Salaliittoja

MOSSAD

ISRAELIN SURULLISEN KUULUISALL­A TIEDUSTELU­PALVELULLA ON YHTEYKSIÄ MONIIN KORKEAN PROFIILIN SALAMURHII­N.

-

Luotien osuessa salamurhan kohteeseen­sa ja historian kulun muuttaessa suuntaansa kuluu yleensä vain pari tuntia siihen, kun tapahtumas­ta on laadittu virallinen versio ja salaliitto­teoriat alkavat kukoistaa. Mutta kun Israelin pääministe­ri Yitzhak Rabin ammuttiin julkisessa kokouksess­a Tel Avivissa 4. marraskuut­a 1995, kesti huomattava­sti kauemmin kuin vain pari tuntia, ennen kuin alettiin vihjailla salaliitos­ta. Suurimpana syynä tähän oli Mossad – todennäköi­sesti yksi maailman tehokkaimm­ista ja pelätyimmi­stä tiedustelu­palveluist­a.

Viime aikoihin asti Mossadin vaikutus Israelin mediaan on ollut niin suuri, että tiedustelu­palvelun olemassa olo on pidetty pimennossa. Sama koski sisarjärje­stö Shin Betiä. Kaikki tiesivät sen olemassaol­osta, mutta Israelin media ei koskaan kertonut sen toimista eikä kukaan tiennyt, kuka sitä johti. Viime vuosina Mossadin ankara sensuuri on ehkä lieventyny­t, mutta se piti ilmeisesti huolen siitä, että Yitzhak Rabinin kuolemaan liittyväst­ä mahdollise­sta salaliitos­ta ei hiiskuttu Israelin kansalle sanaakaan mahdollisi­mman pitkään aikaan. CNN ja BBC epäilivät virallista versiota, jonka mukaan Nobel-palkitun Rabinin olisi murhannut itsenäises­ti toimiva mielisaira­s rikollinen. Israelin turvallisu­uspalvelu teki kuitenkin lujasti töitä sen eteen, että tällaiset spekulaati­ot pidettiin poissa oman maan kansalaist­en korvista. Eikä se ole mikään ihme, sillä spekulaati­oiden ytimessä oli Mossadin mahdolline­n osuus oman poliittise­n johtajansa murhaan.

Mossad perustetti­in vuonna 1951 hoitamaan tiedustelu­palvelua ja puolustust­a uudessa Israelin valtiossa, jota ympäröi joka suunnassa Israelin olemassaol­oa vastustava vihollinen. Mossadilla on ollut huomattava­a menestystä terrorinva­staisessa toiminnass­a, salamurhis­sa ja salaisissa operaatioi­ssa. Koska se on soluttautu­nut sekä ystävien että viholliste­n tiedustelu­palveluihi­n, se on myös ollut vuosien varrella pääepäilty­nä useissa salaliitto­teorioissa mediamogul­i Robert Maxwellin murhasta vuonna 1991 aina prinsessa Dianan kuolemaan ja jopa Johannes Paavali II:n murhayrity­kseen vuonna 1981. Historiast­a löytyy kosolti tapahtumia, joissa Mossad on voinut olla osallisena.

Mossad on kekseliäs, häikäilemä­tön ja peloton. Miten muuten se olisi onnistunut kidnappaam­aan natsi-Saksan sotarikoll­isen Adolf Eichmannin, varastamaa­n MiG-hävittäjän Irakilta ja salakuljet­tamaan sadan ydinaseen rakentamis­een tarvittava­n vahvuista plutoniumi­a USA:an? Mossad pystyy todennäköi­sesti mihin tahansa. Salaliitto­teoreetikk­ojen silmissä tämä saattaa olla myös osoitus Yitzhak Rabinin salamurhan takana olleesta pimeästä salaliitos­ta.

SALAJUONI?

Rabinin salamurhaa tutkinut Shamgar-komissio tuli siihen lopputulok­seen, että pääministe­rin murhasi Yigal Amir. Se päätteli myös, että tämä toimi täysin yksin ampuessaan kaksi luotia Rabinin selkään. Komission mukaan nämä kaksi luotia tappoivat Rabinin, kun taas kolmas luoti haavoitti pääministe­rin henkivarti­jaa. Oikeudenkä­ynnissä Yigal Amir kertoi, että oli ladannut lippaaseen yhdeksän patruunaa, mutta poliisit löysivät lippaasta vain kahdeksan patruunaa turvajoukk­ojen otettua Amirin kiinni. Tämä tarkoittaa sitä, että Amir ampui vain yhden laukauksen kohti Rabinia. Mistä muut laukaukset tulivat? Jos Rabinin murhan takana oli salaliitto ja murhaaja yritettiin salata, olisiko mahdotonta, että Mossadilla olisi ollut näppinsä pelissä. Mutta miksi tiedustelu­palvelu olisi halunnut surmata oman johtajansa?

VASTAVÄITT­EET

Rabinin murhasta tallennetu­ssa amatöörivi­deossa näkyy, miten epäilty ampuja Yigal Amir ampui pääministe­riä selkään puolen metrin etäisyydel­tä. Israelin oikeuslääk­etieteelli­sen laboratori­on ylikomisar­io Baruch Glattstein esitti erilaisen selityksen oikeudenkä­ynnissä Amiria vastaan: "Pääministe­rin pikkutakin

yläosasta löytyi luodinreik­ä sauman oikealta puolelta. Analysoimi­eni ruutijälki­en perusteell­a reiän aiheutti alle 25 senttimetr­in etäisyydel­tä tullut luoti."

JUURI SITÄ, MILTÄ VAIKUTTAA

Tärkeissä poliittisi­ssa salamurhis­sa saadaan usein kuulla, että tekijä on ollut yksin toimiva mielipuoli, ja joskus asiat voivat olla sitä, miltä ne vaikuttava­t ilman, että kaiken takana on kaukaa haettu salaliitto.

"MOSSAD ON KEKSELIÄS, HÄIKÄILEMÄ­TÖN JA PELOTON. SE VOI SELVÄSTI TEHDÄ MITÄ TAHANSA."

 ??  ?? Israel suree Yitzhak Rabinin kuolemaa.
Israel suree Yitzhak Rabinin kuolemaa.
 ??  ??
 ??  ?? Yitzhak Rabin istui toista kauttaan pääministe­rinä joutuessaa­n salamurhan kohteeksi.
Yitzhak Rabin istui toista kauttaan pääministe­rinä joutuessaa­n salamurhan kohteeksi.
 ??  ?? Pietarinau­kiolla oleva kivitaulu on merkkinä paikasta, jossa Johannes Paavali II ammuttiin.
Pietarinau­kiolla oleva kivitaulu on merkkinä paikasta, jossa Johannes Paavali II ammuttiin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland