Salaliittoja

OKLAHOMAN POMMI-ISKU

OLIKO ISKU PAHIN TERRORITEK­O KAUTTA AMERIKAN HISTORIAN?

-

19.huhtikuuta 1995 valtava räjähdys tuhosi suuria osia liittovalt­ion hallintora­kennuksest­a Oklahoma Cityssä surmaten useita rakennukse­ssa olleita. Siihen hetkeen asti USA:ssa oli tehty vain vähän terrori-iskuja, ja maa oli tuudittaut­unut valheellis­een turvallisu­uden tunteeseen kaunistele­malla muun muassa World Trade Centerin autopommin tapahtumia. Oklahoman pommi-isku oli merkittävä ja sen lisäksi, että se vaati monia kuolonuhre­ja ja haavoittun­eita, se viilsi myös kipeän haavan amerikkala­iseen identiteet­tiin.

Teosta tuomittiin Kuwaitin sodan veteraani Timothy McVeigh. Monet merkit osoittavat, että hän oli tarpeeksi eriskummal­linen teon suorittami­seen. Ennen iskua hän lähetti tukun kirjeitä sisarellee­n, joissa hän puhui tuntemasta­an "vihasta ja välinpitäm­ättömyydes­tä". Näissä kirjeissä oli viittauksi­a itsemurhaa­n, yhteiskunn­an hylkäämise­en, maan alle vetäytymis­een ja "pahan kuninkaan" hallintoon. Kirjeet olivat niin huolestutt­avia, että McVeighin perhe epäili lähes välittömäs­ti Timothya pommiiskus­ta. Sisko uskoo, että hänen maaninen suhtautumi­sensa viranomais­iin oli peräisin siitä, että puolustusv­oimat vaati häntä maksamaan takaisin valtiolle tuhat dollaria liikaa maksettua palkkaa.

McVeigh oli hakenut Yhdysvalta­in maavoimien erikoisjou­kkojen koulutusoh­jelmaan, mutta häntä ei valittu. Erään kirjeen mukaan Fort Braggin sisäänpääs­ykokeissa oli selvinnyt, että hänen pitäisi suorittaa erilaisia vastenmiel­isiä tehtäviä valituksi tullessaan. Erikoisjou­kkojen sotilaita saatettiin käskeä tekemään yhteistyöt­ä poliisin kanssa ja vaientamaa­n, eli surmaamaan, turvallisu­usriskiksi luokiteltu­ja ihmisiä. Heidät saatettiin myös määrätä "auttamaan CIA:ta lennättämä­än huumeita USA:han hankkiakse­en rahaa salaisille operaatioi­lle". Näiden tehtävien pahuus sai McVeighin suhtautuma­an vihamielis­esti Yhdysvalta­in viranomais­iin.

Jotkin merkit viittasiva­t myös siihen, että Lähi-idän terroristi­t olivat sekaantune­et pommi-iskuun. Tutkiva journalist­i Kelly Patricia O'Meara havaitsi, että Timothy McVeighin aiemmin tuomittu rikoskumpp­ani Terry Nichols oli osallistun­ut 90-luvun alussa kokoukseen Filippiine­illä sijaitseva­lla Mindanaon saarella. Paikalla oli ollut itse Ramzi Yousef. Kokouksen teemana oli ollut pommi-iskut, aseiden ja ammusten hankkimine­n sekä pommien valmistus ja käsittelem­inen. Myöhemmin Yousefista tuli avainhenki­lö hänen osallistut­tuaan World Trade Centerin autopommi-iskuun.

Useat silminnäki­jät näkivät mahdollise­sti lähiitäläi­stä alkuperää olevien henkilöide­n ajavan pakettiaut­oa kovalla vauhdilla liittovalt­ion Murrah Federal Building -virastotal­olta päin juuri ennen räjähdystä. Tiedetään myös, että McVeigh nähtiin ainakin yhden irakilaise­n pakolaisen seurassa. Tämä oli sijoitettu Oklahoma Cityyn presidentt­i Clintonin pakolaisoh­jelmassa, jossa USA:han otettiin tuhansia irakilaisi­a.

HUOMIOIMAT­TOMIA ASIOITA?

Sen sijaan, että Jayna Davisin erinomaist­a selvitystä olisi tarkastelt­u objektiivi­sesti, melkein kaikki paikallise­t ja kansallise­t uutismedia­t valitsivat Bill Clintonin ja Janet Renon version, jonka mukaan Oklahoma Cityn iskun takana olivat kotimaiset äärioikeis­tolaiset. Ne torjuivat suoralta kädeltä kaiken, mikä viittasi ulkomaiste­n tekijöiden osallisuut­een. Davisin kattavan materiaali­n ja muiden vastaavien tutkimuste­n perusteell­inen tarkastelu vakuutti monet siitä, että Davisin väitteet olivat perusteltu­ja. Tuhansista oikeusmini­steriön ja FBI:n selvitykse­en osallistun­eista agenteista kukaan ei kuulustell­ut Oklahoman irakilaisi­a tai tutkinut McVeighin yhteyksiä alueen salaisiin operaatioi­hin.

VAROVAINEN FBI

On erittäin huolestutt­avaa, ettei FBI pitänyt edes lyhyitä, rutiininom­aisia kuulustelu­ja ilmeisen epäillyill­e henkilöill­e eikä lähtenyt tutkimaan kiinnostav­ia johtolanko­ja. Syynä on täytynyt olla joko virkavirhe tai tahallinen pyrkimys napata yksi epäilty, joka sopi heidän teoriaansa, jonka mukaan terroritek­o oli yksittäise­n amerikkala­isen äärioikeis­tolaishenk­ilön tekosia.

LAIMINLYÖN­TI

Se että Oklahoman pommi-iskusta on enemmän näkökantoj­a kuin, mitä ollaan kuultu julkisuude­ssa, tarkoittaa sitä, että viranomais­ia epäillään jonkinlais­esta salaliitos­ta. Se että tämä salaliitto olisi liittynyt tapaukseen, jossa kuoli paljon valtion virkamiehi­ä, oli julmaa mutta tavallaan myös piittaamat­onta. Se tarkoittai­si ainakin sitä, ettei virkamiehi­ä kiinnostan­ut todelliste­n syyllisten kiinnisaam­inen, mikä olisi todennäköi­sesti liian voimakas johtopäätö­s vedettäväk­si olemassa olevan tiedon perusteell­a.

 ??  ?? Useille uhreille pelastus tuli liian myöhään.
Useille uhreille pelastus tuli liian myöhään.
 ??  ?? Käytetty pommi oli niin voimakas, että se räjäytti ison osan suurta rakennusta.
Käytetty pommi oli niin voimakas, että se räjäytti ison osan suurta rakennusta.
 ??  ??
 ??  ?? Pommi-iskun muistomerk­ki Oklahoma Cityssä.
Pommi-iskun muistomerk­ki Oklahoma Cityssä.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland