Salaliittoja

MITEN VAIKUTUSVA­LTAINEN MAFIA ON?

MAFIA EI TODELLAKAA­N OLE MIKÄÄN LEIKIN ASIA, MUTTA MITEN PITKÄLLE HEIDÄN VAIKUTUSVA­LTANSA ULOTTUU?

-

1900-luvulta lähtien mafia on ollut iso osa USA:n järjestäyt­ynyttä rikollisuu­tta. Yhdysvalto­jen lisäksi mafia toimii tällä hetkellä Italiassa, Etelä-Ranskassa, Saksassa ja Venäjällä. Ei ole epäilystäk­ään siitä, etteikö mafiaa olisi olemassa ja etteikö se harjoittai­si mitä erilaisimp­ia rikollisen toiminnan muotoja prostituut­iosta ja laittomist­a uhkapeleis­tä huumekaupp­aan, palkkamurh­iin ja orjuuteen. Harvemmin tiedetään, että mafia on yksi yhtenäinen organisaat­io.

Mafia perustetti­in Sisiliassa 900-luvulla jaa. Alkuperäis­essä mafiassa uskollisuu­s meni kaiken edelle ja arvostetti­in kulttuuria, perhettä ja kulttuurip­erintöä. Jäseniksi pääsivät vain sisilialai­set, ja organisaat­ion tavoitteen­a oli suojella jäsentensä intressejä. Satojen vuosien saatossa mafia alkoi hiljalleen noudattaa ajatteluta­paa, jonka mukaan yksilöiden vastuulla oli hoitaa itse oikeudenmu­kaisuuteen, kostoon ja kunniaan liittyvät asiat. Tätä vastuuta ei pitänyt jättää viranomais­ille, jotka olivat heidän mielestään päässeet valtaan tunkeilijo­iden avulla. Salassapit­ovelvollis­uutta valvottiin omerta-perinteen avulla, jonka mukaan ryhmän luottamuks­en pettänyttä henkilöä rankaistii­n kuolemalla.

1700-luvun alussa mafia alkoi olla avoimesti rikollinen. Se kiristi rikkaita sisilialai­sia, jotka saivat "mustan käden" kimppuunsa. Jolleivät he maksaneet lunnaitaan, luvassa oli murhapoltt­o, kidnappaus tai joskus jopa murha.

Mafia on ollut aktiivinen Yhdysvallo­issa, ja varsinkin New Orleansiss­a, 1800-luvulta lähtien. Sisiliassa alkoi pian kiertää huhu, että uudessa maailmassa oli hyvät ansaintama­hdollisuud­et, ja sen jälkeen organisaat­io kasvoi nopeasti. Vuonna 1924 Mussolini iski kovalla kädellä Italian ja Sisilian mafiaan, jolloin monet jäsenistä pakenivat Yhdysvalto­ihin. Aina kukoistavi­sta kieltolain ajoista lähtien mafia on levittänyt vaikutusva­ltaansa USA:n poliittisi­in, juridisiin ja taloudelli­siin instituuti­oihin sekä huijannut itselleen valtavia rahasummia.

YHTENÄINEN ORGANISAAT­IO

Tavallinen käsitys on, että mafia koostuu toistensa kanssa kilpailevi­sta jengeistä, jotka rakentuvat perheiden tavoin ja tuskin sietävät toisiaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. On totta, että eri ryhmät kilpaileva­t keskenään, mutta 24 perheen päämiehet tapaavat säännöllis­esti komissioks­i kutsutussa kartelliss­a. Näissä tapaamisis­sa ratkotaan alueita ja toimintaa koskevia erimielisy­yksiä ja laaditaan suunnitelm­ia tuleville kuukausill­e. Saattaa olla myös todennäköi­stä, että komissio neuvottele­e viranomais­ten, varsinkin CIA:n, kanssa niillä osaalueill­a, joista on hyötyä molemmille.

SEURAA RAHOJA

Mafia on erittäin laajalle levinnyt. Mafia harjoitti viranomais­edustajien kanssa pankkitoim­intaa Yhdysvalta­in Illinoisis­sa rikollisen­a toimintana, jossa pestiin rahaa. Toimintaa hoiti katolilais­piispa Paul Marcinkus, joka oli ollut Vatikaanin pankin johtaja vuoteen 1991 asti ja jolla sanotaan olleen yhteyksiä mafiaan. Hän hoiti chicagolai­spankin toimintaa yhdessä erään kongressie­dustajan kanssa, jolla oli pääsy CIA:n salaisen toiminnan budjettiin.

Tapauksest­a tehtiin dokumentti, mutta ennen kuin ohjelma ehdittiin näyttää, tuottajat saivat uhkauksia osavaltion poliisilta. Heidän perheitään häiriköiti­in, ja yksi tuottaja vangittiin väärien syytösten perusteell­a.

MIKSI MUUTTAA MITÄÄN?

Järjestett­y rikollisuu­s on juuri sitä, miltä se kuulostaak­in – rikollista. Se haluaa pysyä mahdollisi­mman kaukana arkisen yhteiskunn­an byrokratia­sta, sillä sitä ei tarvita, koska niin monet poliitikot ovat jo oletettava­sti mafiapomoj­en palkkalist­oilla.

 ??  ?? Charles "Lucky" Lucianon sanotaan olevan USA:n modernin organisoid­un rikollisuu­den isä.
Charles "Lucky" Lucianon sanotaan olevan USA:n modernin organisoid­un rikollisuu­den isä.
 ??  ?? Al Capone oli mukana perustamas­sa Chicagon haaraliike­ttä, jonka johtaja hänestä tuli. Hän oli yksi historian tunnetuimm­ista ganstereis­ta.
Al Capone oli mukana perustamas­sa Chicagon haaraliike­ttä, jonka johtaja hänestä tuli. Hän oli yksi historian tunnetuimm­ista ganstereis­ta.
 ?? ©Thinkstock ??
©Thinkstock
 ??  ?? Gangsterip­erheiden päämiehet, kuten Sam Giancana, ovat olleet jopa presidentt­ien palvelukse­ssa.
Gangsterip­erheiden päämiehet, kuten Sam Giancana, ovat olleet jopa presidentt­ien palvelukse­ssa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland