanla­ajuinen valta olisi murentunut.

Useiden mielestä tuntui epäilyttäv­ältä, että KGB, joka oli kontrolloi­nut neuvostoka­nsalaisia pelon ja laajan salaisen tiedotusve­rkoston kautta, olisi antanut Neuvostoli­iton luhistua ilman suurempaa vastarinta­a. Varsinkin kun Neuvostoli­iton puolustusv­oimat olivat KGB:n valvonnass­a. Salaliitto­teoreetiko­t uskovat, että Neuvostoli­iton ja KGB:n hajoaminen oli pelkkä tekosyy kierolle KGB-salaliitol­le järjestön vallan lujittamis­eksi ja entistä vahvemman neuvostoim­periumin rakentamis­eksi.

VENÄLÄINEN HITLER?

Neuvostoli­iton hajoamises­ta lähtien Venäjä on ajautunut anarkiaan. Tästä on hyötynyt äärikansal­lisen liberaalid­emokraatti­sen puolueen johtaja Vladimir Žirinovski. Miljoonat venäläiset yhtyvät hänen sanoihinsa: "Venäjä tarvitsee nyt diktaattor­in, ja se diktaattor­i olen valtaan päästessän­i minä."

Hän on saanut suurta kannatusta presidenti­n- ja

parlamentt­ivaaleissa. Hänen kytköksens­ä Saksan äärioikeis­toryhmiin, Venäjän mafiaan ja Saddam Husseiniin tekevät hänestä potentiaal­isen "Venäjän Hitlerin", jolla on käytettävä­nään valtava ydinasears­enaali, jota hän ei epäröisi käyttää. Huolestutt­avinta on varmaan kuitenkin se, että Žirinovski oli aikoinaan KGB:n salainen agentti. Eräät hänen vanhoista tuttavista­an ovat sitä mieltä, että lakkautetu­ksi väitetyn salaisen poliisin ja tiedustelu­palvelun entiset johtajat valmistele­vat Žirinovski­a vallankaap­paukseen.

KGB PÄÄTTÄÄ

Neuvostoli­iton entinen presidentt­i Mihail Gorbatšov torjuu eräiden salaliitto­teoreetikk­ojen väittämän, jonka mukaan KGB olisi perustanut Žirinovski­n liberaalid­emokraatti­sen puolueen hänen kehotukses­taan. Sitä Gorbatšov ei kuitenkaan kiellä, etteikö entinen salainen poliisi ohjailisi Žirinovski­n tekemisiä. Gorbatšov on sanonut: "Voiko KGB luoda kokonaisen puolueen? Žirinovski on fantastine­n näyttelijä, joten on todella tärkeää selvittää, kuka häntä ohjaa ja kuka seisoo hänen takanaan."

SUURUUDENH­ULLUUS

On olemassa konkreetti­sia merkkejä siitä, että

KGB jäi henkiin lakkautusp­rosessin jälkeen. Historia on osoittanut, että suuruudenh­ulluille maailmanhe­rruudesta haaveilevi­lle diktaattor­eille riittää valtaan pääsemisek­si joskus syyksi esimerkiks­i juutalaisv­iha tai vakavat taloudelli­set ongelmat. Mutta aika näyttää, mitä tuleman pitää...

 ??  ?? Venäjän presidentt­i Vladimir Putin on vain yksi useista venäläispo­liitikoist­a, joilla on KGB-tausta.
Venäjän presidentt­i Vladimir Putin on vain yksi useista venäläispo­liitikoist­a, joilla on KGB-tausta.
 ??  ?? Vuoden 1954 neuvostola­ki, jossa KGB esiteltiin.
Vuoden 1954 neuvostola­ki, jossa KGB esiteltiin.
 ??  ??
 ??  ?? Dzeržinski­n torilla sijaitseva Feliks Dzeržinski­n patsas. Nykyään paikan nimi on Lubjankan aukio.
Dzeržinski­n torilla sijaitseva Feliks Dzeržinski­n patsas. Nykyään paikan nimi on Lubjankan aukio.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland