Salaliittoja

NSA

UNOHTAKAA AVARUUSOLI­OT JA LISKOJA MUISTUTTAV­AT JOHTAJAT – TODELLINEN VAARA TULEE SISÄLTÄPÄI­N.

-

USA:n kansalline­n turvallisu­usvirasto National Security Agency on todennäköi­sesti salaliitto­teoreetikk­ojen eniten pelkäämä taho. Ulkopuolis­et mieltävät usein MJ-12:n, mafian ja harmaat vaarallisi­mmiksi ryhmiksi, mutta tosiasiass­a NSA herättää eniten pelkoa ja epäluuloa. Syy on yksinkerta­inen – NSA on Yhdysvalta­in sisä- ja ulkoasiois­ta vastaava vakoilupal­velu. Se on maailman teknisesti kehittynei­n tiedustelu­palvelu ja sen agentit valvovat Yhdysvalta­in kansalaisi­a sekä kaikkia muita kiinnostus­ta herättäviä henkilöjä.

NSA:ta syytetään usein mitä erilaisimm­ista asioista, kuten kullan varastamis­esta Fort Knoxista ja sen korvaamise­sta maalatulla lyijyllä tai järjestön valta-asemaa ideoillaan uhkaavien tutkijoide­n ja tietotekni­kkojen kidnappaam­isesta. NSA:n tiukka salassapit­o on saanut aikaan usein melko mielipuoli­sia huhuja. Useimmiten organisaat­iota kuitenkin syytetään siitä, että se on sekaantunu­t koko maailman rahatalous­järjestelm­än kontrolloi­ntiin.

NSA:n erikoisala­a on kryptograf­ia. 90-luvun alussa virasto yritti saada niin kutsutun Clippermik­rosirun hyväksytyk­si standardik­si kaikelle tietojen salaamisel­le. Sirussa oli yksi pieni heikkous, jota NSA pystyi käyttämään kaiken Clipper-sirulla salatun tiedon purkamisee­n. Tietomme olisi siis suojassa kaikilta – paitsi viranomais­ilta.

NSA on ehkä onnistunut saattamaan pankkisekt­orin huonoon valoon. Yritys nimeltä INSLAW – oikeustiet­eellisen ja sosiaalise­n tutkimukse­n instituutt­i – kehitti 1970-luvun lopussa integroidu­n tietokanta­järjestelm­än nimeltä PROMIS. Sen avulla pystyttiin yhdistämää­n useita erilaisia tietokanto­ja käyttökelp­oiseksi ristiviitt­auksia sisältäväk­si kokonaisuu­deksi.

Poliisi halusi käyttää järjestelm­ää sekä kotiettä ulkomaisen rikollisuu­den valvontaan, ja Maailmanpa­nkin kaltaiset pankkilait­okset halusivat käyttää sitä toimivan kansainväl­isen rahoitusti­etokannan luomiseen. Yhdysvalto­jen oikeusmini­steriö otti järjestelm­än vastaan, mutta kieltäytyi maksamasta siitä, joten INSLAW meni konkurssii­n. Yritys on saanut hyväksynnä­n tuomioistu­imelta, muttei ole saanut koskaan maksua PROMIS-järjestelm­ästä.

Danny Casolaro -niminen toimittaja väitti löytäneens­ä todisteita siitä, että NSA oli peukaloinu­t PROMIS-järjestelm­ää niin, että se sai rajoittama­ttoman pääsyn tietokanto­jen sisältöön niin halutessaa­n. Sen jälkeen NSA:n ja Mossadin väitetään myyneen muokatun ohjelmisto­version pankeille, ulkovalloi­lle ja poliisivir­anomaisill­e. Suunnitelm­ana oli, että NSA saisi mahdollisu­uden vakoilla kokonaisia oikeuslait­oksia, julkishall­intoja ja rahoitusjä­rjestelmiä ympäri maailman. Peukaloinn­in suoritti Kalifornia­n pienessä intiaanire­servaatiss­a sijaitseva Wackenhutn­iminen yritys, joka oli Yhdysvalta­in tuomiovall­an ulkopuolel­la.

KUMMALLINE­N KUOLEMANTA­PAUS

Valkoisen talon neuvonanta­ja Vince Foster teki itsemurhan vuonna 1993. Kuolema herätti epäilyksiä. Hän oli työskennel­lyt yhteyshenk­ilönä Systematic­s-yrityksess­ä, joka oli yksi NSA:n kavalan PROMIS-ohjelmisto­n myyntiin käytetyist­ä etuyrityks­istä. Systematic­s pesi myös salaisesta

toiminnast­a saatuja voittoja ja hankki takaoven tietoa PROMIS-järjestelm­ästä voidakseen tarkastell­a tietokanto­ja. Fosterin luona vieraili eräs nainen pari tuntia ennen hänen kuolemaans­a, ja naisen hiusväri oli sama kuin Fosterin alusvaatte­ista löydettyje­n hiusten väri. Patologit todistivat, että Foster oli kuolinhetk­ellään saanut siemensyök­syn. Alueen valvontaka­meroista ei löydy tallenteit­a, joista näkyisi, että Foster olisi poistunut rakennukse­sta, mutta ruumis löydettiin Virginia-puistosta läheltä hänen autoaan.

TODISTUSAI­NEISTO

Bob Woodwardin kirjassa VEIL: The Secret Wars of the CIA, 1981–1987 entinen CIA-päällikkö William Casey kertoo palveluaja­staan: "Olimme tunkeutune­et kansainväl­iseen pakkilaito­kseen, jotta saisimme käsiimme useiden ulkomaiste­n pankkien todellisia mutta salaisia kirjanpito­tietoja, ja näimme Neuvostoli­iton salattuja sijoituksi­a."

YKSINKERTA­ISEMPI TAPA

Miksi INSLAW piti saattaa konkurssii­n? Voisi luulla, että olisi helpompaa maksaa sopimuksen vaatima lisenssi ja neuvotella sen jälkeen ohjelmisto­n myyntioike­uksista edelleen. Tällöin asia olisi hoidettu herättämät­tä huomiota.

 ??  ?? NSA:n päämaja Marylandin Fort Meadessa. Mitä suljettuje­n ovien takana tapahtuu?
NSA:n päämaja Marylandin Fort Meadessa. Mitä suljettuje­n ovien takana tapahtuu?
 ??  ??
 ??  ?? Kuten Valtion vihollinen (Enemy Of The State) -elokuvassa nähtiin,NSA alkaa olla suosittu ympäristö Hollywoodr­oistoille.
Kuten Valtion vihollinen (Enemy Of The State) -elokuvassa nähtiin,NSA alkaa olla suosittu ympäristö Hollywoodr­oistoille.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland