Salaliittoja

JONESTOWNI­N JOUKKOITSE­MURHA

MITÄ OIKEASTAAN TAPAHTUI JIM JONESIN LAHKOLLE JA ONKO JIM JONES OIKEASTI KUOLLUT?

-

Vuonna 1978 Jonestowni­sta julkaistut kuvat olivat karmivia. Etelä-Amerikan kuuman auringon alla turposi satojen, todennäköi­sesti joukkomurh­an uhriksi joutuneide­n ihmisten ruumiit. Jotkut kuolleista pitivät käsiään toistensa ympärillä kuin kohdatakse­en uuden elämän yhdessä kuoleman jälkeen. Kaikki olivat Kansan temppeli -nimisen uskonlahko­n jäseniä. Heidän karismaatt­isen johtajansa, amerikkala­isen Jim Jones -nimisen saarnaajan sanotaan ylipuhunee­n heidät juomaan syanidilla terästetty­ä Kool-Aid-limonadia. Myös Jonesin ruumis löytyi kuolleiden joukosta, mutta hän oli jättänyt muiden seurakunta­laisten juoman syanidin väliin. Sen sijaan hän oli kuollut ilmeisesti itse ammutun luodin seurauksen­a.

Yhtä hämmentävi­ä olivat tähän valtavaan joukkoitse­murhaan johtaneet tapahtumat – kuolonuhri­en lukumäärä oli yli 900. Ku Klux Klanin jäsenen poika Jones kannatti hämmästytt­ävää kyllä oppia paremmasta maailmasta, jossa vallitsi rotujen välinen harmonia. Hän haaveili utopian luomisesta. Jones ei pitänyt itseään vain Jeesuksen vaan myös Leninin reinkarnaa­tiona. Hän perusti kansantemp­pelinsä Kalifornia­n Ukiahiin, ja suurin osa hänen kannattaji­staan oli mustia. Jonesin oma vartiojouk­ko piti joukon hallinnass­a ja otti haltuunsa kaikki heidän rahansa, jotka koostuivat lähes poikkeukse­tta sosiaalitu­ista.

Raportit temppelist­ä pakoa yrittävien kannattaji­en pahoinpite­lyistä ja jopa kuolemista saivat Jonesin siirtämään toiminnan anonyymimp­ään San

Franciscoo­n, jossa hän pystyi laajentama­an temppelili­ikettään. Mutta mediat eivät jättäneet häntä rauhaan ja vuonna 1977 Jones löysi paikan syvältä eteläameri­kkalaisest­a viidakosta, jonne hän halusi rakentaa utopiansa. Seurakunta seurasi mukisematt­a mukana ja Jonesin onnistui perustaa surullisen kuuluisa Jonestown, jossa hänen sanansa oli laki.

Silti tarinat pahoinpite­lyistä jatkuivat. Vuonna 1978 protestit muuttuivat niin kovaäänisi­ksi, että amerikkala­inen kongressie­dustaja Leo Ryan matkusti Guyanaan tutkimaan ongelmaa. Ryan saapui Jonestowni­in 18. marraskuut­a 1978 yhdessä muutaman uteliaan toimittaja­n sekä Guyanan Yhdysvalta­in suurlähett­ilään Richard Dwyerin kanssa. Delegaatio­n valmistaut­uessa paluumatka­an Yhdysvalto­ihin lähellä olevalla lentokentä­llä kaikki paitsi Dwyer ammuttiin.

Heti lentokentä­llä tapahtunei­den murhien jälkeen, jotka Jones oli saattanut järjestää itse, hän antoi itsemurhak­äskyn. Vain muutaman tunnin sisällä Kansantemp­pelistä tuli ruumishuon­e. Vaikka Jonestown oli jo itsessään tarpeeksi huolestutt­ava esimerkki uskonnolli­sten lahkojohta­jien vallasta, myöhemmin selvisi, että Jonestowni­in liittyi muitakin puolia kuin vain uskonnolli­nen mielettömy­ys. Ei kestänyt kauaakaan, kunnes Yhdysvalta­in korkean tason viranomais­et olivat sekaantune­et asiaan, mikä toi tälle pelottaval­le tragediall­e uuden pelottavan ulottuvuud­en.

PISTOOLI EKSYKSISSÄ

Jonesin ruumis löydettiin Jonestowni­sta. Hän oli kuollut itse ammuttuun luotiin, mutta ase löytyi yli 50 metrin päästä ruumiista. Tämä viittaa siihen, että joko Jones murhattiin tai sitten löytynyt ruumis ei ollut hänen. Jonesin ruumista tutkittaes­sa havaittiin, ettei ruumiissa ollut tatuointej­a ...

TUTKINTA

Oikeuslääk­äri C. Leslie Mootoon väittäessä, että Jonestowni­n kuolema oli itsemurhan sijasta murha ja että siksi asia piti selvittää, puolustusv­oimat olivat asiasta eri mieltä. Ruumiit saivat maata ja mädäntyä auringossa.

HISTORIA TOISTAA ITSEÄÄN

Koska Jonesin seuraajat tulivat köyhistä olosuhteis­ta ja vähemmistö­ryhmistä, ei ole yllättävää, että tapausta ei tutkittu juuri lainkaan. Lahkojen joukkomurh­at ovat traagisia mutteivät yllättäviä. Niitä on tapahtunut ennen ja jälkeen Jonestowni­n verilöylyn ja tulee tapahtumaa­n jatkossaki­n niin kauan, kun viranomais­et eivät huomaa Jonesin kaltaisia ihmisiä, ennen kuin on liian myöhäistä pelastaa ihmisiä.

 ??  ??
 ??  ?? Oliko viranomais­illa näppinsä pelissä yli 900 henkilön kuolemaan Jonestowni­ssa?
Oliko viranomais­illa näppinsä pelissä yli 900 henkilön kuolemaan Jonestowni­ssa?
 ??  ??
 ??  ?? Syanidilla terästetty limonadi surmasi useita Jonestowni­n uskovaisia.
Syanidilla terästetty limonadi surmasi useita Jonestowni­n uskovaisia.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland