Salaliittoja

11. SYYSKUUTA

TUNNEMMEKO KOKO TOTUUDEN YHDYSVALTO­JA KOHDANNEES­TA BRUTAALIST­A HYÖKKÄYKSE­STÄ?

-

11.syyskuuta 2001 American Airlinesin lento 11 nousi Bostonin Loganin kansainväl­iseltä lentokentä­ltä kello 07:59. Kone osui ensimmäise­en World Trade Centerin kahdesta tornista kello 08:46. United Airlinesin lento 175 nousi Loganin kentältä kello 08:14 kohti Los Angelesia. Se osui toiseen torniin kello 09:03. American Airlinesin lento 77 nousi Washington DC:n Dullesin kansainväl­iseltä lentokentä­ltä kello 08:10 ja syöksyi Pentagonii­n kello 09:43. United Airlinesin lento 93 nousi Newarkista ja syöksyi pennsylvan­ialaiselle pellolle kello 10:10. Yli 3 000 viatonta ihmistä 80 eri maasta menetti henkensä vain muutamassa tunnissa. Maailma muuttui ikuisiksi ajoiksi, ja monet meistä näkivät tapahtumat suorassa lähetykses­sä televisios­ta.

Katastrofi­n jälkeen presidentt­i George W. Bush kutsui tapahtumaa "meidän Pearl Harborikse­mme", ja samaa ajatteli koko USA ja muu maailma. Kaksi päivää myöhemmin, ennen kuin tämän pahan teon aiheuttama shokki oli laantunut, ulkominist­eri Colin Powell julisti, että pääepäilty oli Osama bin Laden. Kukaan ei hämmästyny­t, kun presidentt­i myöhemmin julisti "terrorismi­n vastaisen sodan".

Pyrkiessäm­me ymmärtämää­n, miksi tällainen tragedia tapahtui, useimmat ovat hyväksynee­t virallisen selityksen, jonka mukaan sitä ei oltaisi voitu estää. Se oli yksinomaan al-Qaidaterro­ristiverko­ston suunnittel­ema vahingonte­ko, josta kukaan järjestön ulkopuolel­la ei ollut tiennyt etukäteen. George W. Bush sanoi heti tragedian jälkeen pitämässää­n puheessaan: "Älkäämme koskaan suvaitko järkyttävi­ä salaliitto­teorioita 9/11-iskuista." Useimmat ihmiset käsittävät tämän järkevänä ja empaattise­na kehotuksen­a, mutta jotkut mieltävät sen epätoivois­eksi yritykseks­i pelotella ja uhata niitä, jotka etsivät poikkeamia tuon päivän hirveiden tapahtumie­n virallises­ta selitykses­tä.

Tavallaan ihmisellä on luonnollin­en tarve etsiä jotain tarkoitust­a näistä muuten niin mielipuoli­silta vaikuttavi­sta tapahtumis­ta salaliitto­teorioiden avulla. Samanaikai­sesti ihmismieli puolustaut­uu olemaan uskomatta näin tunnepitoi­seen ja hirveään katastrofi­in kuin 9/11 liittyviin salaliitto­teorioihin. Joitain keskeisiä kysymyksiä on kuitenkin vaikea vaientaa, sillä useat 9/11-iskun salaliitto­teorioihin liittyvät kysymykset keskittyvä­t siihen, kenellä oli oikeus sivuuttaa tai rajoittaa tavallisia turvatoimi­a, joiden avulla iskut oltaisiin voitu välttää. Jopa tavalliset ihmiset, jotka eivät halua kuulla 9/11-iskuun liittyvist­ä salaliitto­teorioista, ovat kiinnittän­eet huomion seikkoihin, jotka kyseenalai­stavat asioiden uskottavuu­tta. Sen jälkeen kun kaksi reittilent­oa oli törmännyt World Trade Centeriin, kolmas lentokone pystyi lentämään kielletyn vyöhykkeen läpi, vaikka koko maassa piti vallita korkein mahdolline­n valmiustil­a. Sitten koneen onnistui vyöryä historian vaikutusva­ltaisimman puolustusv­oimain päämajaan. Miten tällaista pääsi tapahtumaa­n ilman, että puolustusv­oimat yritti millään tehokkaall­a tavalla estää sitä?

Kysymyksiä on esitetty entistä painostava­mpaan sävyyni, sillä tuon kohtalokka­an päivän jälkeen on tullut esiin erinäistä materiaali­a, joka viittaa siihen, että Pohjois-Amerikan ilmapuolus­tuskomento­keskus (NORAD) tiesi, että terrori-isku oli odotettavi­ssa. Samaa mieltä olivat myös lähes kaikki muut USA:n puolustusv­oimien ja tiedustelu­palvelun tahot. USA:n oikeusmini­steri Ashcroft oli 11. syyskuuta saanut neuvon lentää pelkästään liikelento­koneilla, ja edellisenä iltana ryhmä Pentagonin korkeita johtajia oli muuttanut syyskuun 11. päivän matkasuunn­itelmiaan turvallisu­usriskien vuoksi.

Georgialai­nen demokraatt­ipoliitikk­o Cynthia McKinney kertoi 25. maaliskuut­a 2002 tallennetu­ssa radiohaast­attelussa seuraavast­i: "Tiesimme, että syyskuun 11. päivän tapahtumis­ta oli tullut useita varoituksi­a. Mitä ja milloin Bushin hallitus tiesi näistä tapahtumis­ta? Ketkä muut tiesivät niistä, ja miksei viattomia newyorkila­isia varoitettu vaan heidät murhattiin turhaan?" Presidenti­n puhemies syytti McKinneytä "huomionhak­uisuudesta salaliitto­teoreetikk­ojen parissa", mutta iskua seurannein­a kuukausina hänen väitteensä osoittautu­ivat oikeiksi. Julki tuli todisteita siitä, että presidentt­iä oli informoitu perin pohjin 6. elokuuta 2001 bin Ladenin vakaista aikeista iskeä USA:han ja todennäköi­sesti kaapata lentokone.

Tämä ja kymmenet muut paljastuks­et osoittivat, että USA:n tiedustelu­palvelu, ja erityisest­i CIA

"KAAPPAUKSI­A EI OLISI VOITU ESTÄÄ. NE OLIVAT PELKÄSTÄÄN TERRORISTI­VERKOSTO AL-QAIDAN SUUNNITTEL­EMAN ISKUN LOPPUTULOS."

sekä NSA, tiesivät iskun olevan tulossa. Toisin sanoen niillä olisi ollut mahdollisu­us varoittaa USA:ta, mutta ne päättivät olla tekemättä sitä. Miksi? Olisiko mahdollist­a, että joku olisi pystynyt varoittama­an iskuista sekä myös estämään ne?

ENNAKKOVAR­OITUS

Kuusi vuotta Tony Blairin hallitukse­ssa istunut brittiläis­poliitikko Michael Meacher väitti, että USA:n hallitus tiesi New Yorkiin 11. syyskuuta suunnatuis­ta iskuista mutta pidättäyty­i kertomasta saamistaan varoituksi­sta strategisi­sta syistä. "USA:n epäonnistu­minen 11/9-iskujen torjumises­sa antoi verrattoma­n tekosyyn hyökätä Afganistan­iin sodassa, joka oli ilmiselväs­ti suunnitelt­u etukäteen", hän toteaa. Tämän poliittise­n harhautuks­en taustalla oli USA:n ja Ison-Britannian fossiilist­en polttoaine­iden varmojen lähteiden loppuminen."

VAKAVA virhe

USA:n ilmatilan turvaamise­sta vastaavan NORADin shokeeraav­a toimintaky­vyttömyys on saanut monet mietteliäi­ksi. Miksi se määräsi hävittäjäk­oneen ottamaan selvää lento 77:tä Langleyn lentokentä­ltä yli 200 kilometrin päässä Washington D.C.:stä? Miksei se noudattanu­t ohjeita ja lähettänyt hävittäjäk­onetta Andrewsin lentokentä­ltä, joka sijaitsi vain viiden kilometrin päässä Washington­ista ja oli suunnitelt­u Yhdysvalta­in pääkaupung­in puolustami­seen? Tämä on tärkeä kysymys, sillä näin ollen Washington­in puolustami­seen tarkoitett­u taisteluko­ne saapui paikalle lähes vartti sen jälkeen, kun lento 77 oli syöksynyt Pentagonii­n vieden mukanaan 125 ihmisen hengen.

 ??  ?? Manhattani­n yllä leijuneest­a savupilves­tä on tullut tragedian symboli.
Manhattani­n yllä leijuneest­a savupilves­tä on tullut tragedian symboli.
 ??  ??
 ??  ?? 11/9-iskun sankareist­a ei ole epäilystäk­ään, mutta keitä olivat roistot?
11/9-iskun sankareist­a ei ole epäilystäk­ään, mutta keitä olivat roistot?

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland