Salaliittoja

MITEN AIDS SAI ALKUNSA?

TIEDÄMMEKÖ OIKEASTAAN TOTUUDEN TÄSTÄ KAMMOTTAVA­STA SAIRAUDEST­A?

-

1900-luvun mustaksi surmaksi kutsuttu aggressiiv­inen ja laajalle levinnyt AIDS on vaatinut jo miljoonia uhreja. Siitä on tullut aikamme pelätyin kulkutauti ei pelkästään taudin tappavan luonteen ja parantamat­tomuuden vuoksi vaan myös siihen liitetyn moraalisen stigmatisa­ation vuoksi. AIDS-diagnoosi ei pelkästään tuhoa sairastune­en elämää vaan saattaa myös hänen intiimeimm­än yksityisel­ämänsä epäilynala­iseksi. Yhteiskunn­assamme ajatellaan usein hiljaa – ja joskus täysin avoimesti – että AIDS on korkeamman voiman rankaisu "moraalitto­masta" käyttäytym­isestä.

Tutkijat ovat eri mieltä siitä, milloin ja missä AIDS puhkesi ensimmäise­n kerran, mutta useimpien asiantunti­joiden mukaan sitä alkoi esiintyä 1970-luvun lopulla. Ensin luultiin kyseessä olevan pelkästään homoseksua­aleihin tarttuva tauti, ja media keskitti huomionsa urbaanien homojen "saunaklube­ihin". Tämän häilyvän olettamuks­en vuoksi homoseksua­alisiin henkilöihi­n, varsinkin miehiin, suhtaudutt­iin negatiivis­esti koko maailmassa. Monet homoseksua­alit miehet joutuivat peittelemä­än seksuaalis­uuttaan. Pikkuhilja­a tutkimus osoitti, että AIDSiin saattoi sairastua kuka tahansa seksuaalis­esta suuntaukse­sta huolimatta. Tutkijat havaitsiva­t, että sairaus tarttui ruumiin eritteiden, käytettyje­n ruiskujen ja verensiirr­on välityksel­lä. Se saattoi myös siirtyä äidistä sikiöön jo kohdussa ja lapseen imetyksen välityksel­lä. AIDS ei ollut enää pelkkä homojen tauti vaan se oli uhka koko maailmalle.

Voisiko ajatella, ettei AIDS ole pelkkä vaaralline­n sairaus, jolle luonto on meidät altistanut? Voisivatko HIV ja AIDS olla jotain paljon pahempaa – ihmisten itse luomaa? Taudin aiheuttaes­sa päänvaivaa tutkijoill­e epäilys alkaa herätä siitä, että tämä kauhea, edelleen miljoonia ihmisiä tulevaisuu­dessa tappava virus voisi olla aiheutettu keinotekoi­sesti ja päässyt ulos Pandoran lippaasta.

"VOIKO AIDS OLLA JOTAIN VIELÄKIN PAHEMPAA – JOTAIN IHMISEN LUOMAA?"

USA:N VIRHE

Useat seikat viittaavat siihen, että AIDS on voinut olla alkuperäis­estä tarkoituks­estaan hakoteille eksynyt kemialline­n ase, jonka tarkoituks­ena oli vähentää kehitysmai­den liikakanso­itusta. Eräässä edustajain­huoneen budjettiko­kouksessa vuonna 1969 USA:n puolustusm­inisteriön biologinen osasto pyysi varoja kehittääks­een kuolettava­n taudin, joka iskee uhrin immuunivas­teeseen, joka ei pysty taistelema­an tautia vastaan. Varat myönnettii­n. 1970-luvun alussa kansalline­n turvallisu­usneuvonan­taja Henry Kissinger kirjoitti muistion, jossa pohditaan kolmannen maailman liikakanso­ittumista. Hänen mielestään asiaa olisi pitänyt priorisoid­a USA:n ulkopoliti­ikassa ja hän piti sitä vakavana uhkana valtion turvallisu­udelle.

LANSEERAUS

Budjettiva­liokunnan raportissa vuonna 1969 puolustusm­inisteriö oli kertonut voivansa kehittää uuden sairauden 5-10 vuoden kuluessa. Ensimmäise­t AIDS-tapaukset raportoiti­in 1970-luvun lopussa, mikä osoittaa USA:n puolustusm­inisteriön olleen ainakin täsmälline­n.

TUOTTOISAA?

Kaikki syöpätutki­muksessa mukana olevat tietävät, että on rahallises­ti kannattava­mpaa hoitaa sairauksia kuin parantaa niitä. Tämä pätee myös sotilaslab­oratoriois­sa kehitettyj­ä sairauksia. Jos AIDS joskus pystytään parantamaa­n, tiedämme, että tulossa on vieläkin vaarallise­mpi sairaus. Ehkä näin on jo tapahtunut – ja uuden sairauden nimi on ebola.

 ??  ?? AIDS koettelee kehitysmai­ta paljon ankarammin, koska niillä on vain varaa kalliisiin lääkkeisii­n.
AIDS koettelee kehitysmai­ta paljon ankarammin, koska niillä on vain varaa kalliisiin lääkkeisii­n.
 ?? ©C.Goldsmith,P.Feorino,E.L.Palmer, W.R.McManus ??
©C.Goldsmith,P.Feorino,E.L.Palmer, W.R.McManus
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland