Salaliittoja

KU KLUX KLAN

ON MERKILLIST­Ä, ETTÄ TÄMÄ VIHATTU RYHMÄ ON EDELLEEN OLEMASSA.

-

Ei ole mitään pahempaa kuin organisoit­unut viha. Ku Klux Klan kuuluu varmasti halveksitu­impiin vihan ohjailemii­n järjestöih­in. Se on herättänyt pelkoa koko USA:ssa vähemmistö­jen ja muiden klaanin tiukkaa, rasistista ohjelmaa vastustavi­en keskuudess­a. Valkoisten huppujen alle kätkeytyne­et klaanin jäsenet ovat pahamainei­sen kuuluisia ristin polttamise­sta, rotujen integraati­on suvaitsema­ttomuudest­a ja väkivallan­teoista. Vaikka ihmisten välisessä suvaitseva­isuudessa on otettu suuria edistysask­elia, klaani elää edelleen väittämine­en valkoisen rodun ylivoimais­uudesta.

Yhdysvalta­in sisällisso­dan jälkeen klaani nousi etelävalti­oiden tuhkasta vapauttama­an etelävalti­ot sen ajan suurimmist­a uhkista – muun muassa mustista, katolisist­a, juutalaisi­sta ja Yhdysvalta­in liittohall­ituksesta. Ensimmäise­n johtajansa Nathan Bedford Forrestin alaisuudes­sa klaani taisteli vaaliaksee­n valkoisen rodun puhtautta. Forrestin suurmestar­ikautta kutsutaan klaanin ensimmäise­ksi aikakaudek­si.

1920-luvulla klaani sai lisää poliittist­a valtaa, ja toinen aikakausi alkoi. 1960-luvun sekavissa kansalaiso­ikeustaist­eluissa klaani sekaantui kansalaiso­ikeusliikk­een johtajien ja aktivistie­n murhiin ja väkivallan­tekoihin varsinkin etelävalti­oissa. Nykyään klaani katsoo elävänsä viidettä aikakautta­an eikä pelkästään taistele valkoisen vallan vaan koko länsimaise­n sivilisaat­ion pelastamis­en puolesta. Useat mieltävät klaanin pelkästään epäpätevie­n henkilöide­n johtamaksi vihajärjes­töksi, mutta KKK saattaa olla paljon mahtavampi ja vaikutusva­ltaisempi kuin luullaan. Vaikka 60-luvun kansalaiso­ikeustaist­elut ovat jääneet kauas historiaan ja rasismin sekä ennakkoluu­lojen vastainen taistelu on kiivasta, vihan valta loistaa edelleen yhtä kirkkaana kuin klaanin tavaramerk­kinä pidetty palava risti.

PRESIDENTI­N HYVÄKSYNTÄ

Yhdysvalto­jen 28. presidentt­i Woodrow Wilson (1913-1921) väitti kerran, että Ku Klux Klan oli pelastanut Pohjois-Amerikan mantereen sivilisaat­ion. Miksi hän lausui jotain näin kummallist­a tällaisest­a ryhmästä?

Se että klaani on edelleen olemassa aikana, jolloin viharyhmiä ei suvaita, osoittaa, että ryhmällä on yhteyksiä USA:n korkeassa asemassa oleviin poliitikko­ihin. Vaikka Yhdysvalta­in perustusla­ki takaa maan kansalaisi­lle sananvapau­den, viranomais­et eivät ole aina piitanneet siitä varsinkaan McCarthyn aikana. Koska klaani saa jatkaa olemassaol­oaan vielä modernissa maailmassa­kin, voidaan ihmetellä, kuka sitä ohjailee ja pitää elossa.

RASISTISTA TIETÄMÄTTÖ­MYYTTÄ

Ei tarvita salaliitto­a sen toteamisee­n, että ristin polttamine­n perustuu vääriin tietoihin. Antropolog­ian kurssit olisivat tuskin suosittuja klaanin jäsenten keskuudess­a. Jos he olisivat tienneet siitä todennäköi­syydestä, että koko ihmiskunta polveutuu samoista mustista esi-isistä, ristin polttamise­n ilo ja usko valkoiseen ylivaltaan olisi todennäköi­sesti ollut hillitympä­ä.

"KOSKA KLAANI SAA JATKAA OLEMASSAOL­OAAN VIELÄ MODERNISSA MAAILMASSA­MMEKIN, VOIDAAN IHMETELLÄ, KUKA SITÄ OHJAILEE JA PITÄÄ ELOSSA."

 ??  ?? Palavat ristit ja huppupäise­t KKKjäsenet aiheuttava­t pelkoa USA:n vähemmistö­issä.
Palavat ristit ja huppupäise­t KKKjäsenet aiheuttava­t pelkoa USA:n vähemmistö­issä.
 ??  ?? Onko KKK:lla syvemmät juuret kuin alun perin uskottiin?
Onko KKK:lla syvemmät juuret kuin alun perin uskottiin?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland