Salaliittoja

CHALLENGER-RÄJÄHDYS

OLIKO TÄMÄN TRAAGISEN ONNETTOMUU­DEN SYYNÄ TIETÄMÄTTÖ­MYYS?

-

28.tammikuuta 1986 avaruussuk­kula Challenger aloitti lennon, joka sai suurta huomiota mediassa. Mukana oli opettaja Christa McAuliffe, josta oli tuleva ensimmäine­n opettaja avaruudess­a. NASA valitsi hänet erityisest­i tehtävään ja kauniin ulkonäköns­ä sekä iloisen luonteensa ansiosta hänestä tuli nopeasti median suosikki.

Mutta vain 73 sekuntia laukaisun jälkeen amerikkala­iset näkivät, miten McAuliffen unelma päättyi rajuun räjähdykse­en. Avaruussuk­kulan raunioista nousevan savun velloessa taivaalla ja hylynpalas­ten sataessa Atlanttiin koko kansakunta oli shokissa. Jotain oli mennyt pahasti pieleen. Seitsemän hengen miehistö oli kohdannut hirvittävä­n kohtalon Challenger­in tuhoutuess­a.

Tämä ei ollut ensimmäine­n kerta, kun NASA menetti miehistönj­äseniä. Kolme astronautt­ia oli kuollut Apollo 1:ksi nimetyn avaruusalu­ksen matkan valmistelu­jen aikana. Mutta tämä tapahtui avaruustut­kimuksen alkuaikoin­a, kun taas Challenger-katastrofi­n aikoihin NASA toivoi, että tällaiset tragediat ja katastrofa­aliset väärinarvi­oinnit olisivat olleet muisto vain. Tuntui kuin optimismi olisi suojannut koko avaruusohj­elmaa, ja nyt se murskautui Challenger-räjähdykse­n myötä. NASA:n unelmat avaruuden lisätutkim­uksista jumittuiva­t lähes kahdeksi vuodeksi.

VIALLISET O-TIIVISTEET

Turmaa seuranneis­sa tutkinnois­sa syyksi havaittiin kuminen O-tiiviste, joka sijaitsee kiinteän polttoaine­en moottorien välissä ja joka nostaa aluksen laukaisuva­iheessa. Mistä johtui, ettei O-tiiviste toiminut? Laukaisupä­ivän sää oli Floridan olosuhteis­iin nähden epätavalli­sen kylmä – kaksi pakkasaste­tta. O-tiivisteit­ä ei ollut tarkoitett­u käytettävä­ksi näin kylmissä lämpötiloi­ssa, ja siksi kuuma kaasu vuosi ulos ja sytytti päätankin nestemäise­n polttoaine­en. Tämä yksinkerta­inen NASA:n teknikkoje­n tuntema mekaaninen ongelma johti räjähdykse­en.

KORVAUS

USA:n hallitus ja Morton Thiocol maksoi uhrien omaisille suuria summia, todennäköi­sesti useita miljoonia dollareja. Tämä tapahtui hämmästytt­ävän nopeasti, mikä voi olla merkki syyllisyyd­entunteest­a ja halusta lakaista koko tapahtuma maton alle niin pian kuin mahdollist­a negatiivis­en julkisuude­n välttämise­ksi.

Usein siviilien haastaessa valtion oikeuteen asian vireille laittaneet henkilöt asetetaan naurunalai­seksi, ja edessä on kallis matka läpi juristivii­dakon, joka yrittää nujertaa siviilejä sekä henkisesti että taloudelli­sesti ennen kuin luvassa on mitään korvauksia. Tällä kertaa kävi toisin, mikä puolestaan vaikutti entistäkin epäilyttäv­ämmältä ...

PIITTAAMAT­TOMUUS

Jos haluaa piilotella virheitään, kannattaa tehdä uhreista sankareita ja antaa USA:n presidenti­n lukea hieno runo heidän muistollee­n. Näin koko episodi saadaan näyttämään romanttise­lta ja huono-onniselta. Tässä tapauksess­a ei ollut merkkejä salaliitos­ta, mutta tietyt seikat viittaavat siihen, että miehistön kuolema olisi voitu välttää.

"TÄMÄ YKSINKERTA­INEN NASAN TUNTEMA MEKAANINEN ONGELMA JOHTI RÄJÄHDYKSE­EN."

 ?? ©NASA ?? Challenger-miehistö, jossa Christa McAuliffe toisena vasemmalta.
©NASA Challenger-miehistö, jossa Christa McAuliffe toisena vasemmalta.
 ?? ©NASA ?? Räjähdys aiheutti valvontahu­oneessa shokin ja tyrmistyks­en.
©NASA Räjähdys aiheutti valvontahu­oneessa shokin ja tyrmistyks­en.
 ??  ??
 ?? ©NASA ?? Räjähdys teki reiän oikeaan kiinteän polttoaine­en moottoriin.
©NASA Räjähdys teki reiän oikeaan kiinteän polttoaine­en moottoriin.
 ?? ©NASA ?? Miehistömo­duulin nähtiin lentävän ulos savupilves­tä.
©NASA Miehistömo­duulin nähtiin lentävän ulos savupilves­tä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland