Taianomainen Joulu

Viljan haltiat

-

Ammoisina aikoina uskottiin, että pellossa asui viljan haltia. Se vetäytyi samalla, kun n vilja korjattiin syksyllä yllä ja piiloutui pellon viimeiseen jyvään. ään. . Tämä viimeinenv viimeinen jyvä otettiin talteen ja j säästettii­n jouluksi. jo ouluksi. Viljaa käytettiin pikkuleipi­en n leivontaan ja viim viimeinen meinen säästetty jyvänen sidottiin viljalyhte­eseen alyhteesee­n tai olk olkipukkii­n, kipukkiin, jolloin jyvä palasi takaisin n luontoon. Kirkonmieh­et Kirko nmiehet suhtautuiv­at rituaaliin torjuvasti uvasti ja pyrkivät kitkemään kansasta moiset taikauskot, kot, mikä selvästikä­än selväst tikään ei onnistunut. Olkilyhtee­t ovat t yhä itsestään selvä osa joulun perinteitä, teitä, vaikka emme enää muistakaan takaan sen alkuperäis­tä tarkoitusp­erää. oitusperää.

 ??  ?? on joulukirkk­o kahdeksaa palamaan kello aamuna ennen on sytytetty Joulupäivä­n kynttilä, joka ja se pannaan ulos valjaiden kuuluu ottaa mennään taakse Sen kanssa vuonna. jouluyönä. hevosen ja katsotaan tulevana hevosen eteen tapahtuu näkee, mitä läpi. SilloinTie­sitkö,että...?
on joulukirkk­o kahdeksaa palamaan kello aamuna ennen on sytytetty Joulupäivä­n kynttilä, joka ja se pannaan ulos valjaiden kuuluu ottaa mennään taakse Sen kanssa vuonna. jouluyönä. hevosen ja katsotaan tulevana hevosen eteen tapahtuu näkee, mitä läpi. SilloinTie­sitkö,että...?

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland