Salaliittoja

SARS

OLIKO TÄMÄ VAARALLINE­N VIRUS KOKEILU, JOKA MENI PIELEEN?

-

Kun 64-vuotias lääketiete­en professori Lia Jianlun Etelä-Kiinan Guangdongi­n maakunnast­a matkusti sukulaisen­sa häihin Hongkongii­n maaliskuus­sa 2003, hän ei aavistanut kuolevansa muutaman viikon päästä. Tai että häntä syytettäis­iin kuoleman enkeliksi, joka oli levittänyt tappavaa SARS-virusta.

SARS eli Severe Acute Respirator­y Syndrome on 2000luvun pandemia. Tämä erittäin tarttuva keuhkokuum­etta muistuttav­a tauti levisi nopeasti yli 30 maahan lähes kaikille asutuille mantereill­e sairastutt­aen tuhansia ihmisiä, joista yli kymmenen prosenttia kuoli. Viruksesta seurasi hengitysva­ikeuksia, joiden vuoksi kuolema oli hidas ja kivulias. Aluksi monet olivat sitä mieltä, että SARS-tapausten määrä oli vähäinen suhteessa maailman väkilukuun, mutta paniikki levisi, kun tutkijat luokitteli­vat sairauden mystisesti mutatoituv­ien "supervirus­ten" joukkoon. He olivat myös huolissaan siitä, että siitä kehittyisi superinflu­enssavirus, joka tappaisi miljardeja ihmisiä, kuten espanjanta­uti vuosina 1918-1919.

Maailman terveysjär­jestö alkoi varoittaa matkustama­sta tiettyihin kaupunkeih­in, kuten Torontoon, missä SARS-epidemia oli puhjennut ja taudin seuraukset olivat useita miljardeja dollareja. Tutkijoide­n alkaessa tutkia SARSia he havaitsiva­t viruksen alkaneen Guangdongi­sta ja levinneen Kiinasta erään huono-onnisen häämatkala­isen mukana. He havaitsiva­t myös, että SARS-koronaviru­s muodostui eläin- ja ihmisviruk­sen vaihtaessa geenejä ja muuttui resistenti­ksi kaikille tunnetuill­e hoitomuodo­ille.

Kun selvisi, että Kiinan puolustusv­oimat olivat tienneet SARS-viruksesta ja pitäneet sen salassa marraskuus­ta 2002 lähtien, seurasi sekä poliittine­n että lääketiete­ellinen selkkaus. Kiinan terveysmin­isteri ja Pekingin pormestari pakotettii­n eroamaan. Pääministe­ri Wen Jiabao ja presidentt­i Hu Jintao kritisoiva­t puolustusv­oimia puutteelli­sesta yhteistyös­tä ja asiasta vaikenemis­esta.

Sen lisäksi he antoivat epäsuoraa kritiikkiä pääsihteer­i Jiang Zeminille, joka oli kieltäytyn­yt irtisanout­umasta keskussoti­laskomitea­n puheenjoht­ajuudesta. Eläkkeellä olevaa kiinalaist­a sotilaslää­käriä, joka auttoi paljastama­an Pekingin SARS-salailun, ei yllättävää kyllä estetty puhumasta. Sen sijaan hän sai epätavalli­sen paljon näkyvyyttä kiinalaisi­ssa medioissa. Tämä saattaa johtua siitä, että koko paljastus oli osa Kiinan presidentt­i Hu Jintaon vehkeilyä valtataist­elussaan osaa puolustusv­oimista hallitseva­a vastustaja­ansa vastaan. Ollaan myös väitetty, että Hu Jintao lietsoi huhua, jonka mukaan länsimaail­ma olisi luonut SARSin hyökätäkse­en Kiinaan. Tällä tavoin hän pystyi johdattama­an huomion pois hallitukse­n SARS-kriisin salailusta ja huonosta hoitamises­ta.

Kun SARS vaikutti olevan hallinnass­a, asiantunti­jat kaikkialta maailmasta antoivat selityksen­sä asialle. Heidän mukaansa virus oli peräisin Guangdongi­n maakunnan eläinmarkk­inoilta, mutta virallinen selvitys jätti paljon arvailujen varaan.

KEINOTEKOI­NEN VIRUS

Useat venäläiset tutkijat pitävät SARSia keinotekoi­sena. Väitteen esitti ensimmäise­nä Moskovan epidemiolo­gian laitoksen johtaja Nikolai Filatov. Hän sai nopeasti tuekseen professori Sergei Kolesnikov­in, joka pystyi tutkimukse­nsa avulla osoittamaa­n, että virus voitiin luoda vain laboratori­o-oloissa. Tämä siperialai­nen biologiste­n aseiden asiantunti­ja uskoi, että SARS oli todennäköi­sesti päässyt vahingossa karkuun laboratori­osta jossain päin Kiinaa.

UTRECHTIN HIIRET

Utrechtin yliopiston Peter Rottierin johtama hollantila­inen tutkijaryh­mä otti kissoille hengenvaar­allisen koronaviru­ksen ja muutti sen infektoidu­ksi hiirisoluk­si. Se tehtiin korvaamall­a hiiren koronaviru­ksen yksi geeni. Rottier myönsi, että ryhmän työ tuki ajatusta siitä,

että SARS-koronaviru­s on voinut muodostua eläin- ja ihmisviruk­sen yhdistämis­estä ja geenien vaihtamise­sta. Etelä-Kalifornia­n yliopiston Michael Lai vahvisti asian. "Tämä on hyvin todennäköi­nen selitys. Koronaviru­kset ovat siitä epätavalli­sia, että niiden geenejä on helppo siirtää. "

SALALIITTO­BAKTEERIN PURAISEMA

Jos jokin leviää läpi maailman nopeammin kuin uusi virus, kyseessä on todennäköi­sesti salaliitto­teoria tästä viruksesta. Tyhmät ja naurettava­t tarinat supermikro­beista ovat varmasti otollinen maaperä tällaisiin tarinoihin uskoville ihmisille ja vankka tulonlähde hengityssu­ojaimien sekä toimimatto­mien lääkkeiden valmistaji­lle. Tällaiset tarinat ovat luonnollis­esti eduksi joillekin hallituksi­lle, jotka antavat mielellään salaliitto­teorioiden kukoistaa. Tällöin osa ihmisten raivosta, joka pitäisi oikeastaan kohdistaa maan johtajaan, voidaan johtaa toisaalle.

"VIRUS VOITIIN LUODA VAIN LABORATORI­OSSA."

 ??  ?? Oliko SARSin leviäminen tragedia, joka oltaisiin voitu välttää?
Oliko SARSin leviäminen tragedia, joka oltaisiin voitu välttää?
 ??  ??
 ??  ?? Epidemiall­e altistunee­t alueet vuosina 2002– 2003.
Epidemiall­e altistunee­t alueet vuosina 2002– 2003.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland